Hlavní navigace

Recenze: Nové překlenovací úvěry Modré pyramidy

2. 7. 2004
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Všeobecná stavební spořitelna upravila podmínky poskytování překlenovacích úvěrů. V čem jsou nové podmínky pro klienty příznivější? Modrá pyramida nabízí překlenovací úvěr i s nulovou akontací a chce se stát konkurentem hypotečních bank. Má šanci uspět?

Chceme se do roku 2010 stát jedničkou na trhu s úvěry na bydlení, zaznělo z Modré pyramidy po příchodu nového předsedy představenstva na jaře tohoto roku. Po změně loga a chirurgickém zásahu do odbytové sítě dochází i na věci pro klienty důležitější. Prvním z těchto kroků je změna podoby překlenovacích úvěrů.

Modrá pyramida, známá též jako Všeobecná stavební spořitelna Komerční banky, od 1. července letošního roku upravila podmínky pro poskytování překlenovacích úvěrů. Řada věcí se mění, mnohé se zjednodušuje a objevují se i úplné novinky.

Nejviditelnější změnou je přechod z dosavadních 122 úrokových sazeb na pouhých 13. V množství různých programů, které doplňovaly základní Rychlou půjčku, se bezpečně orientoval jen málokterý poradce, natož klient. Z nabídky zcela mizí programy jako IMPULS, IMPULS+, Privatizační program, Ekoprogram, program Milovice apod. Nahrazují je pouhé dva základní programy nazvané „Bydlení“ a „Rekonstrukce“. Tyto programy se od sebe liší výčtem účelů, pro které jsou učeny. Zjednodušeně lze říct, že program Rekonstrukce je určen pro financování rekonstrukcí a modernizací, připojení domu k veřejným sítím a splacení půjčky od nebankovního subjektu. Pro vše ostatní je určen program Bydlení.

Úrokové sazby pro každý z těchto programů jsou nyní závislé již jen na dvou parametrech – na způsobu zajištění a na výši zůstatku na účtu (akontaci).

Úrokové sazby překlenovacích úvěrů VSS KB
Bez zajištění Ručitel Nemovitost
Program Bydlení
Akontace 0 % – 35 % nad 35 % 0% – 35 % nad 35 % 0 % – 35 % nad 35 %
Úroková sazba 6,8 % 6,5 % 6,4 % 6,1 % 5,1 % 4,7 %
Program Rekonstrukce
Akontace 0 % – 35 % nad 35 % 0 % – 35 % nad 35 % 0 % – 35 % nad 35 %
Úroková sazba 7,1 % 6,9 % 7,1 % 6,4 % 5,9 % 5,7 %

Výše uvedená tabulka ukazuje dvanáct úrokových sazeb, do kterých může být překlenovací úvěr zařazen. Třináctou variantou je sazba pro tzv. korporátní klientelu, což v současnosti představuje zaměstnance asi tří firem, které mají s Modrou pyramidou dohodu o podmínkách poskytování úvěrů. Tato sazba je ve výši 5,1 %. V určité podobě přežívá i tzv. Renovační program (zvláštní způsob vytváření fondu oprav bytových domů), jehož sazby jsou ale shodné s programem Rekonstrukce.

Výši úrokové sazby může klient ovlivnit, a to nejen tím, že vloží na svůj účet potřebnou akontaci, ale i volbou způsobu zajištění. Podle stavu smlouvy a výše zajišťované částky (cílová částka minus akontace) je dáno pouze minimální potřebné zajištění. Klient ale může zvolit vyšší. Například vychází-li úvěr na zajištění ručiteli a klient jej zajistí nemovitostí, získá i lepší úrokovou sazbu.

Je-li akontace nižší než pro přidělení řádného úvěru povinných minimálních 40 % cílové částky, je nutné do této výše dospořovat. Minimální dospořování je ve výši 0,3 % cílové částky, lze si však vybrat i dospořování vyšší. Úvěry je možné poskytovat ve všech variantách (rychlé, standardní i pomalé), s cílovou částkou od 50 000 Kč výše a všechny mohou být s akontací od 0 %. Všechny úvěry lze vyřídit pohotovostním i expresním způsobem.

Novinkou je zavedení doby fixace úrokové sazby. Úroková sazba překlenovacích úvěrů bude fixována maximálně na 6 let.

dan_z_prijmu

Princip posuzování bonity a rozdělení úvěrů do tří rizikových skupin zůstává. Stejně jako zůstávají limity pro zajištění. Bez zajištění lze získat maximálně 150 000 Kč, pokud se jedná o překlenovací úvěr se splatností do 18 měsíců (nebo přidělený úvěr). Dvěma ručiteli lze zajistit úvěr s nejvýše 300 000 Kč úvěrového rizika bez ohledu na dobu splatnosti.

Modrá pyramida tedy v překlenovacích úvěrech vynesla velmi silnou kartu. Výší úrokových sazeb, možností čerpání úvěru s nulovou akontací a variabilitou produktu se dostala na špičku pelotonu stavebních spořitelen. Pokud bude pokračovat revizí výše poplatků za poskytnutí úvěrů a úpravou podmínek zajištění, má velkou šanci stát se brzy avizovanou jedničkou na trhu. Že to myslí vážně, o tom svědčí i významné zrychlení vyřizování úvěrů, ke kterému dochází v poslední době. Již dnes je nabídka Modré pyramidy nepřehlédnutelnou alternativou při vybírání úvěru mezi produkty stavebních spořitelen a hypotečních bank.

Čerpáte překlenovací úvěr?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).