Hlavní navigace

Rok 2006: Co nás čeká a nemine

4. 1. 2006
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Rok s rokem se sešel a rozešel a octli jsme se v samém počátku nového - plného změn dotýkajících se našich peněženek. Co se v letošním roce změnilo a co nás ještě čeká? Kromě nového výpočtu mezd a mírného zvýšení sociálních dávek zvýšení zdravotního a sociálního pojištění a mnoho dalšího...

Letošní rok je rokem volebním. Z toho plyne několik důležitých empirických zkušeností – současní vládnoucí politici se pokusí napravit reputaci uplynulých čtyř let v posledním předvolebním půlroku alespoň zdánlivým snižováním daní a zvyšováním sociálních dávek a politici, kterým v posledních parlamentních volbách štěstí nepřálo, budou hýřit sliby, od nichž se z objektivních důvodů po volbách odvrátí… Vhodnou výmluvou jim bude neochota koaličních partnerů přistoupit na jejich požadavky. To je ale zatím hudba budoucnosti a řada změn vstoupila v platnost již od 1. ledna 2006.

Daň z příjmů fyzických osob

Daň z příjmů fyzických osob prošla radikální změnou. Byly zcela zrušeny nezdanitelné částky, které nahradily dle mínění vlády sociálně spravedlivější slevy na dani (sociální spravedlnost je v tomto případě míněna tak, že si každý občan odečte od daňové povinnosti stejnou částku bez ohledu na daňové pásmo, ve kterém se nachází; změna je výhodná pro nižší příjmové skupiny obyvatelstva a s růstem příjmů se stává nevýhodnou oproti předchozímu způsobu výpočtu).

Se změnou systému výpočtu mzdy došlo i k úpravě rozmezí nižších daňových pásem a snížení nejnižších daňových sazeb. Podrobnosti o změně výpočtu daní z příjmů fyzických osob naleznete v článku Hany Šebelové Nižší daně – předčasný vánoční dárek. Zapomenout ale nelze ani na zvýšení procenta výdajů uplatňovaných procentem z příjmů. Změn souvisejících s daní z příjmů bylo ale mnohem více. O všech se dočtete v článku Změny v dani z příjmů: Větší, než jsme čekali.

S daní z příjmů souvisí též zavedení možnosti společného zdanění manželů, které půjde uplatnit poprvé v letošním roce. To se vyplatí zejména manželům s rozdílnými příjmy. Menší vadou na kráse je skutečnost, že manželé musí podávat daňové přiznání, i když by jinak nemuseli… a to oba. Potíž je i v tom, že ten s nižším příjmem musí nejdříve zaplatit svou část daně a teprve následně je vrácen přeplatek tomu s příjmem vyšším. Ke společnému zdanění manželů se vrátíme v některém z dalších článků o podávání daňového přiznání.

Daň z příjmů právnických osob

Ani právnické osoby na tom nebudou hůře. Zatímco za rok 2004 zaplatily na daních z příjmů ještě 28 % ze zisku, v daňovém přiznání za rok 2005 to bude již pouhých 26 % a v letošním roce mohou počítat dokonce se zdaněním ještě o dva procentní body nižším – s 24 %.

K drobným změnám došlo též s novelizací zákona o daních z příjmů a nejdůležitější informace naleznete v článku Změny v dani z příjmů: Větší, než jsme čekali.

Celkové zdanění

Navzdory pokusům o snížení daní dochází k jejich neustálému růstu. Neplyne to pouze z objemu vybraných prostředků státním rozpočtem, který dosáhl rekordní výše 866,5 mld. Kč a zabránil tak deficitu vyššímu než aktuálních 56,4 mld. Kč, což ostatně bylo způsobeno především výborným hospodářským růstem. Potvrdil to též guvernér ČNB Zdeněk Tůma a dodal, že složená daňová kvóta (kolik celkem zaplatíme na daních vůči příjmům) za posledních 5 let <a class=„me-urs-text“>vzrostla o 3 procentní body.

Životní minimum

Tradiční je též zvyšování životního minima. Opět si připsalo pár procent. Životní minimum tak od Nového roku vzrostlo o 1,7 % na osobní potřeby jednotlivce a přibližně o 4 % na domácnost.

Čeká nás ale další úprava. Má být sice zvýšena částka na osobu, ale zcela zrušena částka na domácnost. Samostatně žijící občan by měl životní minimum místo přibližně 4,5 tis. Kč necelé 3 tis. Kč. Krom toho se chystá zavedení tzv. „existenčního minima“, částky, pod kterou nesmí klesnout příjem žádného občana: 2100 Kč.

Sociální dávky

Mnohé sociální dávky se zvýšily automaticky se zvýšením životního minima. Kdo by čekal ale nějaké dramatické polepšení si, bude nejspíš zklamán. Přídavky na děti vzrostly od 4 do 13 Kč, sociální příplatek od 4 do 15 Kč a příspěvek na bydlení o 10 až 53 Kč.

Jediná dramatická změna se týká porodného. To zatím vzrostlo obdobně jako ostatní dávky sociální podpory, ale další růst novopečené maminky čeká od 1. dubna. Nejvíce si polepší maminky dvojčat, které místo loňských 20 640 Kč dostanou rovných 52 500 Kč.

Novinkou je příspěvek na školní pomůcky pro prvňáky. Rodiče nastávajícího prvňáka, kteří pobírají příspěvky na děti, si budou moci v červenci zajít pro 1000 Kč.

Kompletní přehled změn sociálních dávek naleznete v článku Hany Šebelové Jak se zvýší sociální dávky od 1. 1. 2006?.

Horkou novinkou jsou sociální stipendia pro studenty vysokých škol, jejichž domácnosti mají příjmy do 1,1násobku životního minima. Minimální výše stipendia musí činit dle zákona nejméně dvojnásobek zvýšeného přídavku na děti, tedy 1620 Kč. Zákon musí jen vyjít ve Sbírce zákonů – a studenti dostanou stipendium i zpětně od 1. ledna 2006. Mělo by se týkat přibližně 13 tisíc studentů.

Chcete-li podpořit nějakou dobročinnou společnost, aktivitu nebo nadaci, stává se stále atraktivnějším způsobem zaslání dárcovské SMS. Stát poslední novelou zákona o DPH usnadnil i zpětné vrácení DPH zaplaceného v souvislosti s těmito zprávami a osvobozuje je od daně. Přesto vzhledem k nákladům (odesílaná SMS) a výši příspěvku (zpravidla cca 50 Kč) doporučuji volit vyšší částky a bankovní převod. Přeci jen darovat někomu 50 Kč a za převod peněz zaplatit na obou stranách přibližně 10 % z této částky, je poměrně nákladné.

Důchody

S novým rokem probíhá též valorizace důchodů. Zvyšují se důchody novým důchodcům, jejichž výpočet můžete provést v článku Jaroslava Tomčíka Spočítejte si důchod v roce 2006.

Minimální mzda

Minimální mzda vzroste v letošním roce dvakrát. Poprvé se již zvýšila od 1. ledna o 5,4 % na 7 570 Kč. O dalších 5,1 % na 7 955 Kč vzroste za několik měsíců – v červenci.

S minimální mzdou rostou též mzdy zaměstnanců ve státní správě. Zvýšení platů o cca 5 % povede ke zvýšení výdajů státního rozpočtu o 4,5 mld. Kč.

Sociální a zdravotní pojištění

Minimální výše sociálního a zdravotního pojištění placeného osobami samostatně výdělečně činnými a osobami bez zdanitelných příjmů se každoročně zvyšuje podle růstu průměrné mzdy. Bohužel obě částky jsou vyhlašovány až v průběhu ledna (a za leden, tedy do 8. února, je třeba je již uhradit ve formě záloh) a v současné době ještě nejsou zveřejněny.

dan_z_prijmu

Jakým způsobem se vypočítá minimální vyměřovací základ a minimální pojistné na sociální pojištění, se dočtete v článku Ondřeje Antoše Živnostníkům se lepí smůla na paty na příkladu za loňský rok, totéž o pojistném zdravotního pojištění z klávesnice téhož autora v článku Zdravotní pojištění: Co vás čeká?.

Zdražování

V přehledu nemůže chybět ani zdražování. Roste cena elektřiny i plynu, povoluje se též uzda regulovaným nájmům. Jedná se o poměrně vysoké položky kolem 10 %, což několikanásobně přesahuje míru inflace. Na druhou stranu by ale mohlo dojít k poklesu cen ropy a od ní odvozeného benzinu a nafty, které byly v loňském roce vlivem nepříznivých geopolitických a přírodních katastrof na rekordních hladinách.

Očekáváte v letošním roce...

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).