Hlavní navigace

Názor k článku Snížíme bankovní poplatky a lichvářské úroky. Po volbách od Q - Ta stejná kvalita (nejen mléka) nezaručuje stejnou cenu....

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 5. 2010 14:14

    Q (neregistrovaný)

    Ta stejná kvalita (nejen mléka) nezaručuje stejnou cenu. Levné mléko v akci (pokud je k sehnání – akce většinou slouží k nalákání lidí, aby v případě absence nabízeného levného zboží koupili něco jiného, dražšího) koupíte ve velkých městech v SM HM, ale na vesnici, kde se plácají Jednoty či Coopy a malí živnostníci není problém u téhož mléka cena kolem 20 Kč a nemusí jít o žádné Bio. U svých „velkoobchodních“ dodavatelů objíždějících každý den krámy na trase rozhrkanou Avií nemají šanci malí obchodníci se dostat na nějakou dobrou, konkurenceschopnou cenu. Ostatně, řada obchodníků vyrazí do oněch SM HM, aby pořídila ono levné (nejen) mléko v akci a pak jej ve svých obchodech prodávala značně dráž; samozřejmě rozdíl – nárust ceny musí pokrýt náklady spojené s výjezdem do SM HM, proto je to dražší, charitu dělat nebude. Ale nižšími cenami nejzákladnějších věcí musí nalákat lidi, aby do toho obchodu vůbec vkročili a doufat, že se chytnou a koupí i něco jiného, kde už vysoké ceny tak nekřičí.
    Automaty na čerstvé mléko jsou zpravidla jen ve velkých městech a ne každý občan má na to (čas, benzín) najet dlouhé km za čerstvým mlékem a takto drahé mléko vůbec kupovat (v případě, že na vsi nemá nějakého soukromníka, který rozprodává čerstvé mléko na černo a za nižší peníz). Je otázka, než se stane nějaký zdravotní průšvih, protože mléko by se mělo ještě převařit, což ne každý dělá a ne každý organismus reaguje na stejné mléko stejně. Někdo problémy nemá, někdo se po…, protože léta byl zvyklý jen na obarvenou vodu zbavenou všech podstatných mléčných složek, ze kterých se vyrábí další mléčné výrobky (a zde ceny letí mohem rychleji a výš než u samotného mléka – jogurty, tvarohy, sýry …). Podobně: velké masokombináty se po převratu odsoudily jako megalomanské /např. Čakovice/ s tím, že i zemědělci budou mít malá jatka vyrábějící poctivé uzeniny a speciality. Kolik takových místních jatek existuje dnes? Ve všech významných obchodech koupíte stejné věci od možná 3 dodávajících magemasokombinátů. Uzeno ne kouřem, ale chemicky, jezte luštěniny, soja je zdravá, proto jsou z ní i párky. Chápal bych vegetariánské párky, ale ne párky pro masožravce … Prací prostředky nesmí obsahovat fosfáty, kde se pro ně najde odbyt? Přece v českých uzeninách … Takže po boomu malých jatek bych se nedivil, kdyby časem padly i ony mlékomaty, malé mlékárny už přece také padly.
    Bio výrobky jsou kapitolou samou o sobě. Pokud si vezmeme počet prodejen některých velkých řetězců (Penny, Billa …), co by to muselo být za fabriky, aby pokryly potřebu takovýchto řetězců v bio-produktech? To už nějaký menší farmář nepokryje. A nevím, které velké podniky se zaměřují na bio-výrobu. Něco je ale z dovozu. Naše poctivé Bio přichází v úvahu u nějakých drobných místních prodejců, kteří prodávají nějakého místního malého producenta. Jinak jako konzument nejsem schopen rozlišit, zda např. vejce je od slepice, která je v kotci sama nebo jich je tam dalších 99. O bio banánech ani nemluvě. Pochybuji, že domorodci na druhém konci planety se s banánovníkem laskají, hnojí ho poctivou chlévskou mrvou a zalévají vodou s přesně daným pH a k nám že se přepraví letecky bez mezičlánku zráren. Možná výjimka bude pro prezidentskou a poslaneckou kancelář, tam se asi letecky dopravují nejvybranější potraviny z celého světa. Sorry, je to s nadsázkou, nevím, přesně, jak se banány pěstují, chlévský hnůj tam asi figurovat nebude, ale pro představu Bia jsem to takto uvedl.
    Bio je prostě dobrý tah, jak z lidí, co na to mají, vytáhnout nějaké peníze navíc. Netvrdím, že všechny bio výrobky jsou podvodem, někdo se může řídit sloganem Nejsem tak bohatý, abych si kupoval levné věci.
    Kvalita už se dávno neřídí cenou a naopak. Vždyť i takový eidam si můžete koupit za 10 nebo za 15 za 10 deka, a u každého bude chybět slovo „sýr“, protože obojí je z rostlinných komponentů (stejně jak jako „šlehačka“). A v poslední době vidím plakáty lákající na špekáčky z masa. To jsme to dopracovali, když špekáčky z masa být nemusí /a povětšinou taky nejsou/. Odpadní separát – kůže, kosti, chřupavky, dále soju, éčka, fosfáty masem nenazývám.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).