Hlavní navigace

Sedm dosud nezodpovězených otázek o Zuno Bank

21. 7. 2011
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Přinášíme odpovědi především na to, jaká bude nová banka v praxi. Dozvíte se tak třeba, jak vypadá internetové bankovnictví nebo proč se nemáte nechat nachytat na vysoký úrok.

O plánech a produktech Zuno Bank jsme vás informovali již v den jejího startu v článku Zuno Bank. Odlehčená „Rajfka“ pro nenáročné, najdete v něm především co a za kolik banka nabízí. Protože jsme se dozvěděli další především praktické informace, přinášíme jejich přehled formou otázek a odpovědí.

1) Co nového přináší?

I když jde o banku s rakouským majitelem (člen skupiny Raiffeisen Bank International), prezentuje se hned na úvod tradiční českou vychytralostí. A její případní klienti z toho mohou mít radost. Banka totiž nabízí svůj spořicí účet s 2% úrokem, který je daňově originálně zoptimalizovaný tak, že banka připisuje úrok denně. Pokud takto připisovaný úrok nepřekročí 6,99 korun, nemusíte z něj platit srážkovou 15% daň. Při 2% úroku to v praxi znamená, že zákazníci, jejichž zůstatky na spoření nepřevyšují v daný den 127 500 Kč, nemusí z úroků, které jim vyplatí banka, odvádět daň, uvádí banka a dodává, že každý klient si může zřídit až 10 takto daňově optimalizovaných úč­tů.

Co na to ministerstvo financí? Není to běžný postup, ale nelze ho popřít. Zda na to bude daňová legislativa reagovat, nelze v této chvíli odpovědět, nicméně to zvážíme, řekl Hospodářským novinám mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

Další novinkou má být podle zástupců banky tzv. Autopilot, který bude sám, podle vašich instrukcí převádět volné prostředky mezi běžným a spořicím účtem. Jak funguje vám ukáže obrázek z internetového bankovnictví níže. Podobný systém však na českém trhu nový není. Jeho obdobu v minulosti nabízely nebo stále nabízí minimálně Citibank, Česká spořitelna nebo LBBW Bank.

Na obrázku, ke kterému se za chvíli pročtete, si ukážeme také další novinku, kterou Zuno přináší. A za ni si zaslouží jednoznačně pochvalu. Rozhodla se totiž být transparentní a před každým provedením transakce vás informuje o její ceně (viz spodní část obrázku).


Autor: Marek Zerzán

2) Jak dlouho vydrží vysoký úrok?

Jedním ze základních kamenů českého úspěchu mají být pro Zuno vysoké úrokové sazby u spořicích produktů. U spořicího účtu nabízí skutečně maximum (s AXA Bank a Wüstenrot hypoteční bankou) mezi v Česku působícími bankami (2 %), navíc přichází s takovým řešením, že nepřijdete (do určité výše vkladu) o část úroků na daních (podrobnosti v otázce Co nového přináší?).

Akční úrok pak nabízí do konce září u termínovaného vkladu. Za půlroční vklad dostanete roční úrok 3,5 %, což je opravdu nadstandard, který jinde v Česku nenajdete. Kolik z vás si ale vsadí na to, že za půl roku, až se budete rozhodovat, co s úsporami dál, bude úrok stále takto neodolatelný?

Odpověď lze částečně najít, když se podíváte na běžně nabízené sazby u tohoto termínovaného vkladu. Za tříletou úložku banka nabízí roční úrok 2,6 %, za roční 2,2 %. To jsou sice sazby, řekněme, solidní, ale rozhodně ne nadstandardní.

3) Bude nabízet i úvěry?

Na to jsme se zeptali přímo v bance. Na kreditních produktech Zuno už pracuje, počítáme se spotřebními půjčkami, kreditkami, kontokorenty. Kdy který produkt nasadíme, to si zatím necháme jako překvapení, první várku ale chceme nabídnout klientům už na začátku příštího roku, řekla nám mluvčí Pavla Renčínová.

4) Co navíc nabízí účet Plus?

Jak již bylo řečeno v úvodním článku o Zuno, běžný účet je nabízen ve dvou variantách, u obou je vedení zdarma a za nulu jsou také všechny tuzemské transakce. První z nich sama banka označuje jako účet určený těm, kteří chtějí spořit. Projevuje se to především tím, že za výběr z bankomatu Raiffeisenbank zaplatíte vždy 18 korun, u účtu Plus výběr budete mít zdarma, jestliže vyberete alespoň 1000 korun. Za výběry z bankomatu z jiných bank zaplatíte vždy 38 korun.

Dále s účtem Plus získáte službu Autopilot, kterou jsme si již představili, a službu SMS Plus. Jak funguje se ptala diskutující Jarmila pod úvodním článkem o Zuno. Jde o klasickou informační službu, kdy jste o všech pohybech na vašem účtu informováni SMS zprávou. U základního účtu se za obě tyto služby platí 18 korun, u účtu Plus jsou v ceně balíčku (68 Kč). Také Plus můžete mít zdarma, když měsíčně kartou zaplatíte u obchodníků v souhrnu alespoň 5000 korun nebo pokud budete mít v Zuno alespoň 200 tisíc korun.

5) Kolik bude poboček?

Málo. Zuno se prezentuje jako internetová banka a její filozofie vychází z toho, že je určena pro lidi, kteří nechtějí ztrácet čas byrokracií v kamenných pobočkách klasických bank (v anglické prezentaci ji předseda představenstva Zuno András Hámori představil ve čtyřech bodech takto – low-cost (nízkonákladová), low-margin (nízké marže), online, self-service (samoobslužná)).

Proto se budou pobočky počítat na jednotky. Zatím jediná Zuno zóna je dostupná na Václavském náměstí, dále jsou naplánovány pobočky na pražském Chodově a v Brně. Fyzický kontakt s klienty chce banka směřovat hlavně do kiosků v nákupních centrech (podobně postupuje mBank).

6) Jaké jsou cíle?

Fio banka v minulém roce vstupovala na trh s tím, že za první rok svého působení chce (především) z velkých českých bank k sobě přetáhnout 50 tisíc nových klientů (zatím se jí to daří). Nová banka ze skupiny PPF Air Bank, která by se klientům měla otevřít na přelomu září a října, je ještě konkrétnější a počítá se 70 tisíci klienty za první rok, ve třetím roce svého působení chce pak přejít ze ztráty do zisku a na konci pátého roku plánuje 250 tisíc klientů, což představuje zhruba 5% podíl na bankovním trhu. Více: Air Bank, banka pro nespokojené klienty. Víme, jaké služby

skoleni_15_4

Zuno Bank ústy svého předsedy představenstva Andráse Hámoriho odmítla své cíle konkretizovat (s odvoláním na pravidla skupiny Raiffeisen Bank International). Známo tak je pouze to, že považuje za úspěch své působení na Slovensku a v Česku se mu chce vyrovnat. U našich bývalých federálních partnerů ZUNO za 7 měsíců svého působení získala zhruba 18 tisíc zákazníků, kteří u ní mají přes 125 milionů euro v depozitech.

7) Jak vypadá internetové bankovnictví?

Zde necháme mluvit obrázky.

Přejdete k některé z nových bank?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).