Hlavní navigace

Sestavte si vlastní "zajištěný fond"

13. 6. 2006
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Banky nabízejí zajištěné fondy všeho druhu. Vyděláte, když burza roste, vyděláte, když burza klesá… vyděláte, když žádná z akcií v koši neklesne o více než… Možností je celá řada. Co aktuálně banky nabízejí a jak si můžete jednoduchý „zajištěný fond“ sestavit sami?

Zajištěné fondy garantují minimální zisk nebo maximální ztrátu, kterou na své investici můžete dosáhnout. Zároveň obecně platí, že pokud jste ochotni připustit vyšší ztrátu v případě nepříznivých okolností, dostanete větší zisk, když se bude dařit.

Zajištěné fondy uvádí na trh v České republice Česká spořitelna (aktuálně upisuje 1 fond), ČSOB (3 fondy), Komerční banka (1 fond), HSBC (4 fondy) a ING (3 fondy). Většina zajištěných fondů má tzv. „upisovací období“, tj. období, po které lze do fondu vstupovat. Výjimkou z uvedených jsou fondy ING, které jsou nabízeny průběžně.

Aktuálně nabízené zajištěné fondy
Banka Název zajištěného fondu Upisovací období do Doba trvání fondu Měna/měny fondu
Česká spořitelna ESPA ČS zajištěný fond 15 30.6.2006 5 let CZK
ČSOB ČSOB Světový strom 10 30.6.2006 6 let 1 měsíc CZK
ČSOB Krátkodobého růstu 2 30.6.2006 4 roky 1 měsíc CZK
ČSOB Digitální reverzní 1 30.6.2006 2 roky 7 měsíců CZK
Komerční banka Max 6 24.7.2006 5 let n/a
HSBC Japonský růstový fond 15.6.2006 2 roky 6 měsíců USD, GBP
Evropský růstový fond 15.6.2006 3 roky 6 měsíců EUR
Komoditní růstový fond 15.6.2006 4 roky USD, GBP
Americký růstový fond 15.6.2006 5 let USD
ING ING – Continuous Click Fund Eurotop 100  –  – EUR
ING – Continuous Click Fund US (USD)  –  – USD
ING – Czech Continuous Click Fund Euro  –  – CZK

Upisovací období většiny fondů končí se závěrem tohoto měsíce. Výjimku tvoří fondy HSBC, do nichž investoři mohou vstoupit do tohoto čtvrtka, a již zmíněné fondy ING, kam lze vstupovat kontinuálně. Co je ale rozhodující při volbě fondu, není upisovací období, ale struktura fondu, možné zhodnocení a poplatky s fondem spojené.

Zhodnocení a poplatky zajištěných fondů
Banka Název zajištěného fondu Zhodnocení Participace Výkonnost závisí na Poplatky
min. max. vstupní správ. výstupní před koncem fondu
Česká spořitelna ESPA ČS zajištěný fond 15 0% 50% specifické 25 akciích 0% 0% 5%**
ČSOB ČSOB Světový strom 10 12,04% 91,44% specifické 20 akcií 2% 0% 1%
ČSOB Krátkodobého růstu 2 4% neomezen specifické; 100% průměrného růstu koše 30 akcií 2% 0% 1%
ČSOB Digitální reverzní 1 0% 50% specifické DJ Euro Stoxx 50 2% 0% 1%
Komerční banka Max 6 0% neomezen specifické; 85% 3 indexy 1,5% až 2% 1,65 % 4%***
HSBC Japonský růstový fond 0% neomezen 60%/50%* Nikkei 225 Index 0% 0% 1,50%
Evropský růstový fond 0% neomezen 65% Dow Jones EURO STOXX 50 Index 0% 0% 1,50%
Komoditní růstový fond 0% neomezen 80%/70%* Dow Jones AIG Commodity Index 0% 0% 1,50%
Americký růstový fond 0% neomezen specifické 3 indexy 0% 0% 1,50%
ING ING – Continuous Click Fund Eurotop 100  –10% neomezen 100% FTSE Eurotop 100 max. 2,7% 0,72% 0%
ING – Continuous Click Fund US (USD)  –10% neomezen 100% S&P 500 max. 2,7% 0,72% 0%
ING – Czech Continuous Click Fund Euro  –10% neomezen 100% Dow Jones Euro Stoxx 50 Index max. 2,7% 1,25% 0%

* V USD/v GBP.
** Od 3. 7. 2006 do 30. 6. 2007, 3 % od 1. 7. 2007 do 30. 6. 2011.
*** Do 3. roku trvání fondu, poté 0%.

Každý z fondů je tvořený jiným způsobem. U některého závisí na poklesu každé akcie z koše, u jiného na prostém vývoji indexu a další klesá o pevnou procentní část při každém, byť sebemenším, poklesu indexu. U fondů, kde je uvedena „participace“ pouze v procentu, jsou připisovány výnosy v závislosti na růstu indexu (či koše) s tím, že investorovi připadne příslušné procento „participace“, zbytek slouží investiční společnosti k pokrytí rizika, nákladů a odměny za správu.

Americký růstový fond – výnos je závislý na růstu tří indexů: BOVESPA Ibovespa Index, Bank of New York Latin America ADR Index a S&P 500 Index. Fond připisuje zhodnocení ve výši 3,5 % za každé čtvrtletí, ve kterém rostou všechny tři indexy. Pokud neporostou všechny indexy, spočítá se průměrný růst všech indexů a ten je bez ohledu na znaménko připočten k dosaženým výnosům.

ESPA ČS zajištěný fond 15 – výnos je závislý na chování 25 akciových titulů. Pokud žádný z nich neklesne ve sledovaném období pod úroveň 69 % ceny v den zahájení činnosti fondu, připíše ČS zhodnocení ve výši 5 %. Pokud alespoň jedna akcie bude pod uvedenou hranicí, klient nedostane za dané období žádné zhodnocení.

Max 6 – po skončení fondu získá klient 85 % nejvyšší dosažené hodnoty podílového listu, minimálně původní vklad. Investice ve fondu je rozložena mezi 3 indexy: DJ EuroStoxx 50 (evropské akcie), JP Morgan Global Govt Bond EMU (světové vládní dluhopisy) a EPRA Europe (evropský realitní trh).

ČSOB Světový strom 10 – doba trvání fondu je rozdělena do 6 období. V prvním období je připsáno zhodnocení 4,4 %, v dalších závisí na akciích zařazených v koši. Pokud žádná nepoklesne na méně než 85 % původní hodnoty, vynásobí se zhodnocení koeficientem 1,5. Pokud alespoň jedna poklesne více, zhodnocení se koeficientem 1,5 vydělí a nejhorší akcie se vyřadí z koše.

ČSOB Krátkodobého růstu 2 – doba trvání fondu je rozdělena do 16 období. Výnos se spočítá prostým průměrem hodnoty koše 30 akcií v jednotlivých obdobích.

ČSOB Digitální reverzní 1 – investorovi je na počátku „přidělen“ výnos ve výši 50 %. Za každý měsíc, ve kterém index poklesne, je z úvodního „zhodnocení“ odečteno 3,7 procentního bodu.

Fondy ING – klient se podílí na růstu/poklesu indexu, může kdykoli vstoupit a kdykoli z fondu vystoupit. Každý měsíc je zaklikáváno zhodnocení fondu, proto 90% návratnost investice se může jednou měsíčně zvýšit o zhodnocení fondu (dojde k „zakliknutí“ výnosu).

Poplatky za správu nemají všechny fondy explicitně uvedené. Je to z toho důvodu, že jsou zakomponovány přímo do struktury výpočtu výnosu. Poplatek při zpětném odkupu po uplynutí doby trvání fondu je u všech bez výjimky nulový.

Jak si sestavit vlastní „zajištěný fond“?

Neporadím vám, jak si budete moci sestavit zajištěný fond typu „když jedna z 25 akcií poklesne o více než x %, dostanete o y % méně“. Sestavit si ale můžete jednoduchý zajištěný fond, s nímž získáte možnost podílet se na růstu (poklesu) akciového indexu (akciových indexů) a zajistíte se na úrovni, jaká vám bude vyhovovat (podle toho se ale bude odvíjet „participace“ na vývoji – s čím větší ztrátou se smíříte, tím vyššího zisku dosáhnete).

Princip jednoduchého zajištěného fondu je jednoduchý. Část investice, kterou jste ochotni ztratit, investujete do nástrojů s pákovým efektem (např. certifikáty, warranty, opce). Ty jsou „k dostání“ i u některých on-line brokerů, nejedná se tedy o nástroje pro drobné investory nedostupné. Zbylou část umístíte do bezpečných investic (např. podílový fond peněžního trhu). K čemu dojde?

Pokud se smíříte se ztrátou řekněme 10 % a investujete právě tyto prostředky do instrumentů s pákovým efektem (pro jednoduchost řekněme 10násobným) a zbylou část do fondu peněžního trhu, pak budete plně participovat (účastnit se, podílet se) na růstu indexu, který stojí za vámi vybraným nástrojem. V případě, že index vzroste o 1 %, pak vaše investice připíše zhodnocení

0,1 * 10 * 1 % = 1 %,

kde 0,1 je podíl instrumentu s pákovým efektem ve vašem portfoliu, 10 je páka instrumentu a 1 % je zhodnocení indexu. Část investovaná s pákovým efektem přitom je zhodnocená o 10 %.

Pokud ale index poklesne v průběhu vaší investice o 10 % původní hodnoty, ztratíte veškeré prostředky investované s pákovým efektem (v našem příkladě 10násobné páky). K celkovému zhodnocení ale můžete ještě přičíst zhodnocení bezpečně uložené části investice.

Zajištěné fondy mají tzv. „zakliknutí“. Znamená to, že po určité době či po určitém zhodnocení dojde ke „konzervaci“ dosažených výnosů – a nebudete moci dostat méně. To lze učinit i se sestaveným „fondem“ podle výše uvedené struktury. Stačí vždy po určitém zhodnocení odprodat část nástrojů s pákovým efektem, odpovídající zhodnocení.

Vydělávat můžete i na poklesu indexu. Stačí si zvolit „opačný“ nástroj s pákovým efektem. Toto téma se ale více než zajištěných fondů dotýká warrantů, certifikátů a opcí.

skoleni_15_4

Proč využít investiční společnost?

Jednoduchý „zajištěný fond“ si můžete sestavit sami. Ovšem složitější fondy s garancí 100% návratnosti již tak jednoduché na sestavení nejsou a vyžadují mnohem větší kapitál, aby byly efektivní. Ostatně i výše uvedené schéma vyžaduje mnohem větší kapitál, než kolik činí minimální investice do zajištěného fondu (obvykle 5 až 10 tis. Kč).

Důležité je také rozhodnutí, v kterém okamžiku do jakého indexu investovat. Pokud si nejste v investicích jisti, je lepší svěřit tvorbu zajištěné investice odborníkům se zkušenostmi.

Investujete do zajištěných fondů?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).