Hlavní navigace

Řekové mají plán, jak znovu osekat dluh

4. 12. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Řekové představili svůj plán, jak soukromým investorům podruhé v řadě osekat jejich dluh. Nabídka zpětného odkupu dluhopisů je okořeněná řadou zajímavých lákadel, které by nakonec mohly přesvědčit soukromé investory k dobrovolné účasti a MMF umožnit znovu návrat do Athén.

Co tedy Řekové soukromým investorům, kteří drží dluh v nominální hodnotě 61,5 mld., nabízejí? Vyčlení si stranou 10 mld. eur na aukci, ve které dostanou investoři možnost nabízet své dluhopisy k odkupu za 32,2–40,1 % nominální hodnoty.

Pro soukromé investory je příjemné zjištění, že nabízená cena je teoreticky o něco vyšší než původně deklarovaný plán euroskupiny. Ministři financí členských zemí eurozóny původně nabízeli jako strop pro odkup cenu z předešlého pátku (28 % nominálu). Řada řeckých bank a domácích investorů může s o něco vyššími odkupními cenami vykázat nepatrný zisk a motivace zajistit si v nejisté době více hotovosti může proto lépe zafungovat.

Ještě lépe na tom jsou podle Financial Times hedgové fondy, které údajně nakupovaly dluhopisy za 11–17 % nominálu v období vrcholící finanční krize. Účast ve zpětném odkupu by pro řadu z nich mohla představovat okamžitý zisk dosahující až 200 %. Eurozóna dala Řekům na odkup “pouze” 10 mld. eur, a to znamená, že se nemusí dostat na všechny, kteří by se chtěli řeckého dluhu zbavit. To může tlačit cenu za odkup k horní hranici pásma.

dan_z_prijmu

Především mezi hedgovými fondy bude v tuto chvíli již řada hráčů, kteří jsou zvyklí hrát ostřejší hru a podobně jako v Argentině zvolí strategii všechno nebo nic. Problémem může být příliš rychlé spuštění celé akce – investoři se musí rozhodnout prakticky hned, protože aukce startuje již v pátek. Trochu slabší nabídka pro soukromé investory znamená, že se řecký dluh oseká o něco méně, než trhy čekaly.

Namísto očekávaných 40 mld. eur se z něj může odmazat 20–30 mld. To znamená, že státy eurozóny a ECB budou okamžitě tlačeni do vyšších obětí. Ukazuje se, že v tuto chvíli mají ale evropští politici silnou vůli k dohodě dospět. Větší problém tak asi bude, až další kolo řecké restrukturalizace, kdy již nepůjde členským státům o odpouštění úroků a natahování splatnosti, ale dojde na osekávání jistiny.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).