Hlavní navigace

Názor k článku Realitka našla kupce, prodejce se s ním domluvil sám. Pokutu platit nebude, rozhodl soud od MasoxCZ - Je potřeba se nad tím zdůvodněním rozsudku zamyslet. Soud...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 26. 7. 2018 9:57

    MasoxCZ (neregistrovaný)

    Je potřeba se nad tím zdůvodněním rozsudku zamyslet.
    Soud neřekl, že provize byla nepřiměřená nebo neodůvodněná. Je tam jasně řečeno, že problém byl ve formě závazku, a ve vymáhání pokuty namísto provize. Realitka fakticky prodávajícímu zakazovala JEDNOU PROVŽDY konkrétnímu zájemci nemovitost prodat, pokud by smlouva nebyla uzavřena prostřednictvím realitky, bez ohledu na dobu uplynuvší od vypršení zprostředkovatelské smlouvy a eventuální rozdíl v podmínkách obchodu.
    Kdyby to formulovali tak, že i po vypršení exkluzivní smlouvy náleží realitce za prodej realitkou vyhledanému zájemci provize jako náhrada nákladů na činnost vedoucí k navázání kontaktu, bylo by to naprosto v pořádku a prodávajícímu by nepomohla ani svěcená voda, protože kontakt mezi prodávajícím a kupujícím byl navázán prokazatelně jako výsledek činnosti realitky.
    Pro realitku i klienty z toho plyne poučení, že pokud realitka nemá odborné právní schopnosti si provizi smluvně správně ošetřit, budou nejspíš i všechny ostatní její právní dokumenty a odbornosti stát za starou bačkoru.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).