Hlavní navigace

Rusko zrušilo vazbu rublu na koš měn, zkusí jej nechat plavat

11. 11. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Ruská centrální banka se v pondělí nečekaně rozhodla přejít na volně plovoucí kurz. Ruský rubl zažívá strmý pád již od léta. Tempo propadu se ale i přes četné intervence zvýšilo.

Ruská centrální banka se v pondělí nečekaně rozhodla přejít na volně plovoucí kurz. Ruský rubl zažívá strmý pád již od léta, nicméně tempo propadu se i přes četné intervence (ruské devizové rezervy se od počátku roku snížily o 110 mld. USD) a neočekávané zvýšení sazeb o 150 bps zvýšilo. 

Proto včerejší rozhodnutí ruské centrální banky (CBR) ponechat rubl volně plout a ustoupit od pravidel, která stanovovala přesný objem intervencí a denní limity pro fluktuaci rublu vůči koši měn (USD a EUR), a které byly v poslední době neúčinné, bylo poměrně překvapivé. 

I když se CBR dlouhodobě držela svého cíle přejít na volně plovoucí kurz na počátku příštího roku a svou intervenční politiku postupně uvolňovala (naposledy minulý týden), zůstávalo otázkou, zda při současném propadu rublu kvůli padajícím cenám ropy, sankcím a geopolitickému napětí, bude mít odvahu k tomuto konečnému kroku přistoupit.

Pro úplnost je třeba dodat, že centrální banka bude stále připravena intervenovat, pokud by volatilita rublu ohrožovala finanční stabilitu a zároveň se rozhodla omezit likviditu uvedením restrikcí na výši půjček pro finanční instituce. 

rh nicméně rozhodnutí centrální banky přijal pozitivně, jako nutný krok pro ochranu ruských devizových rezerv a omezení spekulací k testování stanovených limitů. 

dan_z_prijmu

Rubl z pátečních rekordních hodnot, kdy se vyšplhal nad 48 USD/RUB, posílil o téměř 5 %. Nicméně i když krátkodobě může omezení likvidity a možnost rozsáhlých ad-hod intervencí volatilitu rublu omezit, domníváme se, že dlouhodobě bude tlak na rubl kvůli zhoršujícím se fundamentům pokračovat.

Inflace, která se v současnosti vyšplhala nad 8 % spolu se stagnující ekonomikou rublu, mnoho příležitostí k posilování neposkytne. Nicméně klíčovým faktorem určujícím směřování rublu jsou bezpochyby ceny ropy, které pokud budou i nadále klesat, tlak na ruskou měnu jen těžko poleví.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).