Hlavní navigace

Skromní čeští politici chtějí plat jen 230 000 Kč měsíčně

1. 6. 2011
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Jsme na tom skutečně špatně. Peníze nemají už ani poslanci, kteří třou bídu s nouzí a nemají ani na dojížďku do práce. Proč tedy pro tuto charitu stále pracují?

GLOSA

Čeští poslanci jsou filantropové. Dennodenně dávají v sázku své psychické zdraví ve sněmovně a hrdinně čelí korupčním tlakům. A co za to dostávají? Almužnu. Mnozí nemají ani na to, aby zaplatili benzín na dojížďku do práce. S Českou republikou to jde prostě z kopce, protože se zdá, že pracovat jako poslanec je spíše dobročinná charita vyžadující velkou dávku entuziasmu. Nikdo pak nemůže namítat nic proti záznamům z jednání ve sněmovně, kdy přepracovaní poslanci zkouší melodie na svém novém mobilu, svačí, čtou noviny nebo špatně maskují svou poobědní siestu.

Není se čemu divit, že plánují své platy zvyšovat. Nejprve chtěli provést změnu co nejtaktněji, tedy pěkně potichu. Pravděpodobně s přihlédnutím k faktu, že celá republika šetří a bylo by necitlivé jitřit emoce občanů stresovaných běžnou realitou a prázdnou peněženkou.

Práce kvapná málo platná (komu?)

Zlá média ale nikdy nespí, a proto během minulého týdne prosákly na veřejnost zprávy, že poslanci chtějí napravit svou fatální chybu a opět si platy zvýšit na loňskou úroveň.

Tehdy totiž – pravděpodobně díky slepé euforii – omylem všichni (až na jednoho uvědomělého) zvedli ruku pro větší škrty, než bylo v plánu. Novelou zákona si totiž snížili platy o 5 % a navíc ještě zdanili skromné náhrady, které připojili ke mzdě. Co tedy čert nechtěl, z náhrad musí odvádět kromě daně také sociální a zdravotní pojištění, a to už je na poslance prostě trochu moc.

Zlý Kalousek tyje z nevědomosti poslanců

Můj čistý měsíční příjem klesl z 96 na 78 tisíc korun. Netušil jsem, že dopady zákona budou takové. Napravit by to měla vládní koalice, která zákon předložila, poukázal na nelehkou situaci například místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Hamáček.

Že každý přehmat potřebuje vždy fackovacího panáka, potvrdil Vítězslav Jandák, který poukázal na to, kterak chodí poslanci do práce celí zdrcení z toho, jak je ministr financí Miroslav Kalousek okradl. Ten přitom představoval návrh s jasnou připomínkou toho, že náhrady budou zdaněny jako příjem. Zdá se ale, že k této větě nepřidal spis, který by její smysl dostatečně polopatě vysvětlil. Nebo že by poslanci nečetli to, co schvalují?

Vždyť mnozí z nich se už před účinností novely chovali tak, jako by náhrady byly součástí platu. Vzpomenout můžeme například přiznání předsedy Bohuslava Sobotky nebo Libora Ambrozka, že z náhrad pořídili pěkné bydlení. Paušální náhrady jsme zdanili jako příjem. A že to příjem skutečně je, o tom svědčí i chování některých poslanců, kteří neváhají přiznat, že si z náhrad ušetřili třeba na rodinný dům, okomentoval poslaneckou nevoli před časem Kalousek.

Je pitomé brát poslancům, když ředitelé státních firem mají neskutečné peníze. Snižuje se tím váha poslanců a zvyšuje riziko korupce. Celý národ se vybíjí na poslancích, postěžoval si tehdy naopak Jandák. Možná, že by stálo za úvahu zavést další náhradu, jako prevenci proti korupci. Nebo popřemýšlet o svéprávnosti poslanců, kteří úplatek přijali. Nebo že by je někdo donutil?

Když už jsme u korupce, určitě by nebylo v rámci prevence na škodu sestavit index, který by na základě výše platu upozorňoval nepřímou úměrou na riziko, že bude ten který poslanec zkorumpován. Na rizikové osoby by se pak nasadila odposlouchávací zařízení. Ta už jsou tak jako tak v politice stejně nějaký čas módním doplňkem. Ukazatel by se pak mohl jmenovat třeba Jandákův index korupce.

Reakceschopnost nechybí

Na zvýšení platů už se tedy potichu pracuje. Jediný problém je v tom, kde najít osobu, která se podáním návrhu na zvýšení platů totálně znemožní. Proto političtí filutové zvažují řešení pomocí (v minulosti tolik užitečného a elegantního) přílepku. Tentokrát k zákonu o platech státních zástupců.

Sepsání zákona o platech ústavních činitelů by totiž mohlo trvat i několik měsíců a poslanci mají rozhodně naspěch. Není se čemu divit, protože se zdá, že někteří žijí až na hranici chudoby. Někteří kolegové říkají, že nemají ani na to, aby dojížděli do Prahy, potvrdil bídnou situaci poslanec Petr Skokan.

Zdá se, že poslanecký mandát vyžaduje vskutku závratné finanční oběti v podobě nákladů obětovaných příležitosti. Konkrétně příležitosti pracovat tam, kde bude plat na dostatečně vysoké úrovni. Je s podivem, kolik dobromyslných lidí ve sněmovně máme. Místo aby se odebrali do soukromé sféry vydělat na slušné živobytí, živoří i nadále v politice.

Politika je zkrátka řehole. Abyste si zvýšili plat i přes to, že nyní celá republika šetří, musíte zkrátka občas riskovat třeba i třetí defenestraci. Tím spíš, že v poslední době bulvární příběhy ze zákulisí poukazují v politice na něco shnilého víc než na poctivou práci.

Pracujeme za méně než málo

Pokud bychom přijali za svůj fakt, že je poslanecký plat malý, musí nutně upadnout drtivá většina české populace do hluboké deprese. Mnozí totiž měsíčně nedosáhnou ani na hranici průměrné mzdy, která nedosahuje ani poloviny poslaneckého platu.

A za jaké „málo“ poslanci vlastně pracují? Základní plat se pohybuje kolem hranice 56 000 Kč. Kromě toho dostávají také náhrady stanovené paušální částkou, kterou nemusí proúčtovat. S náklady na reprezentaci se musejí vejít do částky 9100 Kč, náhrada za cestovné se pohybuje zhruba od 22 do 34 tisíc Kč, dále vzpomeňme například sponkovné (kolem 2000 Kč), expertovné (kolem 14 000 Kč), příspěvek na ubytování (až 17 000 Kč)  nebo náhradu za pronájem kanceláře, která se pohybuje od 14 do 33 tisíc podle velikosti města. 

Transparentnost nade vše

Zdá se vám systém poslaneckých náhrad nepřehledný? Politikům také. Asi pro větší transparentnost proto vznikl návrh zákona o platech ústavních činitelů, soudců i žalobců, který náhrady ruší a ponechává poslancům měsíční plat ve výši pouhých 230 000 Kč hrubého. No není to málo?

Podle předsedy sněmovního rozpočtového výboru Pavla Suchánka tato částka odpovídá veškerým nákladům na poslance včetně zdravotního a sociálního pojištění. Nový plat poslance bude stejný, nebo i trochu nižší než dnes. Při jeho vypočítání budeme vycházet z toho, co už dnes dostává. Sečteme tedy mzdu, peníze na dopravu, telefony, ubytování, kancelář a podobně. Ještě to nemám spočítané, ale odhaduji to kolem 230 tisíc. Vše se pak zdaní, řekl Suchánek deníku Mladá fronta Dnes.

skoleni_15_4

V rozhovoru pro Hospodářské noviny ale připustil, že předsedům poslaneckých klubů a sněmovních výborů by pravděpodobně zůstal ještě příplatek za výkon této funkce.

Pokud dostane návrh zelenou, bude pak čistě na poslanci, jak bude s částkou hospodařit. Kromě platu asistenta bude hradit všechny své náklady právě z těchto prostředků. Pak teprve budeme mít možnost pozorovat, jak se z poslanců stanou brilantní hospodáři. Doufejme, že se tato schopnost nebude vztahovat jen na jejich peněženky, ale i na státní rozpočet.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je zástupkyní šéfredaktora serveru Měšec.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).