Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Rizika pronajímání bytu od Kozlík z Roháčku - Musel jsem se pousmát nad větou. Bohužel NOZ v...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 15. 4. 2014 13:12

    Kozlík z Roháčku (neregistrovaný)

    Musel jsem se pousmát nad větou.
    Bohužel NOZ v oblasti nájemních vztahů stále zastává názory z doby komunismu, seznam výtek by vydal na samostatný článek (kouření, zvířata, podnikání, výpovědi apod.).
    Autor pravděpodobně lituje že tato "komunistická" ustanovení dávají i nájemníkovi stále určitou míru svobody ve svém rozhodování a nemůže tedy z příslušných povolování dobývat rentu. Komunistická ustanovení jsou tedy synonymem pro zdarma.

  • 15. 4. 2014 13:54

    petr.p (neregistrovaný)

    No já nevím, pronajímám byt, ne ubytovnu. V bytě ať si nájemník dělá co chce (v souladu s očekávaným chováním, tedy nerušit sousedy, nečinit majetek), je to jeho domácnost, já jako pronajímatel tam nemám co pohledávat a nemůžu nájemníkovi diktovat, co může v bytě dělat a co ne.

    Podnikání v bytě - výborně, ať podniká, vždyť je mým zájmem, aby nájemník vydělával, a platil mi včas nájem. NOZ zakazuje, aby podnikání rušilo, takže truhlářská dílna v bytě možná není. Účetní nebo kartářka ať klidně doma úřaduje.

    Kouření - to je problém (kouř může rušit sousedy), ale kuřákům lze nastavit vyšší nájem, který pokryje potom vymalování a výměnu načichlého nábytku.

    Zvířata - kočky, rybičky, morčata problém asi nebudou, psy jak kdy. Zase můžu chovatelům nastavit vyšší nájem, který pokryje výměnu roztrhaného čalounění a koberce.

    Výpovědní lhůta - 3 nezaplacené nájmy + měsíc na vystěhování jsou opravdu dlouho, toto by měl zákonodárce ještě upravit ve prospěch pronajímatele.

    Když jsem NOZ četl, tak se mi zase tak moc nezdálo, že by nadržoval nájemníkům, spíše se mi zdál zbytečně popisný, že se v něm řeší blbosti, které by stačilo upravit smluvně a nemusí být v zákoně... Proto je taky ten zákon tak dlouhý a nepřehledný, slohové cvičení :-)

  • 18. 4. 2014 7:26

    Roman (neregistrovaný)

    Výraz "komunistický" je pro řadu lidí synonymum pro cokoli, co se jim nelíbí. Takoví lidé paradoxně označují za "komunistické" i zákony směřující k větší svobodě jednotlivce :)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).