Hlavní navigace

Rizikové prémie na periferii eurozóny po volebním víkendu padají

27. 5. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Vzhledem k tomu, že v USA byl včera národní svátek a ve Velké Británii byly jednodenní bankovní prázdniny, rozjíždí se plnohodnotné obchodování na globálních finančních trzích tento týden vlastně až dnes.

Přesto se na starém kontinentu včera obchodovalo a zajímavé je, že rizikové prémie u zranitelných vládních dluhopisů v eurozóně, které v posledních dnech a týdnech rostly, se včera utahovaly a to dokonce i v případě zemí jako je Řecko, kde jak známo o víkendu zvítězila radikální levice. Vysvětlení tohoto fenoménu pak může být takové, že buď se trhy obávaly ještě horších výsledků, anebo naopak spíše oceňují, že v případě některých zemí populisté naopak ztratili (viz Itálie).Jistou roli pak mohlo sehrát i včerejší vystoupení prezidenta ECB Draghiho, který jako jednu z možností jak bojovat s deflací (již po několikáté) zmínil nákup širokého spektra aktiv do bilance banky.

Tato hudba se konec konců líbí nejenom vládním dluhopisům na periferii eurozóny, ale i středoevropským měnám jako je zlotý a forint. No a právě relativní síla maďarské měny bude záminkou k tomu, aby národní banka Maďarska dnes snížila svoji základní úrokovou sazbu na nová historická minima a možná přislíbila i další podobné zásahy v dalších měsících.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).