Hlavní navigace

Řidičský průkaz vyřídíte snáze, ale připlatíte si. Projděte si, co se změnilo

4. 7. 2018
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Ministerstvo dopravy
Pro řidičák nově můžete na jakýkoli z 206 úřadů, které je vyřizují. Nemusíte tam také nosit fotku. Cenou za zjednodušení je první zdražení poplatků po 25 letech.

Nejen u vydávání občanských průkazů jsou od července výrazné novinky. Výrazně se změnila také pravidla u řidičských průkazů. I zde jde o zjednodušení komunikace se státními úřady, i když v jiné formě.

Zatímco nové „občanky“ mají do budoucna umožnit vyřízení úředních věcí z pohodlí domova, u „řidičáků“ jde o to, že o nový průkaz už není třeba žádat jen na úřadě v místě trvalého pobytu. K jeho zařízení také nově nemusíte k fotografovi, úředníci vaši fotku obstarají na místě. Na druhou stranu poprvé od roku 1993 vydávání řidičských průkazů zdražilo.

206 možností

Od července si můžete nový řidičský průkaz vyřídit na jakémkoli z 206 úřadů obcí s rozšířenou působností. Seznam všech úřadů najdete v interaktivní mapě ministerstva dopravy.

Žadatelé si nově na nejbližším úřadě vyřídí vydání nového řidičského průkazu po úspěšné zkoušce v autoškole. Stejně tak vám zde pomůžou třeba při změně příjmení po svatbě, ztrátě, poškození, zničení nebo odcizení dokladu. Nikdo už nebude muset kvůli těmto změnám cestovat do místa trvalého bydliště jako dosud, vysvětluje náměstek ministra dopravy Ladislav Němec.


Autor: Ministerstvo dopravy

206 úřadů, kde si vyřídíte řidičák.

Na jakýkoli z úřadů bude možné zajít i v případě, kdy vám skončí platnost původního řidičského průkazu a vy půjdete žádat o nový nebo v případě, kdy získáte řidičák pro další typ vozidel. Jde například o situaci, kdy už máte řidičský průkaz pro řízení osobního auta a nově jste udělali řidičák na nákladní vozy.

Takzvané rozvolnění místní příslušnosti se týká i dalších záležitostí. Jde o:

  • průkazy profesní způsobilosti řidičů,
  • paměťové karty do digitálního tachografu,
  • mezinárodní řidičské průkazy,
  • výpis z evidenční karty řidiče,
  • výpis z bodového hodnocení řidiče.

Všechny tyto záležitosti nově vyřídíte na jakémkoli úřadě obce s rozšířenou působností.

Kdy rozvolnění neplatí?

Nová pravidla zároveň mohou částečně motivovat i ke slušnému chování za volantem. Pokud totiž přijdete o řidičák, musíte náležitosti s tím spojené i nadále řešit na úřadu v místě trvalého bydliště. Takových výjimek je více a jde zejména o tyto situace:

  • podmínění a omezení řidičského oprávnění a s tím spojené náležitosti, 
  • odnětí řidičského oprávnění a s tím spojené náležitosti,
  • vrácení řidičského oprávnění ve všech případech,
  • vrácení řidičského průkazu,
  • odevzdání řidičského průkazu ze strany občana – pozbytí řidičského oprávnění,
  • vedení údajů v Centrálním registru řidičů ohledně záznamu o přestupcích, bodovém hodnocení apod.

V těchto případech musíte stále na úřad v místě trvalého bydliště.

Čtyřnásobné zdražení

Cenou za vyšší komfort při vydávání řidičáků jsou vyšší poplatky. Za vydání nového průkazu se zvyšuje z původních 50 na 200 korun. Standardně se nový řidičský průkaz vydává do 20 dní od podání žádosti. Kdo ho bude chtít mít rychleji, také si připlatí. Poplatek za zrychlené vydání průkazu do pěti pracovních dní vzrostl z 500 na 700 korun.

Poplatek za vydání řidičského průkazu je už dlouhá léta stejný. Za růžové knížky vydávané před rokem 1989 se platilo 20 korun, na začátku roku 1993 se zvedla jeho cena na dnešních 50 korun. Už více než 25 let se tak poplatek za řidičský průkaz nezvyšoval, říká Stanislav Dvořák, ředitel odboru agend řidičů Ministerstva dopravy.

Další poplatky se nemění. Například za vydání nového dokladu po konci platnosti toho předchozího se stále platit nebude. Poplatky spojené s agendou vydávání řidičských průkazů ukazuje následující obrázek.


Autor: Ministerstvo dopravy

Jak se změnily poplatky?

Fotku už nepotřebujete

Od července už také nemusíte pro získání nového řidičáku nosit papírovou fotografii. Vybavili jsme všechny obce s rozšířenou působností kamerami, kterými žadatele vyfotí na průkaz přímo na přepážce, a také tablety pro pořízení digitalizovaného podpisu. Papírové žádosti o řidičský průkaz definitivně končí, vysvětluje Dvořák.

V některých případech nebude potřeba žadatele fotit vůbec. Systém ministerstva dopravy se dotáže ministerstva vnitra, zda žadatel nemá v databázích elektronickou fotografii z pasu nebo občanského průkazu. Pokud ji bude možné použít (bude-li dostupná a žadatel si bude stále podobný), odpadne i focení na přepážce.

Jedinou výjimkou, kdy je zatím stále třeba papírová fotografie, je žádost o mezinárodní řidičský průkaz, jehož podoba je přesně stanovena mezinárodními dohodami.

skoleni_15_4

Bydliště už na řidičáku nebude

Další červencovou novinkou je, že z řidičských průkazů mizí adresa trvalého bydliště. Změna u tohoto údaje se týká i majitelů dříve vydaných dokladů, které tento údaj na sobě ještě mají. Pokud u nich dojde ke změně adresy trvalého bydliště, nově už to není důvod pro výměnu řidičáku.


Autor: Ministerstvo dopravy

Tak šel čas s řidičáky.

Doba platnosti se nemění

Červencové změny se naopak nedotkly například platnosti vydaných průkazů. Platí, že řidiči motocyklů, osobních vozidel a další mění řidičské průkazy po deseti letech. Řidiči, kteří mají oprávnění řídit i nákladní auta a autobusy, si musí vyměnit průkazy každých pět let.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).