Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Rozbijeme český oligopol bank, říká generální ředitel mBank od petrph - No začal bych u názvu - v tomhle...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 6. 1. 2008 9:07

    petrph (neregistrovaný)
    No začal bych u názvu - v tomhle článku se začal razit název mBank ,a nikoliv mBanka. Sice se v článku mlží o jakési kolizi jmen,a le už tím pádem tisíce klientů od listopadů mají smlouvy s neexistujícím subjektem. Kdyby se bože chraň něco stalo a mělo se to řešit právně, tak je s tím první soudce vyrazí.
    Pak se divím že se razí termín "nízkonákladová banka" a nikoliv internetová, a přitom o pár řádků níž se píše "I proto u nás nenajdete hotovostní operace, jsou prostě drahé,“ . Což má sice pravdu ale proč si tedy říkají banka. Jinak by asi musel přiznat, že podobné bezplatné služby poskytují skoro všechny banky (viz ING, u ostatních různé formy spořicích účtů, atd). Ještě poznámečka o outsourcované kurýrní službě. Jak jsem pochopil tak smlouvu o účtu a podpisový vzor podepisujete u jejího pracovníka (někde u vrátek když u vás zazvoní.) Takže jak pak je tohle právně ošetřené až bude nějakej malér? No a poslední věc- malá (nízkorozpočtová) banka která po pár týdnech provozu vymění svého generálního ředitele ve mě nebudí moc velkou důvěru.
  • 6. 1. 2008 10:44

    MarBen (neregistrovaný)
    Můžete mi objasnit, kde jste vzal název mBanka? Já znám pouze mBank.

    Z Vašeho příspěvku chápu, že mBank Vám šlápla asi na "kuří oko" (konkurence?), tak je potřeba ji hezky očernit.

    Z mého pohledu mBank učinila pár nepříliš šťastných rozhodnutí (viz časové problémy se zakládáním účtu, místy zapomenuté polské výrazy v i-bankingu), ale to se týká snad jakékoliv banky u nás.

    Ani já nepovažuji výměnu generálního ředitele v tak krátké době za to pravé pro posílení serióznosti, ale zřejmě k tomu měli své důvody.

    Se všemi závěry bych určitě nějaký ten týden počkal, v každém případě je jasné, že tuto novou rybu určitě v bankovním rybníku původní kapříci nepřívítají s nadšením.

    Na závěr bych se Vás chtěl zeptat, jaké máte právnické vzdělání vzhledem k Vašim jednoznačným soudním závěrům.
  • 7. 1. 2008 10:04

    petrph (neregistrovaný)
    Rozhodně mi mBanka nešlápla na kuří oko a nechci tedy očerňovat konkurenci, právě naopak - uvažoval jsem o založení účtu u nich, ale právě jak jsem si pročítal jejich podmínky, tak mě trochu zamrazilo, a rozhodně kvůli několika desetikorunám poplatku měsíčně nebudu riskovat . Ještě k Vašim dotazům - všeobecně se všude, v tisku, i v některých reklamách používá název mBanka takže to mne zmátlo, za tu to mylnou informaci se omlouvám. Ptal jste se na vzdělání - myslím že dostatečné, abych se zamyslel nad otázkou, jakou má platnost ověření totožnosti při podpisu smlouvy o účtu , nikoliv před bankovním úředníkem (licencované banky), nikoliv před notářem, ale před poslíčkem otsourcované kurýrní služby. Další bod o kterém jsem se zmiňoval byly omezené služby - .a že vlastně podobné služby Vám nabízejí i jiné banky formou různých forem spořících účtů, a podobně a tady většinou zdarna, stačí se zeptat. No a samozřejmě že banka že k terá si říká nízkorozpočtová, a má finanční centrum (nikoliv pobočku) v Praze a v Brně, a nepřijímá ani nevydává hotové peníze a všechny transakce mohou jít jen elektronicky si asi jiné označení než internetová nezaslouží...
  • 7. 1. 2008 10:57

    MarBen (neregistrovaný)
    Ptal jsem se na vzdělání v oboru právním kvůli Vašemu suverénímu předjímání soudního rozhodnutí, nenarážel jsem na obecné vzdělání jako takové. Doufám, že jste to tak i pochopil.

    Dost pochybuji, že je nějaký markantní rozdíl mezi podpisem smlouvy před bankovní úřednicí, pověřeným poslíčkem nebo pracovnicí pošty, jsou-li nastaveny podmínky ve smlouvě shodně a je vyžadováno shodné ověření totožnosti. Já ovšem mBank zvolený způsob doručování kurýrní službou také považuji za šťastný, spíše však z praktických důvodů. Můžete mě ale samozřejmě vyvést z omylu.

    Určitě mě ale zajímá, jaké máte alternativy ke službám mBank na mysli - vůbec to není myšleno ironicky, opravdu mě to zajímá, stejně tak, jako z čeho Vás při pročítání podmínek mBank zamrazilo.

    Otázka označování mBank za nízkonákladovou vs internetovou je pro mne zcela nepodstatnou věcí, záleží na úhlu pohledu a bránění se bývalého generálního ředitele nálepce internetová mi přijde trošku úsměvné.
  • 12. 1. 2008 23:29

    Gogo (neregistrovaný)
    Podívejte se do fóra na http://mbank.cz/forum/ , to s tím podpisem před kurýrem se tam taky podrobně probíralo. Mimochodem, která jiná banka má v současnosti fórum na Internetu?!? Jinak i Vaše tvrzení, že mBank nevydává hotové peníze, je rovněž mylné. Z mKonta dokonce 3x měsíčně zdarma z jakéhokoliv bankomatu. Co chcete víc? :-)
  • 14. 1. 2008 0:19

    Mex (neregistrovaný)
    Představte si situaci, že prodáte byt peníze si necháte poslat na účet a pak si budete kupovat byt nový a ultrakonzervativní důchodce bude chtít pěkně prachy z ručky do ručky. Sakra pomalý způsob vybrat prachy v bankomatu :o)
    Jo, já vím, že se to nebude stávat denně a dokonce to 99,9% lidí u nás nepotká za celý život. Jenže nelze to nikdy vyloučit, tak třeba já sám, dokud budou fungovat také hotové peníze, chci mít banku, která mi vyhoví byť i v řádu dní, ale přesto s jakoukoliv částkou.
  • 14. 1. 2008 13:30

    martan (neregistrovaný)
    Financni operace nprevysujici 500.000 Kc musi byt provadeny pouze bezhotovostne, takze i ted ultrakonzervativni duchodce si bude muset poridit ucet v bance, pokud nebude prodavat byt hrube pod cenou, tj. < 1/2 mil.
  • 14. 1. 2008 17:02

    Mex (neregistrovaný)
    To platí pouze pro firmy, nikoliv pro občany. Byt 2+1 na venkově se dá koupit za cca 400tis., toliko k výše uvedenému.
  • 23. 1. 2008 5:00

    Gogo (neregistrovaný)
    Odpovím Vám velmi jednoduše :-) Peníze si pošlu na svůj účet ve FIO a vyberu v hotovosti (nad 1000 Kč zdarma) na pokladně v pobočce. :-) Opravdu to funguje. ;-)
  • 23. 1. 2008 8:23

    anonymní
    Není to složité? Kolik ušetříte za výběr na pokladně pobobočky či z bankomatu? Znamená to, že si necháte vést 2 účty a z nich / na ně přeléváte, podle toho, kde je jaká operace výhodnější? Vezmu-li čas strávený nad těmito přelivy, které navíc aspoň u jednoho z ústavů nemusí být zdarma, tak se mi to nejeví optimisticky. Možná si váš postup jen negativisticky vykládám.
    Není lepší mít účet, kde jsou výběry z bankomatu zcela zdarma, bez ohledu na výši vybírané částky nebo zda vám na účet chodí měsíčně od X tisíc výše?
  • 24. 1. 2008 3:59

    Gogo (neregistrovaný)
    Složité to z mého pohledu není, FIO a mBank se dobře doplňují a není to jenom o šetření za každou cenu. Pokud pominu fakt, že není od věci mít finance distribuované u 2 finančních ústavů pro případ, že by se s jedním z nich něco nemilého dělo (stačí jenom dočasný problém s platební kartou), jde právě o ty doplňkové služby. Např. FIO je obchodník s CP. Platební karta: FIO - Mastercard, mBank - Visa. mBank má spořicí účet s minimálním omezením a s výbornou úrokovou sazbou, což u FIO nenajdu. Taky budu časem potřebovat hypotéku a podmínky u mBank se mi jeví dost zajímavé. Pak ty bankomaty, stačí mi mít možnost vybrat 1x - 2x do měsíce, ale nechci hledat ten správný bankomat, aby mě to zbytečně nestálo majlant. Karta k účtu mKONTO u mBank mi to vyřeší. FIO má zase podstatně propracovanější Internetbanking. V podstatě není moc potřeba přelévat finance sem a tam, až bude bilanční mechanismus mezi eMAX a mKONTO, pak to bude vůbec pohoda. I teď je časová náročnost případných přesunů minimální, poplatky za transakce 0. Myslím, že pokud se nic drasticky nezmění, u těchto dvou ústavů již zůstanu, budu spokojený a nebudu mít důvod zřizovat účty nikde jinde.
  • 24. 1. 2008 15:15

    anonymní
    Já mám balíček za 169,-- CZK a dál už nic neplatím. Nemusím hlídat, ze kterého účtu bych měl platit kartou a z jakého přes internet nebo ze kterého vybrat bankomatem. Hypotéku možná jednou za život. To je jako když v jednom krámě mají rohlíky za korunu a salám za stovku a ve druhém salám za 99,-- CZK a rohlíky za 1,10 CZK. Taky nebudu na svačinu obíhat oba krámy, abych nakonec stejně o uspořené desetníky přišel při haléřovém vyrovnání konečné sumy nákupu.
    Kolik vás stojí vedení účtů u obou subjektů? Neříkejte, že nic, když máte nulové poplatky za transakce.
  • 24. 1. 2008 19:32

    Gogo (neregistrovaný)
    No je to Vaše volba, pokud bance poskytnete své peníze, aby je mohla točit a ještě jí za to tučně zaplatíte... :-) Když Vám to takhle vyhovuje, pak je to v pořádku. Mně zase vyhovuje neplatit nic (ano, za vedení všech účtů skutečně nic kromě jednoho ročního papírového výpisu od FIO) a ještě mít na konci roku hezkých pár stovek na úrocích, za které si aspoň můžu s rodinou zajít někam na dobrou večeři. Podívejte se na ceníky, co je placené, jsou tam takové položky, ale nic z toho se mě netýká. Kde se na mně FIO ovšem zahojí, jsou poplatky za obchodování s CP. To už je ale jiná kapitola a i tam jsou ostatně podmínky přijatelné.
  • 25. 1. 2008 14:52

    Mex (neregistrovaný)
    Jsou na trhu účty i levnější a u důvěryhodných subjektů a ve stejném rozsahu služeb, jako máte vy, ale je to vaše volba.

    Přestože to sám nevyužívám a ani mB. mě svou nabídkou neoslovila, protože elektronická karta a přístup jen přes internet není pro mě zajímavý, tak registruji, že opravdu jsou na trhu účty, které nemají pro své uživatele žádné náklady.
    Je to vesměs vykoupeno značným omezením okruhu poskytovaných služeb a dostupností nejbližší pobočky, ale každý má jinou motivaci pro výběr banky.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).