Hlavní navigace

Společné zdanění manželů: Letos naposledy

16. 11. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Za rok 2007 bude možné naposledy uplatnit společné zdanění manželů. Novela zákona o daních z příjmů přijatá v rámci reformního balíčku s touto možností již nepočítá. Stejně tak ruší minimální daň a povinnost registračních pokladen, což jistě podnikatelé ocení.

U daňového přiznání za rok 2007 mohou manželé již třetí rok po sobě uplatnit při splnění zákonných podmínek společné zdanění. Je to potřetí a naposledy. Současně se snížením sazby u daně z příjmů fyzických osob (a zavedením rovné daně oproti dosavadnímu progresivnímu zdanění) totiž dochází od roku 2008 k dalším změnám. A jednou z těch výrazných, která se dotkne spousty českých rodin, je právě zrušení občany velmi oblíbeného společného zdanění manželů. Ale taky například zrušení minimální daně.

Jak na společné zdanění za letošní rok?

Uplatnění společného zdanění manželů má v mnoha zemích dlouholetou tradici – včetně nejvyspělejší země světa USA. Vyměřovací základ podléhající jednotlivým sazbám u daně z příjmu fyzických osob je v USA u manželského páru dvojnásobně vyšší než u jednotlivce. Cílem je především finančně pomoci manželům s výrazně různorodými příjmy. Typickými příklady jsou: jeden z rodičů je na mateřské a pobírá pouze rodičovský příspěvek a druhý pracuje, nebo jeden z manželů má nadprůměrnou mzdu a druhý pracuje za minimální mzdu.

Základní podmínkou je, že manželé musí vyživovat alespoň jedno dítě, které s nimi žije ve společné domácnosti. Jestliže se manželský pár rozhodne podat společné zdanění manželů, musí tuto skutečnost nahlásit své mzdové účetní do 15. 2. a požádat ji o vystavení potvrzení o zdanitelných příjmech za rok 2007. Oba manželé musí současně podat daňové přiznání na jaře příštího roku. Příjmy obou rodičů se v daňovém přiznání sečtou a výsledná suma se vydělí dvěma a každý rodič zdaní polovinu. Díky této skutečnosti většina příjmů více vydělávajícího partnera spadne do nižší daňové sazby, a úspory jsou tedy značné.

Slevy na dani

Společné zdanění nemůže uplatnit manželský pár například tehdy, jestliže alespoň jeden z manželů má daň stanovenou paušální částkou, nebo má povinnost stanovit minimální základ daně, případně rozděluje zisk na spolupracující osoby. Ve svém daňovém přiznání každý z manželů samozřejmě uplatní slevy na dani. Základní tři slevy na dani jsou:

  • 7200 Kč na poplatníka.
  • 4200 Kč na manželku/manžela – v případě, že má příjem do 38 040 Kč. Do vlastního příjmu manželky (manžela) se nezahrnují dávky státní sociální podpory, dávky sociální péče, dávky pomoci v hmotné nouzi, příspěvek na péči, sociální služby, státní příspěvky na penzijní připojištění se státním příspěvkem, státní příspěvky podle zákona o stavebním spoření a o státní podpoře stavebního spoření a stipendium poskytované studujícím soustavně se připravujícím na budoucí povolání.
  • 6000 Kč na každé dítě žijící v jedné domácnosti s plátcem daně.

Počet lidí, kteří využili možnost uplatnit společné zdanění manželů za rok 2006, byl ohromný. Stejný počet se očekává i v letošním roce, občané si tento typ daňového přiznání oblíbili a velmi rychle se v něm zorientovali.

skoleni_15_4

Zrušení minimální daně

Od příštího roku dochází ke zrušení minimální daně u živnostníků. Za rok 2007 ovšem ještě činí minimální vyměřovací základ 120 800 Kč. Drobní živnostníci tak v příštím roce budou muset hradit již pouze minimální sociální a zdravotní pojištění. Při nízkých příjmech tak dojde k úspoře na dani z příjmů fyzických osob. Úspora pro drobné živnostníky s příjmem těsně nad minimální mzdu nebo pro začínající podnikatele s „rozjezdovou” ztrátou ovšem nebude až tak značná - minimální sazba sociálního a zdravotního pojištění bude totiž vyšší.

Registračním pokladnám odzvonilo

Podnikatelé však mohou mít radost - od příštího roku totiž nevzniká živnostníkům podnikajících v maloobchodě nebo pohostinství povinnost používat registrační pokladny. Dlouhodobý spor tedy nakonec dopadl pro živnostníky dobře.

Uplatnili jste v roce 2006 společné zdanění manželů?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vydané knihy:. Evropská unie v otázkách a odpovědích (2002). Matematika zábavně a hravě (2002) . Sportovní matematika (2004) . Další publikační činnost: . Daně a právo v praxi (Aspi, a.s.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).