Hlavní navigace

Růst cen zpomalil. Pro ČNB argument pro udržení intervence

10. 8. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Spotřebitelské ceny klesly v červenci proti červnu o 0,1 procenta.

Tento vývoj ovlivnilo zejména snížení cen v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje a v oddíle odívání a obuv, které bylo zmírněno zvýšením cen v oddíle rekreace a kultura. Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny o 0,5 procenta, což bylo o 0,3 procentního bodu méně než v červnu.

skoleni_15_4

V červenci se navzdory vrcholící sezóně zpomalil růst cen benzínu, zatímco ceny nafty pokračovaly ve svém propadu, který započal už v červnu. Tento vývoj souvisí s děním na světových trzích, na kterých se projevuje ekonomické zpomalení Číny a nově i dohoda mocností s Íránem a související rušení ekonomických sankcí proti němu namířených. Pokles cen ropy a navazující pokles cen pohonných hmot je zásadním faktorem, který v červenci přispěl ke zpomalení meziročního tempa růstu cenové hladiny v české ekonomice, a to za 0,8 na 0,5 procenta. 

Růst cenové hladiny tak zaostal za očekáváním České národní banky (ČNB), která počítala s inflací ve výši 0,7 procenta. Pro ČNB může být takovýto vývoj argumentem, proč dále udržovat svůj intervenční režim – inflace má k inflačnímu cíli ve výši dvou procent stále poměrně dost daleko. I tak nadále předpokládáme, že v nejpravděpodobnějším scénáři režim opustí počátkem třetího kvartálu příštího roku. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je hlavním ekonomem společnosti CZECH FUND.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).