Hlavní navigace

Růst výrobní aktivity v Číně žene asijské akciové trhy nahoru

1. 11. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Asijské akcie dnes vymazávají včerejší ztrátu a společně s cenami kovů posilují v reakci na nečekaný růst výroby v Číně.

Hlavní události

Portugalský magnát Luis Amaral pokračuje ve snaze získat větší vliv ve Stock Spirits.

Erste Group vyhlášena nejlepší retailovou bankou v CEE a Rakousku.

Západoevropské akcie by dnes měly zahájit mírným růstem.

Dnes bude v USA zveřejněn index ISM nákupních manažerů. Bude to dnes jediné významné zveřejněné číslo. V Česku by PMI indikátory měly ukázat na zlepšující se náladu v průmyslu.

V USA dnes budou investoři sledovat, kam posunou farmaceutický sektor výsledky společností Pfizer a Gilead Sciences. Oznamovat bude dnes také přední světová pivovarnická skupina Molson Coors Brewing a výrobce cereálií Kellog. Z finančních titulů dnes přijde na řadu Western Union. V Evropě bude pozornost upřena na ropné giganty BP a Royal Dutch Shell.

Obchodování na zámořských trzích

Americké akcie včera zakončily poslední říjnové obchodování smíšeně a nezvrátily tak největší měsíční pokles v letošním roce. Index S&P 500 se od maxima v srpnu pohybuje v rozmezí 65 bodů bez výraznějších změn a během žádného měsíce nerostl déle než tři po sobě jdoucí dny. General Electric a Baker Hughes včera oznámily spojení svých ropných a plynařských aktivit a přidaly se tak k říjnovému rekordnímu objemu akvizic za poslední dekádu. Jejich akcie však ztrácely, když reagovaly spíše na pokles cen ropy. Zdravotnický sektor včera táhly dolů špatné zprávy Zimmer Biomet Holdings, který ztratil nejvíce od roku 2007, po oznámení razantního snížení výhledu na 2016.

Asijské akcie dnes vymazávají včerejší ztrátu a společně s cenami kovů posilují v reakci na nečekaný růst výroby v Číně. MSCI Asia Pacific Index posiluje o 0,2 %, když čínsky index nákupních manažerů překonal i ty nejoptimističtější očekávaní a stoupl na dvouleté maximum. Jak hongkongský Hang Seng Index tak šanghajský Composite Index dnes rostou poprvé od propadu v minulem týdnu. Výjimkou na rostoucích asijských trzích jsou dnes technologické tituly, když jak Sony, tak Panasonic ztrácejí v reakci na výrazně snížené výhledy pro rok 2016.

skoleni_15_4

Stock Spirits

Po pětiměsíční pauze včera znova kritizoval Western Gate Investments, největší akcionář Stock Spirits s 9,7% podílem, slabou „corporate governance“ společnosti. Jde o pokračování snahy portugalského magnáta a vlastníka Western Gate Investments Luise Amarala o získání většího vlivu ve společnosti, jejíž významným klientem je další Amaralova společnost Eurocash. Přestože informace vnímáme negativně, nepředpokládáme zásadní dopad do ceny akcií společnosti, neboť jde o relativně vleklý spor.

Erste Group

Skupina Erste Group byla vyhlášena časopisem The Banker a PWM nejlepší bankou v privátním sektoru v Rakousku a ve Střední a Východní Evropě. Přestože toto ocenění je pro banku lichotivé, nepředpokládáme, že by se zásadním způsobem mělo odrazit v obchodování akcií skupiny.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).