Hlavní navigace

Špatný podpis vás může přijít draho

6. 2. 2004
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Banky pracují spolehlivě. Zadáte platební příkaz a v den splatnosti ho zrealizují. Vy můžete s klidným svědomím odjet - třeba na dovolenou. Ale běda vám, jestli jste se špatně podepsali! Chybný podpis vás může přijít draho. Že by vám to banka řekla?

Čtenářská zkušenost

Milá redakce, chtěl bych se podělit o nepříjemnou zkušenost s podpisovým vzorem, jenž je nutný k provedení „příkazu k úhradě“ – převodu z účtu na účet.

3. 12. 2003 jsem vyplnil příkaz k převodu 18 000 Kč ze své pobočky ČSOB v Brně na účet stavebního spoření SSČS s datem splatnosti 19. 12. 2003. V ten den (19. 12.) jsem odjel na dovolenou a vrátil se až 5. 1. 2004 s nemilým překvapením ve schránce – oznámením o neprovedení příkazu k úhradě z důvodu „podpis klienta nesouhlasí s podpisovým vzorem“.

Po této zprávě jsem se odebral na pobočku v Brně v Jungmanově ulici. Zde mi velice slušně a mile vysvětlili:

A) vyrozumění o neprovedení příkazu se odesílá s dnem splatnosti, jinak by na to měli více než 2 týdny (rvu si vlasy, že jsem ty peníze nepřevedl dříve a měl tak šanci podpis napravit)

B) pracovnice za přepážkou neodpovídá za „odchylky podpisového vzoru“ – to se mi však nezdá, neboť např. u GE Capital Bank mi pracovnice tvrdila, že musí kontrolovat podpisové vzory všude – tedy musí být schopná obhájit každý kousek papíru, kam hodí razítko nebo podpis!

Milá redakce, je tomu tedy u všech bankovních ústavů jinak? Zakopaný pes mého „špatného“ podpisu zřejmě vězí v tom, že jsem se podepsal celým jménem, ale na podpisovém vzoru mám pouze příjmení. Toto jsem si ověřil, když jsem zkusil provést tuto transakci znovu a paní u přepážky vůbec nezajímal vzhled podpisu, který se na mou duši jen vzdáleně podobal mému podpisovému vzoru. Důležitější pro ni bylo, zda jsem uvedl pouze příjmení bez jména. Zda je možné kvůli takovéto chybě přijít o 4500 Kč státní podpory, ptám se?

Na pobočce se mnou zacházeli vstřícně s tím, že se informují na Zpracovatelském centru Hradec Králové (odsud ono oznámení) a dají mi vědět – zaslechl jsem na jedno ucho, že už je tu zase jeden, co mu podpis nesedí – tak nevím, zda je to náhoda, nebo…

Libor Mašlaň

(text prošel redakční úpravou)

Vyjádření ČSOB

Velice nás mrzí, že se příkaz, který bance zadal p. Mašláně, neprovedl dle jeho zadání. Bohužel podpis na platebním příkazu se musí s podpisovým vzorem shodovat a nelze ho v zájmu bezpečnosti klientových prostředků akceptovat, pokud se s ním shoduje pouze z části. Pracovnice na přepážce pobočky, která od něho přebírala platební příkaz, opravdu neodpovídá za kontrolu podpisu, protože ta je v zodpovědnosti útvaru, který platební příkazy zpracovává. Pracovníci na přepážkách ověřují podpisy pouze na dokumentech, které sami zpracovávají či zadávají do bankovního systému.

Protože má p. Mašláně přístup na Internet, vřele mu doporučuji zřízení služby Internetbanking, s jejíž pomocí může bezpečně zadávat platební příkazy či zkontrolovat operace provedené na jeho účtu 24 hodin denně, 7 dní v týdnu, a např. poplatky za platební příkazy zadané elektronicky jsou o 60 % levnější než poplatky za platební příkazy zadané na pobočce banky.

dan_z_prijmu

Pavel Hejzlar

Grešle únor 2004

ČSOB převzala od klienta příkaz k úhradě, kterého nechala v domnění, že je vše v pořádku a že se o jeho finanční povinnosti postará, odjet na dovolenou. Teprve 14 dní po podání příkazu mu oznámila neshodu podpisu s podpisovým vzorem, čímž ho připravila o státní podporu stavebního spoření. Proto ČSOB udělujeme Zlámanou grešli.

Přeptali jsme se dalších bank s největším podílem na českém trhu, kdo zodpovídá za ověření podpisového vzoru.

České spořitelně kontroluje podpis podle podpisového vzoru pracovník, který přebírá příkaz od klienta. V případě, že se jedná o příkaz vhozený do sběrného boxu do 12. hodiny, je zadán do systému a podpis zkontrolován týž den, po 12. hodině v den následující. Pouze v případě velkého množství příkazů jsou zpracovávány chronologicky podle data splatnosti.

GE Capital Bank příkaz zpracovává, a tedy i podpis kontroluje, pracovník, který ho od klienta přebírá.

HVB Bank má kontrolu podpisu v Praze řízenou centrálně, v regionech pak zodpovědní pracovníci působí přímo na pobočkách. Pracovník na přepážce kontroluje oprávněnost nakládání s účtem podle občanského průkazu.

Komerční bance zodpovídá za kontrolu podpisu pracovník, který příkaz zadává ke zpracování.

Máte také nějakou špatnou zkušenost? Nebo chcete naopak někoho pochválit? Příspěvky můžete zasílat i vy! Tešíme se na ně na adrese redakce@mesec.cz. Autor každého zveřejněného zážitku od nás navíc obdrží tričko s logem Měšce.

Odpovídá váš podpis podpisovému vzoru?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Kolektiv redaktorů serveru Měšec.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).