Hlavní navigace

Reforma prorazila první čtení

25. 7. 2003
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Včera schválila Poslanecká sněmovna v prvním čtení vládní návrh reformy veřejných financí. Vláda vyhrála bitvu, válka však není zdaleka rozhodnuta. Co nás tedy čeká a co na to opozice? Koncepce reformy se několikrát změnila a ještě se může změnit.

Tři dny se nesla Poslaneckou sněmovnou diskuse o vládním návrhu reformy veřejných financí. Reforma je shrnuta v jedenácti novelách zákonů o daních, které byly jeden po druhém přijaty. Neobešlo se to ale bez komplikací, kterým se koalice snažila všemožně předejít.

První nepředvídanou okolností bylo středeční vystoupení Josefa Hojdara z poslaneckého klubu Sociální demokracie. Přestože poslanec zůstává členem levicové strany, vládní koalice jeho aktem ztratila parlamentní většinu. Po Wagnerově vzoru se stal Josef Hojdar jazýčkem vah v politických rozepřích koalice s opozicí.

Středa byla poznamenána tvrdými diskusemi o efektivitě a správnosti koncepce, doprovázenými výroky typu Toto není žádná reforma. To je možná soubor nebo spíše poskládaná zdražování, šacování, sahání lidem a podnikům do kapes., jaký předvedl například Vlastimil Tlustý z opoziční ODS.

Včerejší den může koalice označovat za svůj šťastný. Přestože se „svobodný“ Josef Hojdar většinou zdržel hlasování, průchodu pomohla absence poslance Zralého z KSČM. Jsou pouhé dohady, zda „akutní onemocnění“, kterým se v Parlamentu omluvil, nebylo způsobené „jinými okolnostmi“, ovlivňujícími nejen zdravotní stabilitu poslanců.

V každém případě jedenáct zákonů vládní reformy veřejných financí prošlo prvním čtením. Vláda ale nemá zdaleka vyhráno.

Co s tím zmůže opozice?

Po letních prázdninách přijde na pořad jednání sněmovny reforma znovu. Opozice se ale již včera nechala slyšet, že to vládě jen tak neprojde.

Opozice nemá zdaleka prázdné ruce. Může prosazovat (nebo dokonce prosadit) pozměňovací návrhy, pokusit se (a klidně i uspět) o zamítnutí celých vládních návrhů a konec konců by mohla přinést kůži na trh s vlastními návrhy reformy. Vždyť jen ODS má asi tři. A všechny tajné.

Poslední známý stav reformy

V průběhu tvorby vládní reformy veřejných financí došlo k několika významným změnám. K nejtvrdším chystaným opatřením se vláda přiznala až po úspěšném referendu o vstupu do Evropské unie.

Vyznat se v úpravách reformních kroků není triviální. Co tedy nakonec vláda vrhla do Parlamentu a co prošlo první zkouškou ohněm – tedy hlasováním?

Spotřební daně

Řada spotřebních daní se v rámci harmonizace s Evropskou unií zvyšuje již delší dobu. V rámci dotace státního rozpočtu však vláda prosadila konečný krok o čtyři měsíce dříve, než bylo potřeba.

Zatímco dosud se hovořilo zejména o cigaretách a alkoholu, v rámci reformního balíčku se hovoří i o zvýšení spotřební daně z pohonných hmot. Počítejte tak s tím, že na jednom litru benzínu nezaplatíte cca 16 Kč, ale více, státu na daních.

Stavební spoření

Stavební spoření přineslo v poslední fázi příprav největší šok. Obyvatelé pocítí tlak reformy snížením příspěvku na stavební spoření. Místo dosavadních 4,5 tisíce korun bude spořící příspěvek v maximální výši 2 400 Kč.

Vláda navíc počítá se zvýhodněním klientů, kteří použijí prostředky na stavební účely. Ovšem výši zvýhodnění si chce ponechat ve své kompetenci, a tak se může snadno stát, že peníze nebudou.

Daň z příjmů právnických osob

Daň z příjmů právnických osob má postupně klesat ze současných 31 % na 24 % v roce 2006. V příštím roce bude 28 %, každý další rok klesne o 2 %.

Daň z převodu nemovitostí

Daň z převodu nemovitostí klesne ze současných 5 % na 3 %.

Penzijní reforma

Součástí konsolidace veřejných rozpočtů je též důchodová reforma. Ta počítá s reálným snížením důchodů v příštích letech, zvýšením věku odchodu do penze a s odlišným způsobem výpočtu důchodu, kdy nejsou například započítávána všechna léta studia.

Na druhé straně si penzista bude moci přivydělávat bez limitu. Bude jen muset uzavírat smlouvy na dobu určitou.

Drobní podnikatelé

Drobní podnikatelé a živnostníci se dočkají zřejmě největších změn. Každý si bude muset pořídit registrační pokladnu, připravit se na placení minimální daně (počítané z loňské průměrné mzdy, tedy letos by to bylo z 15 707 Kč) a budou muset platit vyšší sociální pojištění než dosud.

Nemocenská

Zatímco většina odvodů do společné kasy vzroste, příjmy ze zdravotního pojštění klesnou. Jen polovinu současné nemocenské budou dostávat nemocensky pojištění v první tři dny nemoci (tj. 25 % z denního vyměřovacího základu, což odpovídá přibližně čtvrtině mzdy). Ani v další dny nemoci na tom marod nebude o moc lépe – jeho příjem oproti současné podobě klesne o 10 %.

Tímto opatřením se vláda pokusí zamezit zneužívání nemocenské.

skoleni_15_4

Zmražené platy

Ústavní činitelé, s výjimkou ústavních soudců, budou mít do roku 2006 současnou výši mzdy. Díky tomu bude výdělek poslanců, senátorů, prezidenta a dalších reálně klesat podle míry inflace. Nedá se však očekávat, že by díky tomuto opatření byla ústavní pracovní místa méně atraktivní.

Výdělek na mateřské

V rámci reformy má být též zrušen limit přivýdělku rodičů na rodičovské dovolené. Dosud si mohli přivydělat maximálně 3,5 tis. Kč, po překročení této částky přišli o státní dávku.

Líbí se vám vládní reforma?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).