Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Scházíte se ve větším počtu, než je dovoleno? Co vám hrozí, když vás někdo udá? od JardaK - Na tento článek nejde reagovat jinak než že...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 28. 1. 2021 8:38

    JardaK

    Na tento článek nejde reagovat jinak než že to je nehorázný bordel. Právní stát v troskách, politici kteří denně cosi vyhlašují, vysvětlují a ono je vše nakonec jinak. A vrchol toho policie, které zůstali pravomoce z doby policejního státu za komunistů a které je nikdo nechce odejmout. Začíná to drobnými pokutami na silnicích, kdy za stejný přestupek dostanete rozdílnou pokutu a končí to porušováním základních práv, kdy vám může policie vstoupit do domu bez soudního rozhodnutí, jen proto, že to nějaký policista vyhodnotil, že zákrok nesnese odkladu. Jak je vidět, ani dvě generace nestačili k návratu k západní kultuře.

  • 28. 1. 2021 11:16

    Loginec

    O jaké to "západní kultuře" hovoříte? Vždyť se to děje naprosto stejně ve všech "vyspělých západních civilizacích" bez výjimky. Naopak mi přijde, že v tomto (covidovém) případě jsou represe, udávání a vymáhání silnější právě v těchto "vyspělejších" zemích.

  • 28. 1. 2021 12:22

    JardaK

    Hovořím o tom, že dle mého názoru k západnímu myšlení máme stále strašně daleko. Mluvím li o policii, pak na západ od nás vám policie nevstoupí do domu bez rozhodnutí státního zástupce. U nás máme stále paragraf, který to policistovi umožňuje ač existují mechanismy jak si takovéto rozhodnutí zajistit téměř okamžitě. To samé co se týká pokutování, na západ od nás pracuje policie s tabulkovými pokutami, u nás má policista roli soudce kdy on posuzuje v jak drahém autě jedete, či zda před ním pokorně panáčkujete na jedné noze. A pokud byste měl tu drzost s policistu nesouhlasit, tak dle kultury policejního státu platíte zákonitě víc. A jinak vymahatelnost práva je téměř nulová, což by jistě dosvědčil Altner, kdy se procesy táhnou roky. A k tomu všemu papalášství, kdy si zde prezident a premiér dělají co chtějí, protože pro ně právo neplatí. Opravdu si myslíte, že toto mají na západ od nás stejné?

  • 10. 2. 2021 5:10

    J, Novák

    Melete nesmysly: Ve většině států, a to včetně našeho, vstup do obydlí nepovoluje či nepřikazuje státní zástupce, ale soudce. A je to pouze v oblasti trestního řízení. Každý stát ovšem má zákonem dané výjimky, kdy domovní svobodu lze porušit. A takové výjimky jsou v různých státech různé. Ono to tak musí být, protože pokud by striktně ke každému vstupu do obydlí bylo nutno souhlasu či příkazu soudce, tak by nebylo možno třeba zachránit z bytu, který hoří, tamní obyvatele, z bytu dostat nemocného či zraněného, zabránit výbuchu při úniku plynu atd. atd. Těch příkladů si každý může najít celou řadu.
    A pokuty? Nu, v některých případech jsou stanoveny "pevné" pokutové tarify, v jiných je stanoveno nějaké rozmezí. A to je dobře. Pevný sazebník by znamenal, že za určitý přestupek může ten, kdo takový přestupek spáchal, dostat stejně, jako ten, kdo takový přestupek spáchá dvakrát měsíčně. Ono je to tak i v případě trestů za trestné činy a má to naprosto stejnou logiku: Pokud by byla szaba třeba za vraždu doživotá, tak by každý, kdo se vraždy dopustí, a to bez ohledu na okolnosti, předchozí tresty či počet osob, které zavraždil, dostal doživotí. To myslíte, že by bylo správné?
    Vaše řeči o tom, že pro někoho právo neplatí, snad ani nemá cenu komentovat, protože, pokud si myslíte že na západ od nás je to jiné, tak jste naprosto naivní jedinec.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).