Hlavní navigace

Rozjetý průmysl s kudlou v zádech

2. 2. 2012
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Nálada v průmyslu je na začátku roku 2012 v globálním měřítku dobrá. V posledních dnech to potvrdila série lednových podnikatelských nálad v největších světových ekonomikách.

I proto se trhům zatím daří s úspěchem nevěnovat moc pozornosti zmatenému managementu euro-krize. Globální ekonomika připomíná v tuto chvíli vcelku spolehlivě rozjetou lokomotivu, kterou ale nedořešená euro-krize může kdykoliv vykolejit.

Velice příjemná jsou především čísla z USA. Nálada v průmyslu roste třetí měsíc v řadě, je na úrovních potvrzujících jednoznačně probíhající expanzi a z hlediska struktury nálady je velice pozitivní vidět silné nárůsty nových objednávek.

V Evropě je rozpoložení pochopitelně horší, a to především v těch zemích, které jsou trhy nebo nadnárodními institucemi tlačeny do tvrdých úsporných opatření. Nálada v průmyslu zůstává na úrovních potvrzujících pokračující pokles ekonomik eurozóny (PMI pod klíčovou hodnotou 50). Na druhou stranu i zde vidíme druhý měsíc v řadě zlepšení, což může být znakem stabilizace a hledání dna hospodářského cy­klu.

Mezi Amerikou a Evropou pak leží většina asijských ekonomik. Některé z nich hlásí v průmyslu silnou expanzi (Indie), jiné lehký pokles (Čína). Napříč Asií je ale vidět podobně jako v Evropě minimálně druhý měsíc v řadě vylepšování podnikatelských nálad tažené především novými objednávkami.

dan_z_prijmu

Z tohoto pohledu není moc příjemné vidět zhoršující se náladu v českém průmyslu, která je v kontrastu nejen s eurozónou, ale i například se sousedním Polskem nebo Maďarskem.

Autor je hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).