Hlavní navigace

Názor k článku Šest fint lowcostů: Levná letenka, ale balík peněz za poplatky od Patrik Chrz - Sice jsem si nekupoval samostatnou letenku, ale celý...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 24. 6. 2011 7:12

    Patrik Chrz

    Sice jsem si nekupoval samostatnou letenku, ale celý zájezd, ale možná i tak to bude někoho zajímat - zkušenost s AirBerlin (stejně je to ale i u Condora a pravděpodbně i u dalších aerolinek objednávaných německými cestovkami)
    Povoleno 1 příruční zavazadlo, nevypadá-li příliš "nadměrně", tak se nepřevažuje (tuším je standardně povoleno 5 kg), ale setkal jsem se s tím, že "u brány" jednomu cestujícímu převažovali sportovní tašku (ale ta už byla fakt velká a vůbec ho s ní nepustili do letadla, musel si jí dodatečně nechat dát odbavit (a zaplatit)). Já si vozím takový ten standardní "palubní kufr" a nikdy jsem s ním neměl problém i když leckdy překračoval i těch 10 kg.
    Do nákladového prostoru je povoleno 20 kg (obvykle tolerují cca 10 % přes váhu, jednou mi bez poplatku vzali i lehce přes 23 kg; více tolerance lze očekávat při cestě z Německa směrem ven, než při zpáteční cestě; když jsem se vracel z Dominikánské republiky tak netolerovali ani kilo navíc) a je jedno v kolika zavazadlech, o váhu se můžete podělit i se spolucestujícími. Za každé nadměrné kilo chtěli naposledy 20 EURo!
    U pobytu nad 3 týdny povolují 30 kg, stejně tak jako držitelům jejich věrnostní karty (jen vyšší level, ne u základní nebo u cobrandované kreditky) a stejnou váhu povolují u business nebo první třídy.
    Po poslední zkušenosti, kdy jsem musel na letišti přebalovat zavazadlo (část jsem narval do příručního, pití v kufru jsem raději na místě vyhodil), jsem se rozhodl si za 6 USD koupit váhu na zavazadla, 100 % se vyplatí :). Při posledním odletu (z Dominikánské republiky do Německa) to byla docela zábava, nějaká německá rodina se tam rozčilovala, že to není možné, že to tolik váží, vždyť přece zpátky vezou jen to, co vezli tam a že to nemůže vážit o tolik víc :). Hádám, že to bylo mimo jiné způsobeno tím, že část věcí byla mokrá nebo alespoň vlhká (plavky, ručníky, župany,...).
    Ještě jeden tip z fóra věnující se fotografování. Drahou fotovýbavu nechcete dát do odbavovaného zavazadla a v příručním může zabírat hodně místa a můžete se tak dostat "přes limit". Je doporučený plášť s hodně kapsami, kam jednotlivé objektivy nastrkáte před průchodem bránou. S sebou si vezmete nějakou skládací tašku do které fotovýbavu v letadle přemístíte.
    Američani zase využívají jiný trik. V rámci panicko-protiteroristických opatření není možné přepravovat letadlem střelné zbraně v nákladovém prostoru, ale musí se odevzdávat palubnímu personálu, který se o ně celý let stará. Do kufříku s fotovýbavou tak dáte střelnou zbraň (prý stačí i obyčejná startovací pistole) a ohlásíte to při odbavení. Celý kufřík pak cestuje "jako v bavlnce" :D. Prý je tato služba dokonce zdarma.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).