Hlavní navigace

Rodičovská stoupne o celou třetinu. Bude to ale až od roku 2020

4. 12. 2018
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Poprvé od začátku roku 2012 má vzrůst rodičovský příspěvek. A bude to růst výrazný. Dohodly se na tom vládní strany, i opozice navíc souhlasí. Bude to ale až za rok.

Rodiče nejmenších dětí nedostanou od poloviny příštího roku přidáno 40 tisíc korun na rodičovském příspěvku. Dostanou přidáno rovnou 80 tisíc, ale až od začátku roku 2020. Shodly se na tom dvě ženy, které do věci mají nejvíce co mluvit – ministryně práce Jana Maláčová z ČSSD a ministryně financí Alena Schillerová z ANO.

Začněme od začátku: vláda má v programu zvýšit rodičovskou na 300 tisíc z dnešních 220 tisíc. Maláčová chtěla jít cestou postupného zvyšování. Podle Schillerové ale se svým návrhem přišla pozdě. V rozpočtu na rok 2019 už podle ministryně financí nešlo najít téměř čtyři miliardy na zvýšení rodičovské na 260 tisíc.

Pro rok 2020 se ale vše stíhá, a tak vláda prosadí zvýšení rovnou na slíbených 300 tisíc. Protože s navýšením rodičovské souhlasí i další parlamentní strany, dá se zvýšení od začátku roku 2020 považovat za hotovou věc.

Jak to tedy v praxi bude vypadat? Základní pravidla zůstanou stejná. Rodičovská se bude i dál čerpat v prvních čtyřech letech dítěte, částka, kterou rodiče mohou vyčerpat, poroste. U jednoho dítěte to tedy bude z 220 na 300 tisíc, u dvojčat a dalších vícerčat pak ze současných 330 na 450 tisíc korun.

S navýšením se počítá i pro rodiny, které mají děti do čtyř let věku a již by k začátku roku 2020 rodičovský příspěvek vyčerpaly. I jim by stát navýšení vyplatil. Nárok na zvýšenou částku rodičovského příspěvku („dočerpání“) budou mít i ti, kteří pečují o nejmladší dítě v rodině, které ke dni účinnosti návrhu zákona nedovršilo čtyř let a již celkovou částku 220 tisíc korun vyčerpali, řekla serveru Měšec.cz Barbara Hanousek Eckhardová z tiskového oddělení ministerstva práce a sociálních věcí.

Státní pokladnu má navýšení rodičovského příspěvku v roce 2020 přijít na 11,2 miliardy korun v roce a zhruba 8,6 miliardy korun v letech následujících. Pro představu: letos dávku pobírá zhruba 280 tisíc rodin.

Konec omezení pro jesle

Ministerstvo práce kromě zvýšení rodičovského příspěvku navrhuje také zrušit omezení pro umisťování nejmenších dětí, na které je příspěvek čerpán, do jeslí či školek. Dosud platí, že dítě mladší dvou let, jehož rodič pobírá rodičovský příspěvek, může navštěvovat předškolní zařízení pouze 46 hodin měsíčně. Tato podmínka by měla být zcela zrušena a bude se sledovat jen řádná péče o dítě v rodině.

Dnes také platí, že se na úřadu práce, kde se rodičovský příspěvek vyřizuje, dokládá příjem obou rodičů a limity pro dávku se pak počítají z vyššího příjmu. Návrh počítá s tím, že bude na rodičích, který z nich příjem doloží.

Návrh novely zákona o státní sociální podpoře upravuje třeba i okruh společně posuzovaných osob pro příspěvek na bydlení. Navrhuje se upřesnit úpravu okruhu osob, které se posuzují společně pro nárok na příspěvek na bydlení tak, aby v tomto okruhu figurovaly všechny osoby, které jsou v bytě hlášeny k trvalému pobytu, a v případě cizinců všechny osoby hlášené k pobytu dle zákona č. 326/1999 Sb., o pobytu cizinců na území České republiky, stojí v důvodové zprávě.

Podpora rodin roste

Pravidla rodičovského příspěvku se měnila naposledy na začátku roku 2018. Nově je tak možné čerpat ho volněji. Strop pro měsíční výši dávky se zvýšil z 11 500 na 37 tisíc korun. Celý rodičovský příspěvek je tak možné v případě vysokých příjmů (zhruba nad 90 tisíc korun měsíčně) vyčerpat už za půl roku.

Zároveň se od roku 2018 uvolnily podmínky čtyřletého čerpání pro rodiny, které nedosáhly na peněžitou podporu v mateřství (takzvanou mateřskou, která předchází čerpání rodičovského příspěvku). Týká se to především lidí, kteří si neplatili nemocenské pojištění – typicky jde o podnikatele, studenty nebo nezaměstnané.

Do začátku roku 2018 platilo, že kdo nedosáhl na mateřskou, musel 220 tisíc korun vyčerpat podle předem daného scénáře – 7600 korun měsíčně do konce devátého měsíce věku dítěte a následně 3800 korun měsíčně do čtyř let věku dítěte. Nově si tito rodiče volí rodičovský příspěvek až do výše 7600 korun. Mohou si tak zkrátit celkovou dobu čerpání nejvíce na tři roky.

Poslední změna pak byla příjemná pro rodiče vícerčat. Ti nově dostávají 1,5násobek běžné výše rodičovského příspěvku, tedy celkem 330 tisíc korun.

skoleni_15_4

Rodiny se ale dočkaly vyšší podpory od státu i v dalších oblastech. Od začátku února například Česká správa sociálního zabezpečení vyplácí nově takzvanou otcovskou. Tatínci novorozeňat s ní mají nárok na jeden kalendářní týden placeného volna, které si mohou vybrat během šestinedělí.

V posledních letech také výrazně vzrostla daňová sleva na děti – například sleva na první dítě se letos zvýšila z 13 404 na 15 204 korun – nebo byla nově (od roku 2014) zavedena sleva za umístění dítěte do předškolního zařízení v maximální výši, která odpovídá minimální mzdě.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).