Hlavní navigace

Názor k článku Slouží dnes ještě seznamky k seznamování, nebo jde spíše o byznys? od Miloslav Ponkrác - To všechno co povídáte, jsou právě lži šířené...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 11. 10. 2017 3:28

    Miloslav Ponkrác (neregistrovaný)

    To všechno co povídáte, jsou právě lži šířené českou linuxovou komunitou. Ale nešť, donutil jste mě to popsat podrobněji. Sice je to trochu mimo mísu, ale snad se to promine - k internetu a objasnění historie seznamek to nepřímo patří.

    1) Klasické mp3 o mnoho řádů kvalitnější formát, než linuxovou komunitou prosazovaný Ogg Vorbis. Mp3 je nejen kvalitnější, ale i ekonomicky výhodnější. Problém linuxové komunity je, že chce prosazovat svá horší řešení proti lepším jen proto, že to "nejsou jejich řešení od linuxové komunity".

    Mp3 se začalo šířit, a mimo jiné proto, že vyžaduje levné mikroprocesory do přehrávačů mp3 - stačí jim pouze operace na celých číslech. Takový mikroprocesor má také malou spotřebu, a vydrží na baterie několikanásobně dále.

    Ogg Vorbis, kterou linuxová komunita chtěla prosadit, měla horší parametry. K přehrávání potřebovala draží mikroprocesory, a nestačíily operace na celých číslech, bylo nutné mít procesor s podporou operací na reálných číslech. Takové mikprocesory byly několikanásobně dražší, několikanásobně více žerou - a tedy rychle se vybíjí baterie.

    Ogg Vorbis za složitější technické řešení nic nedalo, není lepší než mp3.

    Linuxová komunita dštila oheň a síru na mp3, a neustále psala o kvalitě Ogg Vorbis pro hudbu. Nemohla pochopit, proč výrobci přehrávačů nedělají dražší přehrávače s horší výdrží na baterie, a s nižším ekonomickým ziskem pro výrobce jen proto, že si to linuxová komunita přeje.

    Jestliže na počátku byla kvalita mp3 a Ogg Vorbis vyrovnaná - co se týká hudební kvality - jen mp3 stačily třikrát levnější součástky na výrobu přehrávačů, další vývoj už nechal Ogg Vorbis daleko za sebou.

    Mezitím se vyvinul pro mp3 lepší enkodér (program, který vyrábí z písniček mp3 soubory) zvaný lame. A v rámci tohoto projektu došlo k rapidnímu vývoji i po teoretické stránce. Mp3 dostal lepší psychoakustický model, a jeho kvalita šla prudce nahoru.

    Ogg Vorbis se mezitím prakticky nevyvíjel. Agresivní linuxová komunita se rozhodla bojovat aktivismem, propagací, a psaním na všechny strany, že jedině Ogg Vorbis je ten správný formát pro hudbu. Na technickou kvalitu se vykašlali zcela. Teprve po 4 letech váhání jim došlo, že s dávno zastaralým Ogg Vorbis tak jak leží a běží díru do světa neudělají. Mezitím se mp3 stalo nepsaným a široce rozšířeným standardem pro hudbu. Přepsali tedy program pro přehrávání Ogg Vorbis hudby tak, že si vystačil s celými čísly. Nicméně ani tak už nic neudělali s mezitím vylepšenou kvalitou mp3 - viz předchozí odstavec.

    Dnes je tedy mp3 o třídu lepší formát, než Og Vorbis - jen linuxová komunita tvrdí opak. Nic vám nebrání si Ogg Vorbis vyzkoušet, chcete-li se přesvědčit. Ale vůbec nic dobrého nenabízí proti mp3, spíše naopak.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).