Hlavní navigace

Růst české ekonomiky v Q4 16 pravděpodobně výrazně zrychlil

14. 2. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Údaje o HDP by měly v eurozóně potvrdit příznivý konec loňského roku. Velmi dobré číslo očekáváme i z české ekonomiky, což by mohlo přinést další tlak na kurzový závazek ČNB.

Příznivý přelom roku pro ekonomiku EMU

Jak naznačila dnešní ranní data z Německa (viz níže), údaje o HDP z eurozóny za Q4 16 by měly být příznivé. Ekonomika celého měnového bloku podle našich odhadů vzrostla o 0,5 % q/q. Důležité je, že vysoké indikátory sentimentu mezi investory, podnikateli a spotřebiteli naznačují, že růst pokračuje i na začátku letošního roku. Ve Spojených státech se pozornost investorů zaměří na první projev Janet Yellen v tomto týdnu.

Růst německé ekonomiky loni zrychlil

Včerejší ekonomický kalendář byl na hlavních trzích nezvykle prázdný. Dnes ráno byl zveřejněn vývoj německého HDP, který dopadl v souladu s naším očekáváním. Ekonomiku táhla domácí poptávka, vzrostla především spotřeba vlády. Za celý rok 2016 Německo vzrostlo o 1,8 % (SWDA) po 1,5 % v roce 2015.

České ekonomice se v závěru loňského roku dařilo

ČSÚ dnes zveřejní vývoj českého HDP v Q4 16. Podle našich odhadů růst ekonomiky v minulém čtvrtletí výrazně zrychlil, když dosáhl 0,8 % q/q po pouhých 0,2 % v Q3 16. Hlavním tahounem českého hospodářství byla nadále spotřeba domácností díky růstu mezd, poklesu nezaměstnanosti a zvýšení zaměstnanosti. Domácí HDP oproti Q3 16 pravděpodobně zvýšily i investice a přebytek zahraničního obchodu.

V meziročním vyjádření čekáme růst HDP o 2,4 % po 1,9 % v Q3 16. Za celý rok 2016 by tak česká ekonomika vzrostla o 2,5 %. Oproti tempu roku 2015 (4,6 %) se na první pohled jedná o výrazné zpomalení. To jde na vrub převážně nižším investicím. V roce 2015 se masivně dočerpávaly EU fondy za minulé programové období. Nové programové období však začalo jen velmi pozvolna, nebyl připraven dostatek nových projektů, a tak se nemohlo ani začít s čerpáním prostředků z fondů a s investicemi. Nedostatek investic spolufinancovaných z EU se promítl i v bilanci státního rozpočtu. Nižší výdaje na společné projekty s EU a zároveň příliv evropských peněz ještě zpětně za rok 2015 byl hlavním důvodem loňského hotovostního přebytku státního rozpočtu.

Český běžný účet zaznamenal v roce 2016 rekordní přebytek

Český běžný účet v prosinci 2016 zklamal, když uzavřel v deficitu 22,1 mld. CZK, téměř dvojnásobku námi očekávaného schodku. Za tím stál především výrazný odliv dividend. Tradičně nižší byl i přebytek obchodní bilance kvůli horší sezónnosti. Za celý rok 2016 přesto běžný účet vykázal rekordní přebytek 73 mld. CZK (1,5 % HDP) po 41 mld. CZK v roce 2015. Za dobrým celoročním výsledkem stál především přebytek bilance obchodu se zbožím a službami.

skoleni_15_4

Evropská komise vydala novou makroekonomickou prognózu. Podle ní poroste česká ekonomika o 2,6 % letos a 2,7 % v příštím roce (my očekáváme 2,7 % pro oba roky). Překvapivá je nízká prognóza pro inflaci, která by měla podle EK dosáhnout 2 % letos a 1,8 % v roce 2018 (naše prognóza: 2,2 % a 2,3 %).

Kurz koruny setrval u hranice 27,02 CZK/EUR a ČNB tak pravděpodobně musela dále intervenovat. Přebytek běžného účtu zapadá do příznivého obrázku o české ekonomice a svědčí brzkému opuštění kurzového závazku. Zlotý a forint proti euru včera mírně oslabily. Polská měna ztrácela zřejmě růstu inflace, která zvyšuje šance na dřívější zvýšení sazeb centrální banky, na což reagovaly dluhopisy výprodejem.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).