Hlavní navigace

Názor k článku Spoření na vzdělání nebo past na studenty? od V - Již nyní mnoho "dětí" nejde studovat, protože rodiče...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 26. 2. 2009 9:45

    V (neregistrovaný)
    Již nyní mnoho "dětí" nejde studovat, protože rodiče na to zkrátka nemají, a nejsou to, s prominutím, "socky". A to je nynější školství jakžtakž "bezplatné". Co ale stojí dojíždění, ubytování, strava, některé učebnice, sešity... ? Ano, tyto věci nejsou bezprostředním nákladem na studium, nicméně dost citelně rodinný rozpočet zatíží. A k tomu ještě např. školné? A další výhled po absolvování školy? Pracák, protože o co byl zájem před 4 lety, nyní zájem není. Nebo se na žádaný obor vrhlo příliš mnoho škol a rázem tu je přebytek v daném oboru. Nikdo bohužel, na rozdíl od socialismu, nijak neplánuje. A tak školy chrlí tisíce absolventů nenacházejících uplatnění na trhu práce, hlavně ale když poberou dotace na hlavu a vzdělávací zařízení nějak pořežívají. A to samé po absolvování rekvalifikačního kurzu ÚP - po jeho absolvování se zjistí, že nejsou volná místa, ale může se jít znovu rekvalifikovat nebo jít dělat na pokladnu do HM nebo do hlídací agentury "detektiva" - za "atraktivní", či "odpovídající" mzdu - tedy za minimální mzdu. Mnozí tedy pracují mimo obor, takže celý systém vzdělávání a rekvalifikací je k prdu, plýtvá se zbytečně financemi a zajišťuje se umělá zaměstnanost vzdělávacích pracovníků.

    Nevím, kolik by budoucí absolventi škol museli brát, aby finančně stačili utáhnout splátky studia, do toho budou chtít založit rodinu a chtít někde bydlet, takže hypotéka skoro až do důchodu, půjčka na vybavení domácnosti, nějaké to auto, do toho už začít penzijně spořit a kvalitně pojistit nejen sebe, ale i zbytek rodiny, auto, barák, ... Pokud jim do začátku nepomohou nějakým tím milionkem rodiče (děti z děcáků nemají prakticky šanci nejen studovat, ale i jít bydlet někam jinam než pod most po vykopnutí z děcáku), tak nemají šanci nebo zabřednou do dluhových pastí.

    "Rozhýbávat" ekonomiku takovýmito zadluženími se mi nejeví jako dobré.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).