Hlavní navigace

Růst mezd stejně jako inflace ukazujne na blížící se konec intervencí

10. 3. 2017
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Dalším dílem do skládačky “konec intervencí” je dnešní růst mezd za čtvrtý kvartál 2016. Dynamika průměrné mzdy oproti třetímu kvartálu sice lehce zvolnila, na plyn ale šlape mediánová mzda.

Dalším dílem do skládačky “konec intervencí” je dnešní růst mezd za čtvrtý kvartál 2016. Dynamika průměrné mzdy oproti třetímu kvartálu sice lehce zvolnila (4,2 %), na plyn ale šlape mediánová mzda (+6 %). To ukazuje na rychlejší růst mezd u nižších příjmových skupin a střední třídy, tedy skupin obyvatelstva s vyšším sklonem ke spotřebě. A to je ve finále dobrá zpráva pro ČNB. Již včerejší vyšší únorová inflace zvýšila pravděpodobnost rychlejšího ukončení intervencí – na začátku druhého kvartálu 2017. Důležitou zprávou je, že inflace výrazněji zrychlila také kvůli rychlejšímu růstu jádrové inflace – korigovaná inflace bez pohonných hmot rostla v únoru o 2,1 %, tedy nejrychleji od roku 2008. Právě tato inflace odráží nejlépe domácí inflační tlaky, o které centrální bance ve finále jde (i když v tuto chvíli jsou zkreslené zaváděním EET). Díky tomu se dostala celková inflace opět výrazněji nad poslední prognózu ČNB – a to již v prvním měsíci po zveřejnění prognózy. Navíc ČNB v doprovodném komentáři včera otevřeně přiznala, že poslední inflační čísla představují nové  lehké “pro-inflační” riziko. Sečteno, podtrženo, zdá se, že konec intervencí se skutečně blíží.

Na globálních trzích dnes bude klíčové sledovat výsledky z amerického trhu práce, které by měly jenom potvrdit záměr Fedu zvýšit v březnu sazby. Dolar na to zatím nereagoval pozitivně, protože velká část pozornosti byla do včerejška věnována ECB. Mario Draghi včera představil vyšší inflační prognózu a celkově viděl svět v růžovějších barvách. To pomohlo euru k 1,06 EUR/USD. Draghi si dal ale záležet, aby trhy neinterpretovaly včerejší komentáře jako náznak dalšího osekání politiky QE. S takovým krokem ECB pravděpodobně počká minimálně do podzimu – jádrová inflace bude tou dobou pravděpodobně výše a budeme mít za sebou francouzské volby. I proto si na výraznější pozitivní obrat eura na frontě s dolarem budeme muset počkat alespoň do letních měsíců.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).