Hlavní navigace

Rýsující se politická dohoda v USA poslala akcie výše

15. 10. 2013
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Včera americké akciové indexy smazaly počáteční ztráty a dokázaly posílit (S&P 500 +0,41 %, Nasdaq +0,62 %) především díky rýsující se politické dohodě, která by měla přinést alespoň dočasné řešení aktuálních problémů amerických veřejných financí.

Index S&P 500 (podobně jako DAX) se tak opět přiblížil svému historickému maximu. Dnes naplno startuje výsledková sezóna amerických firem za 3Q. Své výsledky během dne zveřejňují například tyto společnosti: Coca Cola (oč. upravený zisk na akcii 0,53 $, tzn. +4 % meziročně; u tržeb se očekává zvýšení o 2 %), Johnson & Johnson (oč. EPS 1,32 $, tzn. +6 % r/r, u tržeb se čeká růst o 2 %), výrobce čipů Intel (oč. EPS 0,54 $, tj., –9 % meziročně) a internetový portál Yahoo! (oč. EPS 0,33 $, tzn. meziročně –5 %, u výnosů se očekává pokles o 1 % r/r). Asijské akciové indexy posilovaly (Nikkei 225 +0,26 %, Hang Seng +0,37 %).

V rámci indexu Nikkei se nejvíce dařilo sektoru spotřebitelských služeb a naopak nejméně finančnímu sektoru. V 11h vychází říjnový indikátor ZEW v SRN – čeká se mírné meziměsíční zvýšení u hodnocení stávající situace, což by mělo potvrdit současné ekonomické oživení (u hodnocení očekávání se očekává meziměsíční stagnace). Evropské akciové indexy otevřely lehce v plusu. Index pražské burzy zpočátku obchodování roste, daří se především akciím Telefónicy ČR. Akcie Pegas NW se dnes naposledy obchodují s nárokem na dividendu z loňského zisku ve výši 1,05 € na akcii, která je splatná k 29. říjnu. Martin Krajhanzl (analytik)

NWR zvýšilo své ceny koksovatelného uhlí

NWR mezikvartálně zvýšilo ceny koksovatelného uhlí o 11 % na 101 € za tunu pro 4Q 13, což je nad naším odhadem 98 € za tunu díky výraznému zvýšení podílu tvrdého koksovatelného uhlí v mixu (z 49 % v 3Q na 60 % v 4Q). Prodejní objemy koksovatelného uhlí se NWR mezikvartálně snížily o 4,4 % a energetického uhlí o 15 % kv./kv. v 3Q 13. Proto očekáváme, že EBITDA bude v 3Q 13 opět záporná předtím, než v 4Q 13 oživí. NWR potvrdilo letošní výhled těžby (9–10 mil. tun) a prodejů (9,5–10,5 mil. tun včetně OKK a zásob), ale celoroční objemy budou zřejmě na spodním konci rozpětí. To, že NWR výrazně zlepšilo mix koksovatelného uhlí, a proto i cen, vnímáme pozitivně, ale tento trend bude muset být ještě potvrzen v následujících čtvrtletích. Slabé objemy budou mít dopad na výsledky v 3Q 13 a je jasné, že NWR bude muset výrazně snížit náklady na současných úrovních těžby. Očekáváme lehce pozitivní první reakci trhu, ale čekali bychom na výsledky za 3Q 13 a na dokončení vyjednávání s odbory. Petr Bártek (analytik), +420 224 995 227

Telefónica SA připravuje prodej svého podílu v Telefónice ČR

Podle Bloombergu Telefónica SA připravuje prodej svého 69,4% podílu v Telefónice ČR. Ve zprávě bylo uvedeno odhadované ocenění na šestinásobku EV/EBITDA s odkazem na analytika z Madridu. V reakci na zprávu akcie Telefónicy ČR včera poskočily o 6,6 % na 323 Kč, což implikuje 6,1 násobek EV/EBITDA. Záměr Telefónicy SA prodat svůj podíl v Telefónice ČR je na trhu známa. O tom, že se PPF o českou Telefónicu zajímá, se spekulovalo už začátkem letošního roku (údajně se nedohodly na ceně). Telefónica ČR letos spustila paušály FREE (o více než polovinu levnější než předchozí paušály) a výsledky za 2Q byly slabší než v 1Q 2013, avšak cena akcií je zpátky na úrovních z 1Q. Máme pochybnosti, zda by se PPF o akvizici na současných cenových úrovních zajímala. Aktuální cena by byla obhajitelná, pokud by bylo více uchazečů o Telefónicu ČR než jen PPF – což v současnosti nevíme. Navíc budoucí vývoj by mohl vést k ještě další slabé výkonnosti akcií Telefónicy ČR: neznámé ceny za kmitočty, nebezpečí vstupu nového subjektu na trh (o aukci frekvencí se uchází 2 nové) a možnost vyšší daně z firemních zisků.

skoleni_15_4

Pochybujeme, že by se našel kupce dříve, než tyto faktory budou vyjasněny. Pokud k tomu dojde v následujících týdnech/měsících, mohla by se kupní cena snížit. Na současné ceně tak doporučujeme realizovat zisky. Vera Sutedja, CFA (analytik) +43 50 10011905

Prostředník podal návrh kolektivní smlouvy OKD a odborům

Prostředník v kolektivním vyjednávání v OKD včera podal návrh nové kolektivní smlouvy odborům a managementu OKD. Obě strany ho teď budou projednávat. Management a odbory OKD o nové kolektivní smlouvě jednají už od srpna loňského roku.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracuje jako analytik v České spořitelně

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).