Hlavní navigace

Názor k článku Spasí školné české vysoké školství? od Patrik Chrz - U nas vidim mozny jedine model odlozeneho skolneho...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 14. 8. 2008 9:53

    Patrik Chrz
    U nas vidim mozny jedine model odlozeneho skolneho placneho podle prijmu, ale i ten ma mozne negativni dopady.

    Já teda moc "vysokopříjmových" (bohatých, nebo jak jinak to nazveme) studentů neznám. Nemáš douvám na mysli stanovovat to podle výše příjmu rodičů? Pak v případě, že tito z nějakého (jakéhokoliv) důvodu nebudou chtít své dítě na škole podporovat (mimo zákonné minimální vyživovací povinnosti) budou tito studenti vlastně v nejhorší možné situaci, budou bez příjmů a zároveň budou mít nejvyšší školné.
    Celkem by mě zajímalo, jak by se to řešilo např. v případě rozvedených rodin (jakým způsobem se bude započítávat příjem rodiče se kterým student nežije ve společné domácnosti a co když student vůbec nežije ani s jedným z rodičů ve společné domácnosti), nebo pokud by rodiče odmítli škole (nebo úřadu, který by toto posuzoval) sdělit svoje příjmy.
    Ano, je pravda, že školné asi bude nutné (přiznejme si, že na to prostě nemáme, abychom z veřejných rozpočtů zaplatili fungování vysokých škol v takovém rozsahu, jaký bychom chtěli (včetně motivujících platů učitelů)), ale stanovovat to podle výše příjmů rodičů je cesta do pekel.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).