Hlavní navigace

Řecko následuje Zimbabwe – zatím jen v platební morálce

1. 7. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Zimbabwe, Súdán, Kuba a třeba Afghánistán. To jsou příklady zemí, které v historii nesplatily svůj dluh vůči MMF a dnes je mezi nimi i Řecko.

To však v této společnosti zjevně vyčnívá svou stále vysokou životní úrovní. Pokud se mu však podaří vypadnout z eurozóny, tak může dosáhnout přiblížení se úrovni těchto zemí nejen z hlediska platební morálky, ale také pokud jde o HDP na hlavu.

Pojďme se však raději podívat na to, co vlastně nezaplacení splátky MMF prakticky znamená pro následujících několik dní, neboť to může ovlivnit, jakým způsobem se bude vyvíjet finanční nákaza, kterou zatím jen v omezené míře pociťují některé trhy.

Tak předně, nezaplacení dlužné splátky neznamená jen mezinárodní ostudu, ale i to, že fond nemůže půjčit dané zemi další peníze, dokud nevyrovná své dluhy u této instituce. Z toho vyplývá, že MMF rozhodně nemůže poslat do Řecka další peníze, ač to bylo původně v plánu. Situace se dokonce může vyhrotit natolik, že členské země MMF zbaví Řecko hlasovacích práv v této instituci.

Za druhé a to je podstatnější – nezaplacením MMF dochází k tomu, že evropský fond ESFS, který Řecku rovněž půjčil, tak vzhledem k právní návaznosti na půjčky od MMF, nejenže Aténám už nesmí půjčit, ale dokonce může požadovat předčasné splacení svých úvěrů.

dan_z_prijmu

A nakonec tu máme ECB, která drží řecké dluhopisy a hlavně poskytuje likviditu řeckým bankám. Tím, že Tsiprasova vláda nezaplatila MMF, si nejen zavřela dveře k eventuálním výnosům ECB z nákupu a držby řeckých dluhopisů (a nejde o malé peníze – řádově miliardy), ale navíc dala bankovní radě záminku, aby se zamyslela nad tím, jakou hodnotu může mít kolaterál od řeckých bank, proti kterému těmto institucím poskytuje eurovou likviditu.

A to bude hlavní řecké téma dnešního dne. Pokud by dnes bankovní rada ECB usoudila, že zástava, kterou řecké banky dávají proti eurové likviditě vinou defaultu vůči MMF musí být vyšší, pak tím fakticky hází přes palubu řecký bankovní sektor a celá krize může dostat novou dimenzi. To pravděpodobně ECB dnes neudělá, ale pokud v neděli Řekové řeknou NE, tak se okamžik takového rozhodnutí přiblíží a s ním i GREXIT.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).