Hlavní navigace

Sankční úrok z vlastních peněz

10. 9. 2004
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Banka vám sdělí, že peníze, na které čekáte, již přišly. Přesto se vám může stát, že zaplatíte sankční úrok z nepovoleného přečerpání účtu. Jak je to možné? Pan Fabián se přesvědčil na vlastní kůži.

Čtenářská zkušenost

Mám běžný podnikatelský účet u Volksbank. Účet je debetní, to znamená, že zůstatek nikdy nemůže klesnout pod nulu. Je-li na účtu nedostatečné krytí, banka platbu neprovede. Přesto mi jednou byl naúčtovaný úrok z dluhu přes 50 Kč.

Na účet mi přišla platba cca 100 tis. Kč. Bylo to v pátek a na dotaz na pobočce mi bylo sděleno, že peníze jsou na účtě. Vyzvedl jsem je tedy v hotovosti téměř v celém objemu. Ovšem pozor! Přestože částka byla fyzicky na účtě, zaúčtována byla až následující pracovní den, tedy po třech dnech v pondělí – a tyto tři dny mi banka vybranou částku jakoby „půjčila“ s enormním úrokem.

I když je to vysvětlitelné, přesto se mi zdá že tato praxe je přinejmenším podivná, ne-li podvodná.

Petr Fabián

(text prošel redakční úpravou)

Vyjádření Volksbank

Vyjádření ke stížnosti pana Fabiána na úročení na běžném účtu Volksbank CZ, a. s.

Úročení běžných účtů se ve Volksbank CZ, a. s., řídí Všeobecnými obchodními podmínkami (Část druhá / Běžné účty, Článek V, odstavec (5)), kde je v tabulce uvedeno, že ostatní platby (v případě pana Fabiána se jednalo o příchozí platbu z jiné banky) se úročí jeden pracovní den po připsání prostředků na účet klienta. Všeobecné obchodní podmínky jsou klientům při zakládání účtu předávány společně se smlouvou o běžném účtu a klient by se s nimi měl seznámit.

Bohužel se p. Fabian s touto stížností neobrátil přímo na pobočku. Pokud by klient na tuto skutečnost upozornil, zajisté bychom našli řešení, které by vedlo ke spokojenosti obou stran.

Lenka Hojačová
Pověřená vedením pobočky Volksbank, Brno Palackého

skoleni_15_4

Citovaný výtah z Všeobecných obchodních podmínek

(5) Počátek úročení peněžních prostředků na běžném účtu je rozepsán v následující tabulce:
Typ transakce Počátek úročení
Hotovostní vklad na účet klienta jeden pracovní den po vložení prostředků na účet klienta
Platby v rámci banky v den připsání prostředků na účet klienta
Zahraniční platby jeden pracovní den po připsání prostředků na účet banky
Ostatní platby jeden pracovní den po připsání prostředků na účet klienta
Grešle září 2004

Redakce

Banka sdělila svému klientovi, že peníze, které očekával, již na jeho účet přišly. Proto je v dobré víře vybral. Banka prostředky na účet pana Fabiána nejen nepřipsala, ale umožnila účet přečerpat do nepovoleného debetu. Proto Volksbank udělujeme Zlámanou grešli.

Jsme rádi, že Volskbank nabízí panu Fabiánovi individuální přístup a věříme, že případ vyřeší k všestranné spokojenosti.

Máte také nějakou špatnou zkušenost? Nebo chcete naopak někoho pochválit? Příspěveky můžete zasílat i vy! Tešíme se na ně na adrese redakce@mesec.cz. Autor každého zveřejněného zážitku od nás navíc obdrží tričko s logem Měšce.

Přečerpal/a jste nepovoleně běžný účet?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).