Hlavní navigace

Názor k článku Třináctý důchod je populismus. Je vám nanic, když vás nikdo nezaměstná od Jarmila - To bábu na sebe nevztahuju, tak stará ještě...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 22. 5. 2010 20:37

    Jarmila (neregistrovaný)

    To bábu na sebe nevztahuju, tak stará ještě nejsem, ale: já si myslím, že každý z nás věří na jakousi vyšší spravedlnost. Je jedno, jestli ji nazývá Příroda, Bůh otec, Alláh, Jehova, Šiva nebo Buddha. Náboženství – monoteistické zvláště – voly ze všech svých věřících nedělá, to za něj činí ti, kdož vykládají tzv, svaté knihy a věrouku, tedy kněží a příslušná církev. Takže já jsem nakonec hrdá na to, že jsem ateista.
    Co se týká církve katolické, v jejímž kulturním okruhu žijeme: na té mi silně vadí, že je zpátečnická, nutí lidi k pasivitě, protože tvrdí, že my nemůžeme nic, všechno řídí Bůh. Ať děláme co děláme, Bůh má své záměry a posílá na nás pohromy, proto je jedno, jestli se snažíme nebo ne.
    Protestanti jsou na tom lépe: ti tvrdí, že „člověče přičiň se a Pámbu ti pomůže“. Protestantská Pánbůh má rád lidi pracovité a zbožné, těm také svou přízní pomáhá. Proto se od 18.stol. daleko rychleji rozvíjejí země Západní Evropy a Amerika, kde zvítězilo protestanství nad římsko-katolickou církví (a katolické Rakousko-Uhersko se stává symbolem zpátečnictví).
    Dále mi na této církvi vadí její vztah k ženám, ta by ženy nejraději vymazala z povrchu zemského. Ženy jsou nádoby hříchu, které ty svaté muže svádějí z jejich jediné správné cesty, duchovní musejí žít v celibátu, duchovním se nikdy nemůže stát žena. Jenže duchovní jsou taky jen lidi, občas si zahřeší a jejich lidské touhy holt ani sebelepší modlení nepřemůže.
    A poslední, co mi na této církvi vadí, je její neskutečná brutalita. Vlezu do kostela, tam visí chlap přibitý na kříži. Kostel je vyzdoben obrazy svatých, jeden je proboden šípy, další vpletený do kola, jinému setnuli hlavu, dalšího napíchli na kůl, vyřízli mu jazyk, uškrtili závojem. Nezlobte se, ale katolický kostel není oázou klidu, míru a rozjímání, to je přehlídka zvěrstev, páchaných ve jménu Boha na lidech.
    Čím jsem starší, tím víc obdivuju klid a mír, který hlásá buddhismus.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).