Hlavní navigace

Šéfka fotovoltaiky: S obnovitelnými zdroji zaplatíte za elektřinu méně

2. 5. 2013
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

O kolik nám zdraží elektrická energie vlivem solární elektřiny? A lze se dotacím na soláry nějak vyhnout?

Ing. Zuzana Musilová

Je šéfkou České fotovoltaické průmyslové asociace (CZECHPO).

Absolvovala VŠE, obor podniková ekonomie a marketing.

V CZEPHO působí od jejího založení v roce 2009, kdy spoluiniciovala její vznik.

Od roku 2012 je výkonnou ředitelkou asociace.

Nedávno jsme publikovali článek Průmyslníci: Problém s obnovitelnými zdroji může zdvojnásobit nezaměstnanost. Chtěli jsme dát prostor k vyjádření také protistraně. Rozhovor proto publikujeme s předsedkyní České fotovoltaické průmyslové asociace.

Opravdu nás podpora obnovitelných zdrojů, především fotovoltaických elektráren, v následujících letech bude stát až 1 bilión korun, což je přibližně čtvrtina hrubého domácího produktu České republiky? (Tvrdí to ministr životního prostředí Chalupa.) Podpora obnovitelných zdrojů se dokonce přirovnává k tomu, že jednou za 20 let budeme muset 3 měsíce strávit nucenými pracemi, nebo-li vyděláváním na obnovitelné zdroje. Co si o tom myslíte?

Netušíme, jak k tomu číslu pan ministr Chalupa, od něhož zřejmě pochází, vůbec došel. Je to zjevně nesmyslný údaj. Navíc mnohem víc zaplatí odběratelé zbytečně za další regulované složky koncové ceny elektřiny, jako je například distribuce. Tento problém ovšem zatím nemá nikdo moc chuť řešit a neustále se místo toho poukazuje na podporu obnovitelných zdrojů, které ovšem tvoří jen zhruba 10 % ceny. Nově připojované instalace jsou navíc prakticky jen sluneční elektrárny na střechách rodinných domů a malých firem, takže se s ohledem na malý výkon v nárůstu podpory téměř neprojeví. Naopak obnovitelé zdroje přispívají ke snižování ceny silové elektřiny a jejich ekonomická výhodnost pro spotřebitele a celou společnost do budoucna je zcela neoddiskutovatelná.

Jaký očekáváte nárůst cen elektřiny v dlouhodobém horizontu kvůli podpoře obnovitelných zdrojů?

Jak jsme již uvedli v odpovědi na předchozí otázku, nové zdroje již cenu elektřiny takřka nezvyšují, jedná se maximálně o halíř za kWh. Od roku 2014 se má podpora nových zdrojů zastavit úplně. Vzhledem k tomu, že ceny instalací dále klesají a slunce svítí zdarma, je jisté, že ze středně a dlouhodobého pohledu přispějí obnovitelné zdroje k tomu, že lidé zaplatí za elektřinu méně.

Můžou podle vás solární zdroje energie a zvyšující se cena elektrické energie ohrozit konkurenceschopnost České republiky a přesunout výrobu do levnějších zemí? Hrozí kvůli fotovoltaice nárůst nezaměstnanosti?

Dopad fotovoltaiky do ceny elektřiny je výsledkem chyb regulace vlády v sektoru energetiky. Vláda přijala závazky k EU a zapomněla si trojčlenkou spočítat a občanům sdělit, kolik nás to bude stát, a zcela bezohledně promítla veškeré dopady do ceny elektřiny pro průmysl a domácnosti. Existuje přitom řada nástrojů, jak dopady regulovat, například zastropováním ceny, či objemu, tak, jak to udělali ve Francii, na Slovensku či Německu, kde se sektor plně rozvíjí, aniž by to ohrožovalo konkurenceschopnost tamějšího průmyslu. Vláda by měla přijít se systémovým řešením, jak podporu obnovitelných zdrojů financovat tak, aby dopady do ceny elektřiny byly rozumné tj. cena elektřiny pro koncového zákazníka byla srovnatelná

Existuje nějaký legální způsob, jakým se běžný spotřebitel může vyhnout placení příspěvků na obnovitelné zdroje? Proč si spotřebitel nemůže vybrat?

To možné opravdu není. Ale znovu opakujeme, systém tak nastavila vláda, resp. Parlament, protože se EU zavázali ke splnění určitého podílu obnovitelných zdrojů na energetickém mixu, nechtěli do toho investovat ze státní kasy, tak nastavili podmínky, aby přilákali investory do obnovitelných zdrojů z řad podnikatelů. Podporu tohoto systému potom přenesli na odběratele. Samozřejmě mohli zvolit řadu jiných cest. Není také bez zajímavosti, že jednoznačně největším příjemcem této podpory je největší investor do fotovoltaiky – státní společnost ČEZ. Spotřebitelé ovšem mohou ušetřit jinak – pokud si sami pořídí solární systém, který lze instalovat na většinu střech, velkou část spotřeby elektřiny pokryjí z tohoto zdroje. Doba návratnosti takové instalace se rok od roku snižuje a dnes se již vyplatí i bez podpory.

Není podle vás podpora fotovoltaických elektráren proti hospodářské soutěži? Elektřina vyrobená z obnovitelných zdrojů se totiž musí vykupovat prioritně na energetické burze, což vede k tomu, že výrobci elektřiny z klasických zdrojů ji nemůžou udat za rozumnou cenu a klesá jim rentabilita zdrojů. Jsou obnovitelné zdroje energie tak účelově zvýhodňované?

Celá společnost nefunguje jen na tržních principech, protože má určité priority, jako je třeba ochrana životního prostředí, zdraví občanů a jejich dětí. Z toho důvodu některé činnosti či segmenty podporuje a jiné nikoliv. Stejně tak by bylo možné vnímat jako porušování hospodářské soutěže třeba podporu železniční dopravy, která „konkuruje“ autobusům, automobilovému průmyslu či dopravě letecké a dalo by se v příkladech pokračovat. V případě fotovoltaiky je její podpora současně investicí do budoucnosti, kdy výhody levně vyráběné elektřiny pozitivně pocítíme všichni.

Ze střednědobého a dlouhodobého pohledu se investice rozhodně vyplatí. Elektrárny totiž nepotřebují žádné palivo, a tak prakticky jediné náklady elektřiny souvisejí s její výstavbou, ty dlouhodobě klesají – za posledních deset let téměř o 90 % na pouhých 10 % původní ceny. Cena elektřiny z tradičních zdrojů naopak dlouhodobě roste. Protnutí těchto dvou křivek, tedy kdy bude elektřina ze sluníčka levnější než z jádra, lze očekávat do pěti let.

Považujete za rozumné, že vláda hodlá dotovat také minimální výkupní ceny u energie z nových bloků Temelína? 

Za rozumné to nepovažujeme, protože stavět jadernou elektrárnu bez takovéto či obdobné dotace se nevyplatí nejen dnes, ale na rozdíl od obnovitelných zdrojů, kde je podpora jen dočasná, nebude výroba elektřiny výhodná ani v budoucnosti.

dan_z_prijmu

Už dnes je prakticky jisté, že nové bloky Temelína budou vyrábět dražší elektřinu, než budeme schopni vyrobit například v solárních elektrárnách. Bez státních garancí se proto výstavba dalších bloků neobejde. Jinými slovy, lidé budou platit dražší elektřinu, než by si jinak mohli na trhu koupit, budou totiž platit i rozdíl ceny elektřiny z jádra a tržní ceny elektřiny.

Děkuji Vám za rozhovor.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Nejčastěji se věnuje tématům z oblasti investování, financí a makroekonomie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).