Hlavní navigace

Šéfka FEDu J. Yellen dnes na přednášce nastíní svoje úvahy

24. 9. 2015
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Dnes se bude pozornost soustředit na ECB, která provede pátou aukci v rámci programu TLTRO. Ekonomové čekají, že si banky přijdou až pro 45 mld. EUR. Večer bude mít přednášku šéfka FEDu, kde by mohly zaznít detaily o nastavení měnové politiky.

Zprávy a události

Počet žádostí o hypotéky v USA v minulém týdnu stoupl o 13,9 % w/w. Index PMI zpracovatelského průmyslu podle předběžných údajů v září stagnuje na hodnotě 53 bodů, když trh očekával mírný pokles.

Francouzský HDP podle finálních údajů mezičtvrtletně stagnoval, což znamená meziroční růst o 1,1 %, tedy o 0,1 pb. více než čekal trh a ekonomové SG. Francouzský index PMI vzrostl (51,4 b.), a to také i ve všech svých složkách zpracovatelského průmyslu (50,4 b.) i službách (51,2 b.). Růst byl vyšší než čekal trh i SG s výjimkou PMI ve službách.  Pokles německého indexu PMI předčil očekávání trhu i ekonomů SG, když celkový index poklesl na 54,3 b., index ve službách na 54,3 b. a index zpracovatelského průmysl na 52,5 b.  Větší než očekávaný pokles indexů PMI nastal i v případě údajů za eurozónu jako celek. Zpracovatelský průmysl poklesl na 52 b., služby na 54 b. a kompozitní index na 53,9 b.

Přebytek běžného účtu Maďarska zaostal za očekáváním, když tržní konsenzus čekal přebytek za druhé čtvrtletí ve výši 1,8 mld. EUR. Nakonec byl reportován ve výši 1 mld. EUR. Polská míra nezaměstnanosti podle očekávání trhu poklesla o 0,1 pb. na 10 %.

Dnes bude dostatek impulsů pro obchodování

Americký dolar včera obrátil trend a během dne proti společné evropské měně oslaboval. Z těch málo zveřejněných ekonomických informací pro něj nic nehrálo a odpoledne jeho hodnotě neprospěl ani projev šéfa ECB M. Draghiho. Dnes se během dne pozornost také bude nejprve soustředit na dění v eurozóně, protože dnes bude ECB provádět pátou aukci v rámci programu TLTRO, kde ekonomové SG čekají, že si evropské banky přijdou až pro 45 mld. EUR. Ve večerních hodinách evropského času se přesune pozornost na americký kontinent, protože dnes bude mít přednášku šéfka FEDu J. Yellen, kde by mohly zaznít její detailnější úvahy nad současnou situací a rozhodováním o nastavení měnové politiky.

Jinak dnes obchodování dostane dostatek impulsů ze zveřejněných dat, jak v Evropě tak pak i v USA. Už dnes ráno poklesl index spotřebitelské důvěry v Německu o 0,2 b. na 9,6 b. a je tak ještě o 0,2 b. níže než čekal trh i ekonomové SG. Index Ifo ve složce hodnocení současné situace pravděpodobně poklesne stejně jako ve složce očekávání. Francouzský index INSEE podnikové důvěry byl měl stagnovat. V USA pak budou mimo jiné zveřejněna čísla ohledně objednávek statků dlouhodobé spotřeby, které poklesnou v důsledku poklesu dopravních výkonů.

Region včera opět v závěru dne oslabil

Středoevropské měny včera na závěr obchodního dne ztrácely. Česká koruna se během včerejšího dne obchodovala na hranici 27,10 CZK/EUR. Polský zlotý se držel na hladině 4,205 PLN/EUR a na závěr dne oslabil o 0,3 %. Maďarský forint včera během dopoledne posiloval, aby ještě před obědem tento trend obrátil a odpoledne už oslaboval. Během tohoto pohybu ztratil 0,7 % ze své hodnoty.

skoleni_15_4

Fundamentální faktory zásadním způsobem vývoj měn neovlivňovaly. V Maďarsku byl zveřejněn přebytek běžného účtu platební bilance za druhé čtvrtletí, který ovšem byl mnohem nižší než očekávali analytici. V Polsku zase jedinou včerejší zprávou byla dopoledne zveřejněná míra nezaměstnanosti, která poklesla o 0,1 pb. na 10 %, tak jak očekával trh. Oslabování regionálních měn může tedy souviset s odpoledním jestřábím komentářem šéfa ECB M. Draghiho, který prohlásil, že je potřeba ještě více času na posouzení, jestli je potřeba další stimul, po kterém euro proti dolaru posílilo.

Česká výnosová křivka včera zaznamenala nepatrné snížení svého sklonu. Zatímco kratší konec stagnoval, dlouhý konec zaznamenal pokles asi o 1 bb.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).