Hlavní navigace

Názor k článku Realitka našla kupce, prodejce se s ním domluvil sám. Pokutu platit nebude, rozhodl soud od Carlos - Mohl by sem někdo napsat přesný postup (aspoň...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 24. 7. 2018 19:01

    Carlos (neregistrovaný)

    Mohl by sem někdo napsat přesný postup (aspoň heslovitě a v jakém pořadí) toho, co vše musí člověk prodávající nemovitost udělat a zařídit vzhledem ke kupujícímu ale hlavně ke státu a různým úřadům, aby mohl prodej nemovitosti uskutečnit, pokud si to bude prodávat sám bez realitky?

    Mám na mysli věci jako odhad nemovitosti (jak dlouho platí - neomezeně nebo je to časově omezeno?), zajištění toho energetického štítku budovy (stačí ho jen mít a ukázat v případě nějaké kontroly nebo se pak dále někam dokládá a pokud ano, kam?), placení daně/daní pokud je jich více (komu, jak, do kdy?), vklad do katastru, dále jak ošetřit vlastní platbu, někdy se to dělá přes jakýsi depozit nebo úschovu u notáře či jak se to jmenuje? Tohle jsou jen namátkou věci, o kterých vím, ale nezmám detaily.

    A co z toho mi pomůže jakožto prodávajícímu zařídit realitka? A dělá to na vlastní náklady (jakože v rámci té provize) nebo to vše platí prodávající? Teď samozřejmě nemyslím daně, jde mi o ten odhad ceny nemovitosti a energetický štítek budovy a vklad do katastru. Pak bude lépe vidět, co realitka poskytuje navíc.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).