Hlavní navigace

Škola může být lékem na nedostatek zaměstnanců

26. 9. 2007
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Nabídka volných pracovních míst převyšuje počet nezaměstnaných. Najít zaměstnance je stále náročnější. Společnosti jsou nuceny hledat různá řešení situace. Cestou může být založení vlastní vzdělávací instituce.

Země střední a východní Evropy pociťují nedostatek pracovních sil. Podle ministerstva práce a sociálních věcí připadalo v srpnu na jedno volné pracovní místo rekordních 2,8 nezaměstnaného. Důvodem může být malá mobilita uchazečů o práci nebo vysoký příliv investic. Různá jsou i řešení nedostatku zaměstnanců, která firmy hledají.

V srpnu také provedla Hospodářská komora ČR rychlý průzkum mezi 1 905 firmami na téma hledání zaměstnanců. Zjistila, že tři čtvrtiny oslovených firem (mezi nimi malé, střední i mikrofirmy) shánějí nové zaměstnance a mají s tím problém. Uchazeči si také říkají o stále větší mzdy. Problémy se týkají hlavně zpracovatelského průmyslu, stavebnictví a služeb. Dodejme, že na trhu práce je také nedostatek IT odborníků.

Školáci a studenti do praxe, odborníci do škol

Jednou z cest, jak získat kvalitní zaměstnance, je úzké propojení škol s praxí. O tom už dnes snad nikdo nepochybuje. Přesto, že vše stále nefunguje ideálně, zdá se, že svítá na lepší časy.

Problémem, na který zaměstnavatelé poukazují, je však skutečnost, že absolventi vycházejí z vysokých škol často vybaveni pouze teoreticky. Bez schopnosti převést teoretické znalosti do praxe. Společnost IBM se například rozhodla řešit tento problém tím, že svoje odborníky posílá přímo do učebního procesu. Při výuce informatiky tak zaměstnanci IBM pomáhají třeba na Vysokém učení technickém v Brně.

Metrostav zase odstartoval pilotní projekt, který má pomoci s výchovou mladých dělníků. Do projektu jsou zatím zahrnuty tři školy z Prahy, Brna a Ústí nad Labem. Podpora Metrostavu představuje stipendia, příspěvky na jízdenky MHD, stravu a ubytování nebo bonus za úspěšné ukončení studia. A především perspektivu nástupu do Metrostavu, který se také potýká s nedostatkem dělnických a řemeslnických profesí na trhu práce. Podmínkou pro studenta, který podporu Metrostavu získá, bude smluvní závazek na dva roky práce ve společnosti.

Firemní škola – líheň talentů pro praxi

Ekonomicky silné společnosti s potřebou velkého počtu nových zaměstnanců řeší nedostatek pracovních sil v ČR zakládáním vlastních škol. Asi největší výhodou takové školy přímo zřizované konkrétní společností je co nejtěsnější propojení s praxí. A to obousměrně. Na školách učí odborníci z praxe, studenti a absolventi mohou zase najít uplatnění u zřizovatele školy. Studijní programy jsou také přímo přizpůsobovány požadavkům z praxe. Díky firemnímu zázemí škol je pro studenty v průběhu studia mnohem přístupnější nabídka pracovních míst se zkrácenými úvazky. Nespornou výhodou škol jsou navíc většinou moderní prostory (Unicorn College třeba využívá luxusní administrativní budovu Danube House v Praze) a dobré technické vybavení, třeba včetně Wi-Fi v prostorách školy.

Zajímavé je, že se kolem školy vytváří skupina firem, které se nějakým způsobem na výuce podílejí. Jsou to třeba dodavatelé zřizovatele, u nichž mají studenti možnost absolvovat praxi. A po skončení studia se také ucházet o zaměstnání. Dále jsou to společnosti, jejichž odborníci působí na škole přímo jako pedagogové. Student a budoucí uchazeč o zaměstnání si během studia firmy svým způsobem prověřuje, rozkoukává se. A naopak: firmy si mohou vytipovat schopné studenty, o které budou mít během studia a po studiu zájem. Pro studenty přitom není studium vůči provozovateli školy nijak zavazující.

Pionýři: IT, automobilový průmysl, gastronomie

Unicorn College

Na vzdělávání v oblasti informačních a komunikačních technologií, ekonomiky a managementu se zaměřuje pražská Unicorn College. Je to soukromá vysoká škola společnosti Unicorn, na níž lze studovat bakalářský studijní program. Mezi partnery školy se objevují firmy jako Siemens, IBM nebo Komerční banka.

Podle internetových stránek má škola za cíl připravovat dva typy absolventů: informatiky s ekonomickým myšlením a ekonomy se schopností využívat IT. Absolventi mají vyhlídky na velice dobré měsíční příjmy překračující 100 tisíc korun. A to, jak upozorňuje marketingový ředitel Otto Vitouš, v širokém spektru organizací. Protože škola nevznikala primárně pro výchovu zaměstnanců společnosti Unicorn, spíše díky obecně velké poptávce po IT vzdělání .

Škola má pro studenty dobře připravený i systém financování školného. Za jeden semestr zaplatí student 30 tisíc Kč. Může však získat od Komerční banky zvýhodněný úvěr. Padesát nejlepších studentů může dostat stipendium ve výši 100 % nákladů na školné. Test o stipendium se navíc týká i nových studentů. A pět nejlepších studentů se může těšit na bonus 10 tisíc Kč za semestr.

Škoda Auto Vysoká škola

Další firemní vysokou školou neuniverzitního typu je Škoda Auto Vysoká škola (ŠAVŠ) v Mladé Boleslavi. V rámci bakalářského studia nabízí obory Podniková ekonomika a management obchodu a Podniková ekonomika a management provozu. V rámci magisterského studia pak nabízí obory Globální podnikání a finanční řízení podniku, Globální podnikání a marketing a Podniková ekonomika a management provozu. Výhledově škola plánuje nabízet také studium v anglickém jazyce a v dlouhodobé perspektivě chce akreditovat i doktorské studium.

Studenti zaplatí za jeden semestr bakalářského studia 17 tisíc Kč, za semestr magisterského studia o 500 korun více. Pro studenty, kteří splní určitá kriteria (například stanovený průměrný prospěch pro bakalářské studium nebo odborná práce zveřejněná v recenzovaném časopise pro studium magisterské), je v rámci motivačního programu školy připraveno studium zdarma. I tady existuje možnost získání různých stipendií.

V letech 2004 – 2007 ukončilo podle internetových stránek školy ŠAVŠ 201 absolventů. Takto se uplatnili v praxi:

  • 41 % absolventů pracuje ve firmě Škoda Auto,
  • 15 % absolventů pracuje v dodavatelských firmách Škody Auto,
  • 32 % absolventů studuje v navazujících magisterských programech vysokých škol nebo se na studium připravuje.

Střední škola hotelnictví a gastronomie hotelu International

Od roku 1990, respektive 1994, existuje Střední škola hotelnictví a gastronomie hotelu International. Integruje střední odborné učiliště a střední gastronomickou školu. Škola sídlí přímo v hotelu Crowne Plaza (dříve International) v pražských Dejvicích.

Personalisté školám fandí

Na trhu práce je například citelný nedostatek IT odborníků. Podle Emila Brejníka, manažera personální agentury First Czech Recruitment, však nejde jen o český problém: Vzhledem k velice rychle se vyvíjejícímu IT průmyslu je nedostatek IT odborníků ve vyspělých ekonomikách po celém světě. U nás k tomu ještě přistupuje jazykový faktor, který do značné míry limituje řadu IT specialistů v uplatnění v mezinárodních společnostech.

Nedostatek pracovních sil v oblasti IT je navíc podle Brejníka problém dlouhodobý. Znatelný nedostatek IT odborníků se začínal projevovat už při vstupu zahraničních firem na náš trh, a zejména pak od poloviny 90. let, tvrdí.

Podle jeho názoru může být firemní vzdělávání konkurenční výhodou zaměstnavatele při hledání kvalitních zaměstnanců. Ve zřizování škol firmami vidí jistou perspektivu: Určitě by to snížilo firemní fluktuaci. Rozhodně by mohla škola zkvalitnit výběr uchazečů a pracovně právní vztahy mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem. Z pohledu zaměstnavatele to tedy může být výhodné. Záleží ale samozřejmě na zaměření a velikosti společnosti.

skoleni_15_4

Podle Johna Mulveye, CEO personální agentury ICT Recruitment, zajímají uchazeče o práci v IT především dvě věci: základní plat a možnost dalšího vzdělávání, tréninků a jazykových kurzů. Protože angličtina je stále pro uchazeče problémem.

Mulvey klade velký důraz na propojení škol s praxí: Už v průběhu studia na středních školách, které jsou specializované na určitou oblast (a nemusí to být jen IT), je velmi důležitá spolupráce školy se soukromými nebo i státními subjekty kvůli studentským praxím. Zakládání škol bych pak viděl jako velké plus pro výchovu kvalitních odborníků. Otázkou ovšem je, jestli zůstanou v Česku: Stále více lidí chce po skončení studia využít možnosti vycestovat. Poznat jiný svět, ale také si vydělat. Buďme k sobě upřímní – na západě jsou stále platy oproti českým mnohem výhodnější.

Myslíte si, že zakládání škol firmami je dobrá cesta k výchově kvalitních odborníků?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).