Hlavní navigace

Růst reálných mezd na 8letém maximu, maloobchodní tržby drží solidní tempo

4. 12. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Maloobchodní tržby bez prodejů aut v říjnu meziročně vzrostl o 5,6 %, což bylo těsně na odhady (5,0%).

Sezonně očištěné tržby meziměsíčně vzrostly o 1,0 % a meziročně o 6,8 %, neočištěné výsledky snižují kalendářní vlivy (-1 pracovní den). Data o domácí spotřebitelské poptávce přinášejí opakované signály, že růst je velmi robustní a ve všech sektorech. Dál se zvyšují prodeje potravin (+3,8%), vysoké tempo si hlavně drží nepotravinářské zboží (+6,5 %). Spotřebitelská důvěra je na dlouholetém maximu, domácnostem rostou příjmy jak růstem mezd, tak růstem zaměstnanosti a příznivě vyznívá i utlumená inflace, následně domácnosti se nebojí utrácet. Dál velmi vysokým tempem rostou i prodeje aut (+12 % r/r) a maloobchodní tržby včetně moto segmentu vzrostly o 7,4 % (v září 7,0%).

Za celý rok 2015 očekáváme průměrný růst tržeb (bez aut) kolem 5,5%.

Průměrná mzda – 3Q/15

Průměrná mzda (hrubá, nominální) v 3. čtvrtletí vzrostla meziročně o 3,8 % na 26 072 Kč, reálné mzdy (růst očištěn o inflaci) vzrostly o 3,4 % (2,8% v 2Q), což je nejvyšší růst reálných mezd od roku 2007. Nominální růst mezd je podobný jako v 2Q, ale za zrychlením reálných mezd stojí hlavně nižší inflace. Celkový růst mezd je rozložen jak mezi podnikatelskou sféru (nom.+3,8 % r/r; reálně +3,4 %) tak veřejný sektor (nom.3,5 % r/r; reálně 3,1 %). Mzdy začínají zrychlovat téměř ve všech sektorech ekonomiky, z hlediska celkového růstu bylo významné zvyšování mezd v průmyslu (+3,7 % r/r), ve stavebnictví (+5,3 %) a také ve zdravotnictví (+5,6 %).

dan_z_prijmu

Ekonomický růst se na trhu práce rozkládá jak do růstu zaměstnanosti (+1,6%), tak do růstu mezd (+3,8 %). Následně celkový objem vyplacených mezd vzrostl o 5,4 % r/r ve 3Q, což lehce předbíhá i růst nominálního HDP (5,0 % v 3Q).

I přes zrychlení růstu jsou data pro měnovou politiku ČNB stále spíše velmi malý posun, která vyhlíží nominální růst mezd kolem 4–5 %, jako předpoklad pro zvýšení inflace k cíli 2%. Nadále očekáváme, že ČNB současný režim – nulové sazby a intervenční hladina 27 CZK/EUR – vydrží alespoň do začátku roku 2017.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).