Hlavní navigace

Názory k článku Ruská ekonomika pod tlakem sankcí

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 12. 8. 2014 22:38

    Čestmír (neregistrovaný)

    Každý kdo zná Rusko opravdu dobře se musí celkové situaci útrpně usmívat. Rusko za celou tisíciletou historii ještě nikdo nikdy nesrazil na kolena. Je vždy lepší mít Rusko za přítele a mít jej od komtrolou, než jej zahnat do rohu, protože Ruský národ se zahnat do rohu nedá, to již zkoušeli jiní machři.
    Výsledek sankcí: Do 3-4 měsíců si Rusko opatří dodávky z 8O% nahrazující sankcionáře z Egypta, Turecka, Jižní Ameriky. V každém případě, za výraně nižší ceny než z předražené Evropy. Efekt první.
    V rámci Egypta jde o bártrový obchod "zbraně za potraviny" a na tom Rusko výrazně vydělá. Efekt druhý. Za zboží a potraviny z Brazílie bude platit místní měnou v rámci nově založené banky (nikoliv v Eurech nebo Dolarech) v kurzových rámcích Rubl/Brazilský real a BRICS začne fungovat rychleji než kdokoliv čekal, nehledíc na to že jsou složena deposita (autorizace USD 100 miliard pro každého člena) Efekt třetí.
    Nevím co bude svět dělat s těmi biliony nově natištěných US Dolarů a Euro když jim bude chybět odpovídající objemy zboží. Na derivátech a podobných "fiktivních bankovních produktech" se to nahonit nedá.
    Další problém pro Evropu je fakt, že Brazilie má velmi kvalitní strojírenské produkty, také Argentina a jsou schopni z velké části Evropu nahradit-však je to také Evropané dokonale naučili.
    Je naivní vykládat pohádky o ztrátě 700 pracovních míst v Česku. Do 2 let to mohou být tisíce-jen letecké motory a sbdodavatelé a je to cca 1500. A co další?? Řekněme si pravdu. Pohledávky v Rusku jsou cca 50 miliard a když nás nebudou potřebovat nevím jak je budeme "páčit" .
    Proč se sankcí neúčastní Švýcarsko, Lucembursko a Rakousko-šup a pomohlo Lukoilu vyřešit problém s prodejem pohonných hmot na Ukrajině. Když máme být vidět ve předu tak zalezeme (naše typická pozice v rámci EU) a když máme věci řešit s chladnou hlavou na rovině faktů a ne podle Ukrajinského tisku tak jsme velcí hrdinové.
    Ten sešup v Evropě nepůjde již zalepit tiskárnou. Ještě, že máme českou korunu a flexibilní ČNB-vyřešíme devalvací. Tedy okradením vlastních občanů jak se obecně v civilizovaném světě definuje devalvace vlastní měny.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).