Hlavní navigace

Reálná ekonomika zakončila druhé čtvrtletí ve velkém stylu

6. 8. 2015
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Dnešní údaje z reálné ekonomiky potvrzují silnou pozici českého hospodářství. Průmyslová výroba si v červnu polepšila o 1 % meziměsíčně.

Stavebnictví sice mírně korigovalo vysoké růstu ze začátku roku, ale nadále si drží vysokou výkonnost. Růst vývozů zatím úspěšně vyrovnává dovozně náročnou domácí poptávku a jeho přebytek se v červnu udržel na slušných 17,8 mld. CZK.

Česká průmyslová produkce v červnu zaznamenala zatím nejvyšší letošní růst, a to o více než osm procent. Motorem celého sektoru byl jako tradičně automobilový průmysl. Velmi dobrou zprávou je, že pokračuje růst nových objednávek. V samotném červnu vzrostly o deset procent a naznačují tak, že dobré výsledku průmyslu budou pokračovat.

Příznivě působí i čísla o zaměstnanosti v průmyslu. Podniky rozšiřují výrobu a najímají nové zaměstnance – jejich počet se meziročně zvýšil o nezanedbatelná tři procenta. Červencový PMI index ukázal na další růst ve složce zaměstnanosti. Výrobci tak očekávají, že jejich dobrá situace do budoucna vydrží. Nezaměstnanost v posledních měsících rychle klesá a již dosahuje hodnot, kde začíná tlačit na růst cen, protože S tím jak firmy soutěží o zaměstnance souvisí i růst mezd: v červnu vzrostly v průmyslu o čtyři procenta meziročně.

Vnější poptávka po domácích průmyslových výrobcích se projevuje i zahraničním obchodě. Bilance strojů a dopravních prostředků meziročně zvýšila svůj přebytek o 3,2 mld. CZK. Navíc se snižuje hodnota dovezených minerálních paliv, což odráží výrazný meziroční pokles jejich cen. Bilance s dalším zbožím spíše zaznamenávají zhoršení. Projevuje se tak silnější domácí poptávka, která je tažena investicemi i spotřebou domácností. Například bilance průmyslového spotřebního zboží snížila svůj přebytek o 1,4 mld. CZK.

Celkově vidíme výrazné oživení zahraničního obchodu. Podle našich výpočtů v červnu vzrostla hodnota vyvezeného zboží o 2,1 % a smazala tak dva poklesy z května a června. Dovozy rostly dokonce o 2,2 %. V meziročním vyjádření obě řady zaznamenávají dvouciferný růst. Obě čísla svědčí o akceleraci domácí ekonomiky na konci druhého čtvrtletí.

Českému hospodářství se daří navzdory slabému růstu jejích hlavních obchodních partnerů – zemí eurozóny. Je velmi důležité, že ekonomický růst v současnosti vyvážený mezi domácí a zahraniční faktory. Dynamika domácích průmyslových zakázek převyšuje nárůst těch ze zahraničí. Navíc o robustnosti průmyslové expanze svědčí i to, že je růst rozložen mezi skoro všechny sektory (pokles zaznamenaly pouze dva). Kromě produkce v odvětví výroby motorových vozidel a odvětví strojního zařízení, zaznamenal dvouciferný růst i sektor kovových konstrukcí a kovodělných výrobků. To je odvětví, které přispívá i do stavební výroby.     

Stavebnictví výroba se nadále drží na vysoké úrovni. V červnu meziročně přidala 7,8 %. Zásadní pro růst jsou inženýrské stavby. Jejich objem meziročně vzrostl o 31,2 %, když zaznamenává meziměsíční růsty od začátku tohoto roku. Mírného meziměsíčního poklesu jsme byli svědky v oblasti pozemního stavitelství. Jednalo se již o třetí měsíc oslabení v řadě a v červnu poprvé tento rok zaznamenalo i meziroční pokles.

dan_z_prijmu

Důvodem rychlého růstu inženýrského stavitelství je snaha vyčerpat zbylé peníze z programového období EU fondů 2007–2013. Stavební boom se v letošním roce významně projeví na růstu statistiky investic. Investice bývají velmi dovozně náročné, nicméně se domníváme, že investice ve stavebnictví jsou do větší míry zajišťovány domácím průmyslem a nebudou tolik snižovat přebytek obchodní bilance.

Český exportně orientovaný průmysl má dobré vyhlídky. Dnešní statistika továrních objednávek dává dobrý příslib i pro české hospodářství. Navíc v současnosti vidíme nárůst nejenom objednávek ze zahraničí, ale stále důležitější úlohu hrají objednávky od domácích zákazníků. To částečně souvisí se stavebním boomem. Ten bude nadále podporován přílivem prostředků z EU. Výborně se daří i vývozu. Bilanci snižuje domácí poptávka. Dováží se jak investiční statky, tak i spotřební zboží. Pro letošní rok čekáme, že průmysl přidá 5,6 %. Do konce roku si výborně povede i stavebnictví, které by oproti loňskému roku mělo přidat 9,9 %. Bilance zahraničního obchodu by měla zůstat o něco slabší hlavně kvůli silnějším dovozům z titulu sílící domácí poptávky.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracuje jako analytik v Komerční bance

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).