Hlavní navigace

Názor k článku Schváleno: vyšší slevy na dani a více peněz pro rodiny s dětmi od L. - > Zvýšení podpory vedlo v polovině 70-tých let...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 13. 6. 2017 15:51

    L. (neregistrovaný)

    > Zvýšení podpory vedlo v polovině 70-tých let k zvýšení porodnosti o desítky procent.

    Tak proč tu podporu za pár let zase snížili, když byla podle tebe tak skvělá? :D Je to jednoduché - ke zvýšení porodnosti to sice vedlo, ale z valné části proto, že lidé co chtěli mít dítě "za pár let" si ho pořídili radši hned "rychle, dokud ty výhodné podmínky nezruší". Po úvodním vzestupu začala porodnost opět klesat a ta podpora byla hodně drahá.

    Podobně v devadesátých letech porodnost klesala (i) proto, že se zvedl věk kdy lidé mají děti. A školky se rušily proto, že v nich nebyly děti, ne naopak.

    Jo a jinak porodnost s menšími výkyvy klesá už od 19. století. Tenkrát teda museli mít obří přídavky na děti, když měli tak vysokou porodnost :D :D :D

    Ve skutečnosti je to přesně naopak - čím bohatší lidé, tím méně mají (statisticky) dětí. Platí to jak v rámci jednoho národa/území, tak mezi národy. Zvýšením podpory maximálně dosáhneš boomu "profesionálních rodičů dětí", které nebudou pracovat ale žít z těch přídavků na děti a jejich děti se to naučí taky, což je přesně to, co nechceš.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).