Hlavní navigace

Riziko na trzích budiž zapomenuto

25. 4. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Trhy si udělaly z voleb rychlý závěr o nejpravděpodobnějším vítězi a příliš už neřeší, co vše se může stát ve druhém kole nebo po parlamentních volbách, které Francii čekají začátkem června.

Nervozitu z konce minulého týdne před prezidentskými volbami ve Francii vystřídala na finančních trzích mohutná euforie. Akciové trhy zamířily vzhůru, výrazné zisky si připsalo i euro a rizikové přirážky u dluhopisů Francie a zemí na předlužené periférii rychle poklesly. Trhy si udělaly z voleb rychlý závěr o nejpravděpodobnějším vítězi a příliš už neřeší, co vše se může stát ve druhém kole nebo po parlamentních volbách, které Francii čekají začátkem června. Jednak je to daleko, jednak trhy spoléhají na kontinuitu s možným příjemným překvapením v podobě tolik žádoucích reforem. Zda vůbec nějaké přijdou, je otázkou, na kterou se v nejbližších měsících nedá vůbec odpovědět.

K příznivé náladě včera navíc přispěl i německý index ekonomického klimatu – Ifo, které se dostalo na šestileté maximum. Ifo tak zapadá do celkového obrázku, který už nějaký čas vykresluje například PMI, a sice že německým firmám se daří, že na hrozbu brexitu na čas zapomněly, byť je Británie druhým největším obchodním partnerem Německa, a už vůbec jim nevadí silnější euro. Velmi pozitivní přitom není z pohledu německých firem jen hodnocení současnésituace, ale především jejich očekávání pro další měsíce, která jsou velmi silná zvláště v průmyslu. Německá ekonomika tak pokračuje ve svižném růstu, který udává tempo i pro zbytek eurozóny. Nicméně její předběžný výsledek za první čtvrtletí se dozvíme až v polovině května. Předpokládáme, že růst ekonomiky eurozóny zrychlil na 0,5 % (mezičtvrtletně), což bude v meziročním vyjádření znamenat přírůstek 1,7 %. Ani to však nejspíše ECB na jejím zasedání tento týden nepřesvědčí ke změně její uvolněné politiky vedoucí k zalévání trhu novými eury, ani ji neodradí od záporných úrokových sazeb.
Do obrázku pozitivních nálad zapadají i poslední čísla z ČR, kde se rovněž podnikatelská nálada v posledním měsíci mírně zvýšila. Není sice až tak vysoká, jako byla na přelomu roku, kdy padaly osmileté rekordy, avšak stále je možné ji považovat za velmi příznivou. Ať už z pohledu hodnocení současné situace nebo očekávání pro další měsíce. Česká ekonomika se tak i nadále veze na vlně rostoucí zahraniční (německé) poptávky a nákupního a investičního apetitu tuzemských domácností.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).