Hlavní navigace

Slovinsko: malá země s nedoceněným turistickým potenciálem

14. 8. 2009
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Slovinsko je malým a dobře dostupným státem, ve kterém můžete kromě chození po horách ležet u pláže anebo se kochat návštěvami památek ve vnitrozemí. Cenově je Slovinsko dostupné a lze se v něm s určitými obtížemi domluvit i česky.

Na Slovinsko je často nahlíženo jako na tranzitní zemi českých turistů při jejich cestách do Chorvatska. Je škoda, že si tato země nevydobyla v srdcích Čechů lepší postavení. Pokud hledáte zemi, kde byste chtěli lenošit na pláži, má Slovinsko trochu hendikep. Jeho pobřeží má jen 47 kilometrů, což na zemi ležící u Jaderského moře není mnoho. Mezi nejoblíbenější mořské lokality patří okolí města Piran. Najdete zde hlavně kamenité a betonové pláže. Písčitá pláž je zde jen umělá a slouží hlavně pro děti. Pláže jsou však čisté a udržované, nechybí ani výborná dostupnost služeb pro turisty a poctivé porce italsko-slovinské zmrzliny za 1 euro. Čtěte více: Autem k moři svobodně a bez cestovky

O co kratší je pláž, o to lépe můžete strávit ve Slovinsku aktivní dovolenou v horách. Kromě jištěných cest, které vyžadují určitou zdatnost a jisticí výbavu, můžete na nejvyšší horu Triglav vysokou 2864 metrů vystoupat téměř bez zkušeností. V podstatě jde o výšlap do kopce.

Faktografické údaje o Slovinsku

Ve Slovinsku můžete navštívit zhruba 200 muzeí. Mezi nejznámější patří Národní muzeum nebo Muzeum přírodních věd Slovinska. Za prohlídku stojí i Muzeum I. světové války, které se řadí se svou expozicí mezi muzea evropského významu.

Pro turisty čekají malebná městečka alpského typu, ve kterých se můžete procházet úzkými uličkami a užívat si odlišný stavební styl, než jaký znáte z Čech. Alpský ráz se ve stavebnictví nezapře, stejně jako středomořský u Jaderského moře. Ve Slovinsku se od 1. ledna 2007 platí eurem, které nahradilo slovinský tolar. O tři roky dříve se země připojila k Evropské unii a vstoupila do Severoatlantické aliance, a protože je Slovinsko v schengenském prostoru, z Maďarska, Itálie a Rakouska jedete bez zastavení. Podobné téma: Do Rakouska rychle, levně a bez zbytečných výdajů

Republika Slovinsko, jak zní oficiální název, má rozlohu 20 tisíc kilometrů čtverečních, žijí zde 2 miliony lidí. Hlavním a zároveň největším městem je Lublaň. Podnebí má středomořský charakter. Na východě země je počasí ovlivňováno kontinentální Evropou a severozápad země alpským klimatem. Polovina území je porostlá lesy. Země se tím řadí na třetí příčku evropských zemí s největším zalesněním. Alpské pohoří se ve Slovinsku označuje jako Julské Alpy.

Co si přivézt
Kuriozitou v Česku je slovinská nálepka „Otrok v avtu“, která znamená v překladu Dítě v autě. K dostání je na čerpacích stanicích a zaručeně s ní hodně lidí překvapíte.

Otrok v autě

Ve Slovinsku se můžete věnovat rizikovým sportům jako je například lyžování, horolezectví, jízda na koni, potápění, rafting, seskoky padákem nebo jízda na divoké řece. Před cestou si proto sjednejte cestovní pojištění, které pokryje tyto sporty.

Slovinsko, stejně jako Rakousko, Česká republika, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko nebo Chorvatsko, bylo do roku 1918 součástí rakousko-uherské monarchie. V horách v okolí Triglavu můžete ještě narazit na bývalé vojenské opevnění z doby první světové války. V červnu 1991 při rozpadu Jugoslávie bylo Slovinsko zataženo do občanské války, kterou mezi sebou vedly jednotlivé národy mnohonárodnostní Jugoslávie. Válka pro Slovince trvala naštěstí jen čtyři dny.

Přístavní město Portorož – veřejná pláž

Portorož - pláž

Autor: Měšec.cz

Jak se dostat do Slovinska?

Vzdálenost z Česka do Slovinska se dá autem pohodlně ujet za zhruba 10 hodin. Nejkratší cesta vede přes Rakousko. Do Slovinska jezdí pravidelné vlakové spoje a létají aerolinky. Vzhledem ke vzdálenosti je letecká doprava nejdražší. Průměrná cena zpáteční letenky pro jednoho dospělého v ekonomické třídě bez dostatečně dlouhé rezervace vyjde u letecké společnosti Click4Sky na 2780 korun. Cenové rozpětí zpátečních letenek u dalších aerolinek se pohybuje mezi 9 až 17 tisíci korunami. Podobné téma: Letní cestování vlakem zlevní, vydělat na tom mají všichni

Do slovinské Lublaně můžete dojet i vlakem. V rámci eTiketu Slovinsko stojí jedna cesta 29 eur (zhruba 737 korun). Z Prahy vyjedete v 7:14 hodin a příjezd do hlavního města Slovinska je večer téhož dne v 18:30 hodin. Zpáteční spoj odjíždí z Lublaně v 9:27 hodin a v Praze je ve 20:41 hodin. Cestou musíte každým směrem dvakrát přestoupit, a to v rakouském Salcburku a Villachu. Bankomaty jsou téměř v každém městě a bez problému lze použít ve většině obchodů i platební karty.

Všeobecné informace o Slovinsku

Tísňová telefonní linka platná na celém území Slovinska je 112. Na tomto čísle jsou k zastižení integrované složky policie, první pomoci a hasičů.

Pokud do Slovinska jedete osobním automobilem, nezapomeňte si koupit dálniční známku v podobě viněty. Za týdenní dálniční známku zaplatíte 15 euro, za 30denní dvojnásobek.

Rychlosti na slovinských silnicích
Typ komunikace Rychlost v hodině
Město 50
Mimo město 90
Silnice pro motorová vozidla 100
Dálnice 130

Zdroj: Ministerstvo zahraniční věcí


Ve Slovinsku můžete řídit i pod vlivem alkoholu, který nesmí přesáhnout 0,5 promile. V případě, že jste profesionální řidič, pravidlo s 0,5 promile se vás netýká. Veškeré dopravní prostředky musejí mít celoročně rozsvícená světla.

Sazebník pokut na slovinských silnicích
Přestupek Výše pokuty (v eurech)
Překročení povolené rychlosti v obci o 1 a více kilometrů v hodině 80 – 1000
Překročení povolené rychlosti mimo obec o 1 a více kilometrů 60 – 380
Překročení povolené rychlosti na dálnici a rychlostní silnici o 1 a více kilometrů 50 – 300
Řízení pod vlivem alkoholu 180 – 950
Řízení pod vlivem drog 950
Telefonování při jízdě, jízda bez použití bezpečnostních pásů 120
Jízda bez rozsvícených světel 50
Nezastavení před přechodem, na kterém je chodec a nebezpečné předjíždění 500

Zdroj: Ministerstvo zahraničních věcí


Při zastavení slovinskou policií raději nedebatujte nad výší pokuty. Jakákoliv diskuse o výši pokuty za dopravní přestupek, smlouváním o ceně nebo nabízení úplatku vede k postoupení celé záležitosti k přestupkovému soudci. Ten ve většině případech potvrdí původní stanovisko policie. Navíc vám mohou být dočasně zabaveny identifikační doklady a bude vám vyměřeno uhrazení nákladů za přestupkové řízení.

Pokrytí asistenčních služeb je ve Slovinsku na stejné úrovni jako v Česku. Dojezdová doba je do jedné hodiny od oznámení komplikace asistenční službě. Infrastruktura je centralizovaná do velkých měst jako je Lublaň, Maribor a Trieste. Zajímavostí je, že Triglav pojišťovna, která u nás působí, pochází právě ze Sloviska, kde je největší pojišťovnou.

Jezero Bled

Bled

Slovinské jezero Bled patří mezi nejvyhledávanější turistické atrakce. Lodí s ručním veslováním (10 eur) se dostanete na malý ostrov s katolickým kostelem Nanebevzetí Panny Marie, který je údajně útočištěm všech zamilovaných. V pozadí Julské Alpy.

dan_z_prijmu

Autor: Měšec.cz

Úrazy charakteristické pro Slovinsko

Častými úrazy, které si přivodí čeští turisté, jsou následky adrenalinových aktivit, zejména paraglidingu. Úrazy jsou vážné, jde většinou o zlomeniny obratlů nebo pánve. Čtěte více: Nebezpečné sporty pojišťovny nemají rády

Lékařská péče v Slovinsku je srovnatelná s péčí v Česku. Při hospitalizaci můžete uplatnit Evropský průkaz zdravotního pojištění (EHIC). V akutních případech kontaktujte nemocnici „Splošna Bolnišnica“ nebo polikliniku „Klinikni Centre“. Ve většině případech se s lékaři domluvíte anglicky.

Zdroj: Europ Assistance

Slovinsko je nádherná země, ve které se jakoby zastavil čas. Výlety na horské velikány můžete zvládnout s průměrnou fyzickou kondicí a cenově se dovolená na Slovinsko vejde do rozpočtu průměrné české rodiny.

Jaké aktivity vykonáváte při dovolené?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).