Hlavní navigace

V Evropě se budou nůžky dále rozevírat

11. 5. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Přečtete si Ranní restart od Petr Bittner z České spořitelny

OECD vydala svůj pravidelný přehled předstihových indikátorů. A obrázek, který přinášejí není moc překvapivý. Pozitivní výhlídky mají rozvíjející se ekonomiky (Čína se dokonce m/m zlepšila), dále Japonsko, USA (nad svým dlouhodobým trendem). V Evropě se nůžky dále rozevírají. Německo lehce pozitivní, Itálie, Francie pod svým dlouhodobým trendem. A ve Francii se k tomu hned přidala průmyslová produkce, pokles 0,9% m/m je skoro dvakrát takový než se čekalo.

Schodek obchodní bilance USA rostl v březnu nejrychleji za posledních 10 měsíců, rozšířil se na 51,8 mld USD. Zatímco dovoz rostl o 5,2%, vývoz jen o 2,9%. Překvapivě se dařilo vývozům do krizí sužované Evropy. Té se ale přeci jenom v březnu vedlo o malinko lépe. Pokud jde o Ameriku, pro tu je to z krátkodobého pohledu spíš pozitivní zpráva – rostoucí dovozy ukazují na solidní domácí poptávku.

To v Číně už mají data za duben a žádná sláva. Export rostl jen o 4,9% r/r (v březnu ještě 8,9%). Co je ale ještě víc varující, jsou dovozy. V dubnu jen 0,3% r/r (v březnu 5,3%). Nic moc, vzhledem k tomu, že domácí poptávka by podle čínského vedení měla být tím, co potáhne v dalších letech růst. Zřejmě dozrál čas na další uvolnění měnové politiky. Tomu otvírá cestu i klesající inflace, ta v dubnu zpomalila na 3,4% (z 3,6% v březnu).

Včera zasedala CB ve Velké Británii – a bez překvapení. Sazby zůstávají na 0,5%, na další rozšíření QE nedošlo. Zatím. Členové BR si začali více všímat dlouhodobě vysoké inflace (v březnu 3,5% r/r), ale s tím jak se ekonomika vrátila do recese, nad ní asi opět budou muset přimhouřit oči.

V Řecku pokračuje snaha o rozseknutí povolebního patu. Po neúspěšných pokusech dosud vládní Nové Demokracie a proti-úsporám naladěné ultralevé Syrizie dostal svou šanci i PASOK. A zdá se že má naději na úspěch. Jedna z menších levicových stran je ochotna vládu podpořit. Ale, sice chce zůstat v EMU, zároveň trvá na vypovězení podmínek bailoutu. A navíc chce nové volby nejpozději do dvou let. Pokud by nové volby proběhly už v brzké době, mají dosavadní vládní strany šanci uspět: část Řeků se údajně sama lekla toho, jak výrazně uspěli radikálové (chtěli je jen mít jako protiváhu v parlamentu) a jak na svých radikálních postojích trvají. Navíc podle posledních průzkumů si téměř 80% Řeků přeje zůstat v EMU.

dan_z_prijmu

A to jim Syrizia a jí podobní nenabízejí. Malou radu už od EMU dostali: EFSF ve středu oznámil, že pozdrží výplatu 1 bil. EUR (z celkových 5,2 bil.) z dohodnuté pomoci minimálně do pondělního zasedání Ecofinu.

V ČR včera vyšla data za průmysl, inflaci a nezaměstnanost. Průmyslová produkce klesla v březnu o 0,7% r/r. Čekal se růst o 1,5%. Inflace v dubnu klesla na 3,5% r/r. To dohromady se slabším průmyslem trochu rozvazuje ruce ČNB směrem ke cutu. Slabá koruna a riziko jejího dalšího oslabení budou ale mluvit proti. Dále držíme naše očekávání neměnných sazeb do konce roku.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).