Hlavní navigace

Situace v Řecku je stále velmi nestabilní

24. 9. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Tamní vládě se nedaří domluvit na nových škrtech v objemu 11,5 mld. EUR během následujících dvou let.

Navíc se objevily informace, které se opírají o předběžné výsledky průzkumu trojky mluvící o nárůstu řeckého deficitu na dvojnásobnou výši, než jaká byla doposud uváděna, tedy na 20 mld. EUR. Řecko by také mělo připravovat návrh, jak se vyhnout škrtům v příštím roce. Fungovat by to mělo tak, že se Řekové zaváží ke snížení deficitu v následujících letech o to více, o kolik se jim deficit nepodaří snížit v letech předchozích. Tato doložka spolu s návrhem celého rozpočtu by měla být představena na schůzce ministrů financí konané 28. září. Nicméně s tím, jak se Řekům nadále nedaří dostat veřejné finance pod kontrolu, roste i nervozita, že dojde k dalšímu haircutu jejich dluhu.

Německý deník Der Spiegel přišel o víkendu s informací, že by se připravovaný záchranný fond ESM mohl zvýšit až na čtyřnásobek. Fond, s jehož spuštěním, se počítá 8. října je aktuálně nastaven tak, že by mohl disponovat prostředky v objemu 500 mld. EUR. Podle Der Spiegel se však uvažuje o jeho zapákování  a využití i zdrojů soukromých investorů. Tímto způsobem by se tedy objem ESM měl zvýšit až na 2 000 mld. EUR. Německý ministr financí Schäuble již vyjádřil podporu k posílení fondu. K plánu se však odmítavě staví finská vláda, která považuje nové úpravy za porušení smlouvy o vzniku ESM a chce si vyžádat souhlas finského parlamentu.

skoleni_15_4

Zvažovaná fúze EADS a BAE Systems má pořád dost překážek. Aby tato transakce proběhla, tak Francie a Německo musí prodat svůj podíl v těchto firmách, protože Velká Británie odmítá participovat na společném podniku s těmito dvěma zeměmi. To ale zatím vypadá jako neprůchodné, protože Francie je ochotna svůj podíl v EADS pouze snížit z 15 % na 9 %. Německo i Francie aktuálně nabídku detailně zkoumají, na finální dohodu zbývají již jen asi dva týdny. (Tomáš Menčík)

Dnes očekáváme:

V Německu bude v 10:00 reportován index Ifo a v 14:30 bude zveřejněn Chicago Fed Activity Index a v 16:30 Dallas Fed. Na dluhopisovém trhu dnes dojde v 15:00 k emisi francouzských pokladničních poukázek v objemu až 6,8 mld. EUR a Německo v 11:30 prodává roční poukázky za 3 mld. EUR.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).