Hlavní navigace

Sázíte rádi? Výhru chce stát nově zdanit 15 %

18. 9. 2019
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Z každé výhry malá domů pro stát. Proti jsou však provozovatelé loterii a kasin, kteří zákon označují za nepřipravený. Pokračování jednání o dani z výher je plánováno na 18. září 2019.

Plánované zvýšení spotřební daně z hazardu z 23 % na 30 % ministerstvu financí nestačí. Chce zdanit i peníze z výher samotných hráčů. Doufá, že díky tomu do státní kasy přibude 600 milionů ročně. (Původní odhad počítal dokonce s částkou 3,6 miliardy Kč.) Zdanění se má týkat všech hazardních her, loterie, sázkových her, rulety, a co je poněkud pikantní, tak i soutěže pořádané ministerstvem financí účtenkovky. Státu by jen daň z ní měla přinést odhadem více než 2 a půl milionu. Danit se mají výhry nad 100 tisíc Kč, hráči by finančnímu úřadu měli odvést 15 %. Má se přitom jednat o daň z čisté výhry. Daň se tedy počítá z částky, od které se odečtou vsazené peníze.

Jak bude vypadat zdanění výher v praxi?

To znamená, že pokud například v ruletě vyhrajete 105 tisíc Kč, ale před tím jste vsadili 20 tisíc Kč, daň zaplatíte jen z částky 85 tisíc Kč. Státu tak odvedete 12 750 Kč na dani a zůstane vám 72 250 Kč.

Ministerstvo však stále nemá jasno, jak postupovat v případě, že přijdete do kasina se 150 tisíci Kč. V ruletě prohrajete 120 tisíc, máte tedy 30 tisíc. Rozhodnete se, že zkusíte štěstí jinde, odejdete z kasina do podniku s hracími automaty. Vsadíte 1000 Kč, vyhrajete 105 tisíc Kč. Nyní tedy máte v kapse 134 000 Kč, míň peněz, než když jste začali hrát. Přesto státu musíte odvést daň 15 % z částky 104 tisíc Kč (105 tisíc – 1000 Kč), což je 15 600 Kč. Z původních 150 tisíc vám zůstane tak 118 400 Kč. Podobnou logiku lze samozřejmě uplatnit i v dalších případech. Jak navíc chce stát postupovat v případě gamblerů?

Hráči na hraní hazardních her dlouhodobě statisticky vydělávat nemohou. Naprostá většina jich je ve ztrátě. Tím, kdo z dlouhodobého hlediska vydělává, jsou provozovatelé. Je tedy podle nás nejen nelogické, ale i nemorální, aby stát od těchto hráčů požadoval daň. Jen tím prohloubí jejich problémy a vžene je do náruče nelegálních provozovatelů, kteří po nich žádné daně z výher požadovat nebudou, říká Jan Řehola, ředitel Institutu pro regulaci hazardních her. Zdanění výher podle něj přinese rozkvět nelegálních heren, což v konečném důsledku sníží objem peněz vybraných na dani z legálního hazardu. Příjmy ve výši 3,6 miliardy, které ministerstvo plánuje vybrat na dani z výhry, jsou prý naprosto nereálné. Hráčů, kteří si pravidelně vydělávají sázením, je cca 0,3 %. U loterií, technických a živých her je procento ziskových hráčů ještě nižší, tvrdí Jan Řehola.

Kolik stát na štěstí hráčů vydělá?

Češi loni prosázeli 249,5 miliardy Kč. Objem výher byl o něco nižší, činil 218,2 miliardy. Z údajů loterijní společnosti Sazka vyplývá, že kdyby daň z výhry platila už v roce 2018, dotkla by se 1884 hráčů, kteří získali výhru převyšující 100 tisíc korun. Celkově jim Sazka vyplatila 1 736 936 377 Kč. Pokud by z této výhry hráči odvedli státu daň ve výši 15 %, odevzdali by do státní kasy 260 540 456 Kč. Zdanění výher považujeme za nesmysl, kdy chce stát potrestat štěstí výherce tím, že mu část výhry vezme. Loterie jsou už nyní zatíženy vysokou sektorovou daní, kterou chce stát nesmyslně zvyšovat, a nyní chce stejné peníze zdanit znovu od výherců, říká k tomu Václav Friedmann, tiskový mluvčí Sazky. Loterie je podle něj společensky nejméně nebezpečná hazardní hra a zavedení daně z výhry bude mít dopad na hazardní trh v České republice. Spousta hráčů bude hledat cesty, jak si vsadit loterii v zahraničí, například na Slovensku.

Z dat Institutu pro regulaci hazardních her dále vyplývá, že za kurzové sázení, které tvoří třetinu celého trhu, by stát reálně mohl zdaněním výher získat zhruba 26 milionů Kč, a to pouze za předpokladu, že bude při výběru 100% úspěšný. Podle informací Tipsportu,  provozovatele kurzových sázek na sportovní události v Česku, budou sázkaři postupovat tak, aby se placení daně vyhnuli, a výpočet daně bude velmi komplikovaný. Podstatná část našich klientů hraje i jiné druhy hazardu, někteří mají účet i u konkurence. To by se muselo všechno nějak sečíst, vyhodnotit. Je to nepředstavitelně složitá operace. Navíc mluvíme o stavu, který je teď. Pokud by byl takový zákon zaveden, sázkaři by samozřejmě změnili své chování, způsob, jakým sázejí, tak, aby nemuseli platit nic, nebo co nejméně, vysvětluje Václav Sochor, tiskový mluvčí Tipsportu.

Jan Řehola smysl nevidí ani v dalším zvyšování spotřební daně z hazardu neboli loterijní daně. Ta se naposledy zvyšovala v roce 2018 a už teď je vyšší než průměr v EU a překročila míru efektivního zdanění. Provozovatelé kasin a jiných hazardních her jsou už dnes na hranici ekonomické rentability, tvrdí David Huspeka, výkonný ředitel skupiny Rebuy Stars, která patří k největším tuzemským provozovatelům kasin.

Podle Institutu pro regulaci hazardních her v minulém roce příjmy státu ze sektorové daně poklesly o 3,1 miliardy Kč, tedy o celou čtvrtinu. Jestliže se část hráčů přesune do nelegálních heren, peníze vybrané z daně ještě klesnou.

Spotřební daň z hazardu v EU a ČR

Spotřební daň z hazardu, zdroj: Institut pro regulaci hazardních her
Průměr EU  Průměr EU ČR ČR
Offline  Online Nyní Návrh
Technická hra 27 %  19 % 35 % 35 %  
Kurzové sázky 17 %  17 % 23 % 25 %
Živá hra 25 %  19 % 23 % 30 %  

Prevence proti závislostem?

Se zdaněním výher hráčů má z okolních zemí zkušenosti jen Polsko, které je navíc zavedlo jen pro určitý druh her, nikoliv plošně. Výsledkem je, že téměř 60 % sázek je v Polsku uzavřeno na nelegálním trhu, tudíž stát o daň z nich přichází. Tamní ministerstvo financí eviduje 6800 nelegálních internetových stránek s hazardními hrami, české jenom 120. Na polském příkladu je vidět, že hráči se placení daně dokáží vyhnout například dělením tiketů, kdy jejich výhra nikdy nepřekročí zdanitelnou částku Kč.

Naproti tomu v Chorvatsku po zavedení výherní daně poklesl trh s hazardem během dvou let o 20 %. Nepříjemnou pravdou také je, že pokud se část hráčů přesune do hůře kontrolovatelné nelegální sféry, bude hazard snáze dostupný mladistvým a stane se více problémovým. Návrh na zdanění hráčů neprošel řádným připomínkovým řízením, nejednala o něm ani Legislativní rada vlády, ani nebyla provedena analýza dopadů, upozorňuje Jan Řehola. Totéž si myslí i výkonný ředitel společnosti SYNOT TIP Petr Mikoška. Danění výher je zoufalý krok, který nepomůže státnímu rozpočtu ani hráčům. Nakonec dokazují to i poslední propočty, upřesňuje Petr Mikoška.

Původně ministerstvo financí plánovalo, že daně budou za hráče odvádět provozovatelé hazardních her, kteří by jim tím pádem vypláceli výhry snížené o 15 %. To ale u provozovatelů zvedlo vlnu nevole. Poukazovali mimo jiné na to, že cizinci, mířící do Čech za hazardem, budou raději volit jiné destinace, kde jim zdanění výher nehrozí.

Ministerstvo svůj návrh následně přehodnotilo a rozhodlo, že výherci se k platbě daně mají přiznávat sami. Výjimkou bude zřejmě loterie, kde se daň odečte přímo při výplatě výhry. Hráč by měl při odvodu daně postupovat tak, že do daňového přiznání uvede výčet svých výher přesahující hodnotu 100 tisíc Kč a odečte si od nich to, co vsadil. (Jak jsme uvedli výše, daň se počítá z tzv. čisté výhry.)

Zdanění naráží na technické komplikace

Ministerstvo ale zatím neupřesnilo, jak konkrétně se budou výhry hráčů evidovat a jestli tato povinnosti bude ležet na bedrech provozovatelů hazardních her. Těžko lze očekávat, že hráči budou své výhry poctivě danit sami od sebe. Současná úprava návrhu opomíjí, že kasina například u rulety neevidují výhry a prohry hráčů při jednotlivých kolech hry, tzn. při jednom otočení rulety. Takže výpočet daně je v zásadě se stávající technikou nemožný.

dan_z_prijmu

Podle Institutu pro regulaci hazardních her bude výběr daně z výher mimořádně administrativně náročný a těžko uskutečnitelný. Zákon o zdanění výher je naprosto nesrozumitelný. Nová daňová povinnost je v praxi nekontrolovatelná a přinese jen další obcházení zákonů a chuť hráčů hrát v černé nezdaněné zóně. Daňový systém by se měl zjednodušovat a zpřehledňovat, a ne zavádět další speciální a v praxi nekontrolovatelné daně, říká David Huspeka.

Zákon má začít platit od počátku roku 2020. To však provozovatelé považují kvůli technickým nedostatkům a celkové nepřipravenosti zákona za nereálné. K dalšímu projednávání zdanění výher má v rozpočtovém výboru poslanecké sněmovny dojít dnes 18. září 2019. Provozovatelé hazardních her by na přípravu systémů, která by umožnila bezproblémové zdanění výher, potřebovali nejméně 6 až 8 měsíců. Většina provozovatelů má smlouvy s nadnárodními společnostmi, které dlouhodobě plánují svoje časové investice. Nastavit systémy od 1. ledna 2019 je naprosto nereálné, domnívá se třeba Jan Řehola.

Souhlasíte se zdaněním výher nad 100 000 Kč?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).