Hlavní navigace

S čím přicházejí banky o prázdninách?

18. 7. 2006
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Ani uvolněnější režim prázdninových dnů nevedl některé banky k zahálce. V zavádění různých změn v produktové nabídce a sazebnících se jen předhánějí. Co všechno se změnilo a které banky změny provedly? Jak moc jsou novinky pro klienty výhodné?

Zářným příkladem toho, jak banky komunikují změny v podmínkách svým klientům a v přeneseném slova smyslu i toho, jak si klientů váží, je případ eBanky, která na konci června oznámila zrušení poplatku za příchozí sazby. Mohlo by se zdát, že se banka chytla za nos a konečně zareagovala na přání zákazníků, kteří tento poplatek označily v anketě portálu www.bankovnipoplatky.com za nejabsurdnější.

Ale jak už jste se mohli dočíst v Desetníku Petra Zámečníka, v sazebníku eBanky se toho změnilo mnohem víc. Nebyly to už tak pozitivní změny, aby se o nich banka rozhodla mluvit, a tak plnou informovanost nechala na aktivitě svých klientů.

Od července tedy banka sice zrušila tolik diskutovaný a nelogický poplatek, ale zároveň zdražila své balíčky Základ, Plus a eLinka. Za ty zaplatíte od 13 do 45 Kč měsíčně více.

Poplatek za příchozí platbu
Banka Příchozí platba
eBanka zdarma
Česká spořitelna 5 Kč (7 Kč z jiné banky)
Raiffeisenbank 5 Kč (7 Kč z jiné banky)
Komerční banka 5 Kč (7 Kč z jiné banky)
Poštovní spořitelna zdarma
GE Money Bank 5 Kč

Zdroj: informace bank

Dvě strany mince

Nic zásadně převratného se nestalo v sazebníku Komerční banky, ale i ona zrušila nebo změnila některé své poplatky. Zrušena byla například sazba za blokaci a odblokování karty optického klíče nebo za zmocnění dalších osob k přístupu do vašeho internetového bankovnictví. Dále banka zrušila poplatek za opětovné zaslání PINu ke kreditní kartě, který u MasterCard činil 130 Kč a u Visa karty dokonce 200 Kč, a snížila poplatek za stoplistaci (nebo-li zablokování) karty Unikarta. Za tuto službu nyní zaplatíte 150 Kč, stejně jako u všech ostatních nemezinárodních karet, oproti dřívějším 350 Kč. Pro srovnání – například eBanka si za blokaci karty účtuje 200 Kč stejně jako Česká spořitelna.

Aby vše bylo v rovnováze, v sazebníku Komerční banky přibyly i některé nové poplatky. Podraží vám proto úkony spojené především s investičními produkty. Koupíte-li si fondy v programu Fénix, poplatek při nákupu bude 1 % z objemu transakce. U zahraničních fondů SGAM se cena liší podle druhu investice, nejdražší je potom poplatek při nákupu akciových fondů, a to 4 % z objemu.

Zvolte Nejslušnější banku v ČR pro rok 2006. Anketu pořádá server Bankovnipoplat­ky.com za partnerství finančního serveru Měšec.cz.

Elektronicky lépe než poštou?

Poštovní spořitelna na počátku prázdnin zavedla možnost zasílání výpisů z účtu elektronickou cestou a bezplatně. Na výběr máte každodenní, týdenní nebo měsíční výpis v různých formátech (text, html, xml, pdf). Zrušením papírových výpisů tak můžete ročně ušetřit několik set korun.

A jak jsou na tom s výpisy ostatní banky? Podívejte se v následující tabulce.

Výpisy z účtu
Banka Způsob Frekvence
ročně čtvrtletně měsíčně týdně
eBanka poštou* 29,70 Kč 29,70 Kč 29,70 Kč 29,70 Kč
elektronicky 9,70 Kč 9,70 Kč 9,70 Kč 9,70 Kč
Česká spořitelna poštou  – 19,50 Kč 12,50 Kč 12,50 Kč
Elektronicky** 48 Kč 12 Kč 5 Kč 5 Kč
Raiffeisenbank poštou 19 Kč 19 Kč 19 Kč 19 Kč
Elektronicky*** 1 Kč 1 Kč 1 Kč 1 Kč
Komerční banka poštou Zdarma 9 Kč 15 Kč 58 Kč
Elektronicky****  –  –  –  –
Poštovní spořitelna poštou  –  – zahrnuto v ceně programu 38 Kč*****
elektronicky  – zdarma zdarma zdarma
GE Money Bank poštou zahrnuto v ceně běžného účtu******
elektronicky stejná cena jako u papírového výpisu

Zdroj: informace bank
* v ceně je zahrnuto poštovné 20 Kč (dle infolinky eBanky), zatímco na internetu je informace, že odeslání výpisu je zdarma
** zřízení služby infoservis (zdarma) – každý výpis emailem za 1 Kč
*** zatím probíhá zkušební provoz, spuštění do plné provozu plánováno na podzim 2006
**** výpisy elektronickou poštou nejsou možné, zaslání tzv. minivýpisu elektronickou poštou nebo faxem – zdarma
***** dekádně – 25 Kč
****** při měsíčním zůstatku do 40 000 Kč je cena běžného účtu včetně výpisu 35 Kč, jinak zdarma; možnost týdenní (75 Kč) a denní frekvence (265 Kč v rámci běžného účtu)

dan_z_prijmu



Na závěr ještě jedna bankovní „akce“, o níž se zmínil Ondřej Antoš ve svém pondělním Desetníku. Jde o jednoroční poplatkové prázdniny u Kompletkonta Optimum od Riaffeisenbank. Zřídíte-li si balíčkový účet do konce letních prázdnin, získáte jej místo za 125 Kč měsíčně zcela zdarma.

Kompletkonto Optimum je nejdražší variantou základního osobního účtu Raiffeisenbanky. Záměr banky je tedy jasný – nalákat nové klienty právě na tuto pro banku nejrentabilnější službu. Pro mnohé je však tento balíček zbytečný, neboť obsahuje nástroje, které při svém platebním styku nikdy nevyužijí a bohatě jim stačí účet za 45 Kč měsíčně. Pro náročnější klienty ale může být produkt zajímavý, neboť za 80 Kč měsíčně navíc získají další mezinárodní platební kartu, spořící účet, další dva nástroje přímého bankovnictví a cestovní pojištění. Záleží tedy na tom, jak moc klient banku využívá a co se mu vyplatí.

Zajímáte se o novinky ostatních bank, nejen vaší mateřské?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Absolventka Fakulty národohospodářské VŠE v Praze, obor hospodářská politika.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).