Hlavní navigace

Růst cen potravin přibližuje konec intervencí

12. 12. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Česká inflace poskočila v listopadu na nejvyšší úroveň (1,5 %) za tři čtvrtě roku, čímž o 0,5 p.b. překonala i očekávání ČNB. Vyrojily se proto spekulace na brzký konec intervencí.

Z hlediska čistě inflačního by neměl být o nic blíž než předtím. ČNB totiž ve svých predikcích opakovaně zdůrazňuje, že za růstem české inflace, který čeká, bude rychlejší růst mezd a odeznění protiinflačních tlaků zvenčí. Listopadová inflace však vzrostla výlučně kvůli cenám potravin (které přidaly 2,2 % m/m, nejvíce od poloviny 2014) a kvůli zmírnění ročního poklesu cen paliv (-0,3 % r/r vs. –15% r/r v březnu). Naopak, poptávková inflace (tj., bez pohonných hmot, daní a potravin) v listopadu meziměsíčně stagnovala, v posledních 3 měsících vzrostla pouze o desetinu procenta a za půl rok o 0,6 %. Meziročně byla v listopadu 2016 přesně stejná (1,3 %) jako v listopadu 2015. Vnější prostředí (tj., Eurozóna) navíc zůstává protiinflační, a tak i když domácí poptávkové tlaky v dalším roce porostou, budou tlumeny zvenčí. Nakonec vyšší ceny potravin či paliv se projeví poklesem poptávky, a to nejenom v dotčených oblastech, což už pozorujeme (maloobchodní tržby za potraviny v posledních měsících v ČR výrazně zpomalily, v Eurozóně vidíme ztrátu dynamiky poptávky s odezněním stimulu nízkých cen ropy), ale i v segmentech jiných. To bude mít tendenci růst poptávkové inflace dále brzdit.

Na druhé straně, nová Bankovní rada se netají tím, že se s intervenčním dědictvím po M. Singerovi rozloučit chce. Vezmeme-li dále v úvahu přesvědčení BR ČNB, že koruna po exitu neposílí, její snahu zachránit po třech letech slibů o brzkém konci intervencí důvěryhodnost, a k tomu i ekonomickou logiku diktující preferenci náhlého, rázného ukončení intervenčního režimu (příp. švýcarskou zkušenost se zpackaným exitem, který i tak nepřivodil recesi), vidíme dostatek důvodů, proč ČNB může ohlásit (nikoliv bezpodmínečný) konec intervencí již brzy. Měnově-politická inflace je k tomu dobrou záminkou, jakkoliv její růst na listopadových 1,3 % byl pouze díky potravinám. A je tak také dobrou záminkou k obnovení spekulací investorů na takový vývoj.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).