Hlavní navigace

Šetříte? Cestovní pojištění byste si ale zaplatit měli!

20. 5. 2005
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Mnoho z nás už pomýšlí na dovolenou. Nezáleží na tom, jedete-li s cestovní kanceláří či "na vlastní pěst", ale pokud budete chtít ušetřit na pojištění, mohla by se vám nakonec dovolená prodražit. Za kolik pojišťovny cestovní pojištění nabízejí a co zahrnuje?

Pokud vás cestovní kancelář ujistí, že pojištění je v ceně, neměli byste se s takovou informací spokojit. Cestovní pojištění představuje různé druhy pojištění a je možné k němu sjednat různá připojištění. Proto by vás mělo zajímat, zda je kromě léčebných výloh zahrnuto také úrazové pojištění, pojištění odpovědnosti za škodu, pojištění zavazadel či stornovacích poplatků. Obzvláště pokud se chystáte na aktivní dovolenou. Cestovní kancelář vám pravděpodobně nenabídne zájezd, kde byste měli pojištěny např. rizikové sporty.

Přeptejte se tedy v cestovní kanceláři na to, co cestovní pojištění zahrnuje, ale také jaká je pojistná částka, tedy maximální částka, kterou pojišťovna při vzniku pojistné události zaplatí. Pokud cestujete sami, zeptejte se na totéž v pojišťovně.

Přímo v cestovní kanceláři vám mnohdy nabídnou i připojištění. Pokud o to, aby vám cestovní kancelář pojištění zařizovala, nemáte zájem (např. protože s pojišťovnou, se kterou spolupracuje, nemáte dobré zkušenosti) nebo cestujete na „vlastní pěst“, nezbývá než si pojištění zařídit samostatně, což vás může stát o něco více než pojištění přes cestovní kanceláře, které využívají slev za pojištění více osob.

Vaše cestovní pojištění může zahrnovat pojištění léčebných výloh, úrazové pojištění, pojištění odpovědnosti za škodu, pojištění zavazadel, pojištění stornovacích poplatků.

Ptejte se Marie Nezvalové z Evropské cestovní pojišťovny na vše, co vás zajímá o cestovním pojištění, v Poradně Cestování po světě.

Základem je pojištění léčebných výloh. Pojišťovna vám uhradí léčbu náhlých onemocnění, lékařské ošetření, pobyt v nemocnici, ošetření úrazu. Pokud vás náhle rozbolí zuby, také ošetření při akutních případech. Limity na zubní péči jsou ale zpravidla nižší než celkové limity léčebných výloh. Pokud se jedná o takový zdravotní problém, že se nemůžete do České republiky dopravit tak, jak jste plánovali, zajistí vám pojišťovna také převoz – tzv. repatriaci.

Pojistné částky u léčebných výloh se pohybují v řádu milionů korun, u dražších pojistek bývají i neomezené. Výše limitů pojištění v zásadě závisí na volbě klienta, ale pojišťovny mívají přednastavené standardní (např. 1 mil. Kč, 2 mil. Kč, neomezený apod.).

Úrazové pojištění se vztahuje na trvalé následky způsobené úrazem, tělesné poškození, případně také smrt způsobenou úrazem. Pojistná částka se v tomto případě často pohybuje v řádech statisíců.

Pojištění odpovědnosti za škodu se vám bude hodit, pokud někomu způsobíte škody na zdraví, majetku či životě. Pojišťovna za vás zaplatí náhradu vzniklé škody. Také pojistná částka u tohoto pojištění se většinou pohybuje v řádech milionů korun.

Pokud nechcete riskovat, že vám někdo ukradne nebo zničí vaše zavazadla, můžete si je pojistit. Pojištění zavazadel se vztahuje právě na tyto případy, pokud ke ztrátě došlo vloupáním, při živelné katastrofě, nehodě nebo během přepravy. Pojištění zavazadel si můžete sjednat až na desetitisícové částky.

Pokud plánujete cestu vlastním autem a spát budete pod stanem, pojištění stornovacích poplatků není nic pro vás. Pokud vám zajišťuje cestu cestovní kancelář a vy jste již cestu zaplatili, můžete získat peníze zpět v případě, že zájezd budete muset zrušit. Musíte mít ovšem sjednané pojištění stornovacích poplatků a musí ke zrušení cesty dojít kvůli vážnému onemocnění, úrazu či v horším případě kvůli úmrtí člena rodiny. Pojištění storna zájezdu se vztahuje také na zrušení zájezdu v případě majetkové ztráty, pokud je značná škoda na majetku způsobena trestným činem nebo živelnou událostí.

Nabídky cestovních pojišťoven jsou poměrně pestré. Pojišťovny nabízejí různé balíčky, zvýhodnění podle věku nebo slevy „za věrnost“. U většiny pojišťoven si můžete sjednat základní pojištění s nejnižšími limity plnění nebo si připlatit za vyšší. Samozřejmě existují také rozdíly podle cílové země turistické cesty – pojistné pro Evropu je nižší než pojistné pro ostatní části světa.

Kolik zaplatíte, pokud chcete zaplatit za pojištění co nejméně?

Požadujete-li pouze minimální limity plnění, ale chce mít pojištění léčebných výloh, úrazové pojištění, pojištění odpovědnosti za škodu i pojištění zavazadel a vaše dovolená je sedmidenní po Evropě a jste plnoletí a neuplatňujete žádné věrností slevy:

<chart id=„11“></chart>

skoleni_15_4

České pojišťovny se na sedmidenní cestu po Evropě můžete pojistit za 224 Kč. Česká pojišťovna nyní upravuje sazby pojistného. Podle Dagmar Koutské z odboru komunikace České pojišťovny bude ČP poskytovat slevy klientům vybraných zdravotních pojišťoven na balíček pojištění. Při výše uvedených požadavcích tak zaplatí klient 187 Kč. Dnes je takové pojištění možné sjednat pouze v severních Čechách, v ostatních částech republiky by to mělo být možné během následujících týdnů.

Klient Komerční pojišťovny zaplatí celkem 203 Kč, celkové pojistné u ČSOB Pojišťovny činí 245 Kč. UNIQA vás při zadaných požadavcích pojistí za 189 Kč, pojišťovna Generali za 175 Kč. Kooperativa pojistí klienta, který chce cestovat po Evropě po dobu 7 dnů za 280 Kč.

Pojistíte se na svou zahraniční dovolenou?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).