Hlavní navigace

Singer: intervence budou zřejmě potřeba v druhé polovině roku

4. 3. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Guvernér ČNB Singer připustil devizové intervence. Bude jich zapotřebí zřejmě v druhé polovině letošního roku.

Koruna dnes během dne opět atakovala úroveň 25,70 CZK/EUR. Důvodem byl především komentář guvernéra ČNB Miroslava Singera o devizových intervencích. Podle Singera jich bude zřejmě zapotřebí v druhé polovině letošního roku. Jedná se o poměrně silný signál centrální banky směrem k potřebě slabší koruny a mírnějších měnových podmínek, zároveň však dále snižuje pravděpodobnost intervencí v nejbližší době. Česká měna po zahájení obchodování ztratila zhruba dvě desetiny procenta, ale nakonec své ztráty vymazala a vrátila se zhruba ke své páteční úrovni 25,65 CZK/EUR.

Zlotý si odepsal dvě desetiny procenta, když mírně korigoval své posílení z předchozích dnů. Maďarský forint se tak stal nejméně úspěšnou měnou v regionu, když oslabil o sedm desetin procenta. Dnešek byl prvním dnem nového guvernéra centrální banky Gyorgye Matolcsyho v úřadu. Od Matolcsyho se očekává vstřícnost k dalšímu uvolňování měnové politiky za účelem dostat maďarskou ekonomiku z recese. To je však negativním faktorem pro kurz forintu, který se tak dnes proti euru posunul k úrovni 297 HUF/EUR.

dan_z_prijmu

Zítra se v regionu nedočkáme žádných makroekonomických údajů. Začíná však dvoudenní zasedání polské centrální banky, od kterého trhy očekávají (konsenzus podle agentury Bloomberg) další snížení sazeb o 25 bb na 3,50 %. Někteří polští centrální bankéři se však nedávno vyjádřili proti dalšímu snížení už na březnovém zasedání. Případné ponechání sazeb na 3,75 % by mělo podpořit kurz zlotého.

Česká swapová výnosová křivka se dnes prakticky nepohnula.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).