Hlavní navigace

Názor k článku Retro daň z příjmů 1983: Průkopníci socialistické práce odměny nedanili od § - Byla jiná struktura výdajů. Kolik stála voda, plyn,...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 13. 8. 2010 9:30

    § (neregistrovaný)

    Byla jiná struktura výdajů. Kolik stála voda, plyn, elektřina, nájem …? Prostými kupeckými počty dojdu při dnešní cca 10× vyšší mzdě k cenám mnohdy i 20× vyšším. Co je mi platné, že něco je levnější, když je to i nekvalitní a tak zatímco dřív mi vydržel mrazák 20 let, dnes se po 5ti letech rozsype, oprava je nerentabilní a já za těch 20 let musím onen mrazák koupit 4×! Někdy je sice technická úroveň vyšší, ale mnohdy také ne. Jestli má nějaký výrobek držadlo vodorovně a dnes svisle, nepovažuji za takový technický pokrok, abych musel výrobek po 5ti letech obměňovat.
    Ve vašem srovnání proto vidíte, že po přepočtení dnešních vyšších platů na současné ceny jsme u benzínu nastejno, nafta byla tehdy směšně laciná, u rohlíku jsme vyjma pražských SM/HM taky na stejných penězích, chleba je dnes lacinější, ale kdo ví, jak to bude po případné neúrodě a prázdných sýpkách, bůček je dnes levnější, kino je zase dnes 4× dražší, cigarety vychází dnes levněji, srovnatelný barák (stěny ze zdiva, nikoliv z papundeklu a sádroše) za přepočtených 2,3 mil nepostavíte, ještě k tomu musíte přičíst cenu pozemku.

    A ještě k vašemu srovnání: vámi uváděná dnešní průměrná mzda je v hrubém, ceny v čistém. Což se moc srovnávat nedá; za socíku navíc brali všichni podobně (netvrdím, že to bylo optimální, ale byly profese preferované a zatracované už tehdy), dnes jsou propastné mzdové rozdíly vytvářející onen průměr, na který 2/3 lidí nedosáhne. Nevím, kolik tehdy byla přesně čistá mzda, ale vámi udávaných 2,5 tisíce (hrubých/čistých ???) mi nepřipadá vůbec reálných, protože já v těch letech po ZVS jako THP bral oněch 2,5 tisíce základ, k tomu přesčasy, starší a dělnictvo mívalo ještě daleko víc.,

    Nepatrné zvýšení životní úrovně bylo zaplaceno neadekvátně vysokým zadlužením státu, domácností a rozprodejem státního majetku tak, aby zisk mohl odtékat do ciziny a nemohl být použit pro další rozvoj republiky.

    Nevím, kde bychom byli za 20 let, kdyby tu byl stále socialismus (pozor na slovíčkaření – komunismus tu nikdy nastolen nebyl). Řada lidí charakterizuje socialismus šedesátými léty, to MP3 nebo DVD neměli ani v Americe. Koncem 90. let tu už bylo i poměrně dost zboží ze západu, člověk se nemusel bát odít do tuzexovým džínsů, že dostane nějakou vyrážku, konzumoval kvalitní potraviny bez éček. Všechno má svoje klady a svoje zápory. S přibývajícím věkem pak už člověk dává přednost tomu, zda může jít svobodně k lékaři a zda ho případná chřipka nezruinuje tak, že mu prodají střechu nad hlavou než jestli v českém obchodě sežene týden po vydání v cizině nejnovější CD. Pominu dnešní možnost stažení z Rapidu, ten taky tenkrát nebyl, porovnávali bychom neporovnatelné. Proto se dnes umění tak masově neprodává jako kdysi, i když možná taky vychází levněji než kdysi (tenkrát naše LP stálo 44 / 50 Kčs, zahraniční licenční LP až 120 Kčs, dovoz ze západu na černém trhu přes inzerát 200 Kčs).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).