Hlavní navigace

Roamingový paradox končí. Operátoři mohou účtovat za hovor do zahraničí max. 6 Kč/min.

14. 5. 2019
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Když voláte ze zahraničí své rodině domů, nestojí vás to víc, než kdybyste jim volali z vedlejšího pokoje. Pokud ale z České republiky voláte do zahraničí, můžete si pořádně připlatit. Roamingový paradox ale po téměř dvou letech končí.

V červnu 2017 jsme vás v článku Roaming v EU „končí“, ale pozor na finty a kličky. Kde vás mohou nachytat? informovali o konci a roamingu. V rámci EU jste mohli volat na jiná evropská čísla za stejných podmínek jako v České republice na česká, ale pokud jste volali mimo EU, ceny byly stále vysoké. A stejně tak, pokud jste volali z České republiky na zahraniční čísla, byť Evropská.

Docházelo tak k roamingovému paradoxu, který ale po necelých dvou letech končí. Pojďme se podívat na to, jaké jsou podmínky teď a co se od 15. května 2019 změní.

Konec roamingu v roce 2017

Do června 2017 platila velmi jasná a stručná pravidla. Pokud jste měli české telefonní číslo a volali jste z něj či psali SMS na česká čísla v rámci České republiky, platili jste takovou cenu, kterou jste si u operátora sjednali. Kdo měl tzv. neomezené tarify, mohl psát, volat a využívat internet bez omezení za danou paušální částku.

Pokud jste s tímto číslem vyrazili do zahraničí a chtěli jste například přátelům, kteří zůstali v České republice, napsat či zavolat, jak se máte, už jste si museli připlatit. Operátor vám totiž naúčtoval příplatek, a to v závislosti na tom, z jaké cizí země jste do ČR volali. Čím dále jste byli, tím vyšší cenu jste platili, a 1 SMS tak mohla vyjít i na 20 Kč nebo 40 Kč, zatímco v ČR jste mohli psát a volat klidně za pár haléřů nebo bez poplatku.

Právě s tímto se ale čeští operátoři v červnu 2017 rozloučili, aby vyhověli regulaci, která chce odstranit příplatky za využívání služeb v zahraničí – za roaming. Nejpozději od 15 června 2017 tak začala platit jiná pravidla. A v nich nastal trochu zmatek.

Roaming ano i ne

Po 15. červnu 2017 začalo platit následující pravidlo: Volání z EU do EU platíte, jako byste volali v ČR po ČR. Pokud tedy jedete na dovolenou například do Itálie, můžete ze svého českého čísla volat do ČR na česká telefonní čísla vašich přátel za stejnou cenu, jako byste jim volali v ČR. To samé platí i pro SMS a využívání mobilních dat. Kdo má tedy neomezený tarif, využívá za paušální částku vše bez poplatku.

Stejná pravidla platí, pokud budete volat z českého telefonního čísla z Německa vašemu kamarádovi do Španělska na španělské telefonní číslo. Abychom to shrnuli, stejné ceny jako v České republice pro vás platí v těchto případech:

  • jste v EU a z české SIM karty voláte do ČR na českou SIM kartu,
  • jste v EU a z české SIM karty voláte na českou SIM kartu do EU,
  • jste v EU a z české SIM karty voláte na SIM členského státu EU, která se nachází v EU.

Stejná pravidla platí jak pro volání, tak pro SMS a pro využívání dat. Je to v podstatě, jako byste si v ČR zřídili SIM kartu s nastavenými cenami v ČR, ale ty zároveň platily na celou Evropskou unii. Ať budete v rámci ní volat komukoli do jakéhokoli státu EU, platíte pořád stejně. Ti, co mají neomezený tarif, tak vlastně nebudou platit nic navíc, ať budou volat z Itálie z pláže, nebo tam sledovat streamovaná videa. Vše je v ceně.

Pro úplnost uvádíme státy, kterých se tato pravidla týkají: Belgie, Bulharsko, Česká republika, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Chorvatsko, Irsko, Itálie, Kypr, Litva, Lotyšsko, Lucembursko, Maďarsko, Malta, Německo, Nizozemsko, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Rumunsko, Řecko, Slovensko, Slovinsko, Španělsko, Švédsko, Spojené království + státy Evropského hospodářského prostoru: Norsko, Lichtenštejnsko a Island.

Roamingový paradox

A nyní se dostáváme k tzv. roamingovému paradoxu, se kterým se řada lidí poslední téměř dva roky potýká. Pokud voláte z české SIM karty z ČR do EU, už se vám počítá příplatek podle ceníku. Volání do zahraničí totiž podle operátorů není roaming.

Evropská unie roamingový paradox zatrhla

Od středy 15. května 2019 ale i tento roamingový paradox skončí. Přítrž tomu udělala Evropská unie, která stanovila maximální sazbu za volání do zahraničí na telefonní čísla členských zemí na necelých 6 Kč za minutu.

Nově tedy platí, že pokud z ČR voláte do zahraničí na jakékoli telefonní číslo jiného členského státu, může vám mobilní operátor naúčtovat maximálně necelých 6 Kč za minutu. V tabulce uvádíme, jaké ceny budou jednotliví mobilní operátoři účtovat.

Mobilní operátor Cena za 1 minutu volání
BLESKmobil 5,89 Kč
Mobil.cz 5,89 Kč
O2 5,89 Kč
SAZKAmobil 4,50 Kč
T-mobile 5,89 Kč
Tesco mobil 5,89 Kč
Vodafone 5,80 Kč

Tyto ceny však platí pouze pro region EU a plus země Evropského hospodářského prostoru. Pokud se dané číslo bude nacházet za hranicemi EU, nebo budete volat na mobilní číslo neevropského mobilního operátora, tato pravidla pro vás neplatí.

Mimo EU jsou ceny vysoké

Pokud cestujete mimo Evropskou unii, výše uvedené se vás netýká. Za hranicemi EU nejsou ceny nijak regulovány ani pro příchozí, ani pro odchozí hovory.

Pokud budete volat či psát „domů“, je potřeba sledovat, do jaké zóny řadí váš operátor zemi, ze které se chystáte volat. A pak si vyhledat příslušnou částku za spotřebovaná data, minuty či SMS. Pro představu uvádíme několik zemí a ceny 3 největších českých operátorů:

Tunisko Vodafone T-Mobile O2 – Svět Basic O2 – Volání bez hranic
Odchozí hovor 30,52 Kč/min. 69 Kč/min 66,55 Kč/min. 3,90 Kč/min. (+ spojovací poplatek 49 Kč/hovor)
Příchozí hovor 17,81 Kč/min. 49 Kč/min. 54,45 Kč/min. 3,90 Kč/min. (+ spojovací poplatek 49 Kč/hovor)
SMS 9,68 Kč 14,60 Kč 12,10 Kč 3,90 Kč/min.
MMS 11,50 Kč 21,60 Kč 9,60 Kč 9,60 Kč
Mobilní internet 7,70 Kč/MB 360 Kč/MB 300 Kč/MB 240 Kč/MB

Operátor O2 má v nabídce dva roamingové tarify, v rámci kterých se ceny liší. Jestli máte nastavený jeden, nebo druhý, ale závisí na typu tarifu a musíte se informovat u operátora. Za žádný neplatíte poplatek a můžete mezi nimi libovolně přecházet.

Peru Vodafone T-Mobile O2 – Svět Basic O2 – Volání bez hranic
Odchozí hovor 61,01 Kč/min. 69 Kč/min. 66,55 Kč/min. 3,90 Kč/min. (+ spojovací poplatek 49 Kč/hovor)
Příchozí hovor 35,59 Kč/min. 49 Kč/min. 54,45 Kč/min. 3,90 Kč/min. (+ spojovací poplatek 49 Kč/hovor)
SMS 14,52 Kč 14,60 Kč 12,10 Kč 3,90 Kč/min.
MMS 11,50 Kč 21,60 Kč 9,60 Kč 9,60 Kč
Mobilní internet 305,20 Kč/MB 360 Kč/MB 300 Kč/MB 300 Kč/MB

Dělení jednotlivých zemí do zón se může u operátorů lišit. Například Vodafone má Tunisko a Peru v jiných zónách a ceny se proto liší. Ostatní operátoři mají ale tyto země ve stejné kategorii a účtují proto stejné ceny. Vždy je tedy nutné se podívat na ceník operátorů a vyhledat si příslušnou destinaci. Na datové služby také operátoři nabízejí různé balíčky.

Mimo EU se vyplatí využít jiné finty

Pokud se v létě chystáte na dovolenou po EU, může vám už rodina a přátelé bez obav zavolat, protože ceny jsou zastropované. Jestliže se ale chystáte vycestovat za hranice EU, vyplatí se využít jiné metody.

skoleni_15_4

Chcete-li na dovolené ušetřit na mobilních službách, vyplatí se zcela si vypnout datové služby od operátora a využívat pouze místní Wi-Fi síť, například v hotelu. Skrze ni se můžete spojit s rodinou a vyřídit vše potřebné. Pokud si datové připojení od operátora nevypnete, riskujete vysoký účet. Některé aplikace totiž běží na pozadí a čerpají data, aniž o tom víte.

Jako dobrá varianta může posloužit i místní SIM karta s předplacenými daty, které můžete využít například při potřebě navigace mimo hotel.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaním jsem skloubila své znalosti ze studií financí a žurnalistiky. Ráda se učím nové věci, tančím a běhám.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).